StoryEditorOCM
RegionalKRAJ KRIZE NA VIRU

Načelnik Radović uvažio zahtjev sedam vijećnika i presjekao tešku situaciju: sjednica će biti održana 20. prosinca

Piše Kažimir Škrbić
15. prosinca 2023. - 20:21

„Sukladno zahtjevu većine vijećnika u Općinskom vijeću Općine Vir sazivam 15. sjednicu Općinskog vijeća za 20. prosinca“ – ovim je riječima i odlukom načelnik Općine Vir Marino Radović presjekao neizvjesnu situaciju oko održavanja posljednje i presudne ovogodišnje sjednice na kojoj se, prema prijedlogu, treba usvojiti proračun za 2023. i 2024. te donijeti odluke o materijalnim potporama prema stanovnicima otoka Vira. Prethodno je isti zahtjev s datumom 15. prosinca za održavanje 15. sjednice bio upućen predsjedniku virskog OV-a Josipu Bašiću, koji je odbio sazivanje uz obrazloženje da vijećnici trebaju vremena za proučavanje predloženih odluka o proračunu za 2023. i 2024. No nakon Bašićevog odbijanja sazivanja sjednice, jučer je sedam vijećnika – Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša – potpisalo novi zahtjev i uputilo ga na adresu virskog načelnika koji je potvrdio održavanje sjednice zakazane za srijedu 20. prosinca u 10 sati.

„Navodi predsjednika vijeća da je vijećnicima potrebno više vremena za pripremu su paušalne naravi i nikako ne mogu biti razlog nesazivanja sjednice u predloženom terminu (…) s obzirom na to da je prijedlog proračuna za 2024. dostavljen svim vijećnicima 15. studenoga te je istog dana objavljen na službenoj stranici Općine Vir“, kaže se u potpisanom zahtjevu sedmero vijećnika uz dodatno obrazloženje kako su vijećnici imali gotovo 30 dana, odnosno „dovoljno vremena da se pripreme za podnošenje amandmana i moguću raspravu“.

„Mišljenja smo da predsjednik vijeća namjerno opstruira rad Općinskog vijeća te da postoji mogućnost da ne planira održati sjednicu do kraja 2023., pogotovo zato što je nakon spoznaje da više ne uživa povjerenje većine vijećnika koji su u pisanoj formi zatražili njegovu smjenu, javno najavio, a svi lokalni i nacionalni mediji prenijeli, da očekuje raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora za Općinsko vijeće Općine Vir“, piše dalje u zahtjevu koji je uvažio načelnik Radović.

Cilj ovog poteza većinskih vijećnika, još se navodi, je „da se konačno donese zakoniti proračun za 2023. kako bi Općina Vir napokon izašla iz situacije nastale blokadom proračuna i mogla izvršiti sva davanja prema socijalnim kategorijama stanovništva. Naveden je i dodatni razlog u činjenici „da se donese proračun za 2024. kako Općina Vir ne bila blokirana kao u 2023“. Vijećnici su načelniku Radoviću uputili ovaj zahtjev zbog „upornog višekratnog uskraćivanja zakonskih vijećničkih prava od strane Predsjednika Bašića“ te ga pozvali da iskoristi svoje zakonske, statutarne i poslovničke ovlasti i da sazove 15. sjednicu Općinskog vijeća s predloženim dnevnim redom.

OKVIR: Idu božićnice, uskrsnice, materijalne potpore za umirovljenike i socijalne kategorije, studente, obitelji…

Na predloženom dnevnom redu 15. sjednice nalaze se odluke o razrješenju predsjednika Bašića i dvoje potpredsjednika Općinskog vijeća, potom odluke o izboru novog predsjednika i potpredsjednika te odluka o prihvaćanju proračuna za 2023. s pripadajućim programima i projekcijama za 2024. i 2025., odluka o izvršavanju proračuna za 2023. i odluka o izvršavanju proračuna za 2024.

Na dnevnom redu još je odluka o prihvaćanju proračuna za 2024. s pripadajućim programima i projekcijama za 2025. i 2026, kao i odluke o izmjeni odluka o financiranju nabave školske opreme za učenike osnovnih i srednjih škola, potom o isplati jednokratne materijalne potpore povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i blagdana Uskrsa umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima Centra za socijalnu skrb i osobama starijima od 65 godina, o stipendijama za studente, o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta te odluka o zabrani i ograničenju građevinskih radova za vrijeme turističke sezone.

28. travanj 2024 14:22