StoryEditorOCM
RegionalPOČELO SUĐENJE

Na sud došao neprepoznatljiv: otac četvero djece koji je u centru Splita nožem izbo muškarca zbog duga šokirao izgledom, u zatvoru se "malo" zapustio

Piše V. URUKALO/SD
9. veljače 2021. - 14:13

Svega desetak minuta trajalo je u utorak na splitskom Županijskom sudu suđenje Željku Melvanu, 39-godišnjaku iz Splita osumnjičenom zbog ubojstva 53-godišnjeg Vedrana Marendića zvanog Sarun 26. lipnja 2019. godine u Sinjskoj ulici.

Melvanu, koji svojim 'zapuštenim' izgledom neodoljivo podsjeća na glavnog lika nekoć popularne serije "Grizzly Adams" s kraja 70-tih godina prošlog stoljeća, jedva su se vidjele oči pod gustom dugom kosom i bujnom bradom uz zaštitu masku na licu. U sudnicu sutkinje Ivone Rupić dovela su ga dva pravosudna policajca iz zatvora u Šibeniku, a odmah nakon što je sjeo Melvan je upitao sutkinju mogu li mu policajci skinuti lisičine s ruku, na što je ona odrještio odgovorila da ne mogu i da ročište neće dugo trajati.

image
Željko Melvan
PU Splitsko-dalmatinska

A onda je na scenu stupila njegova odvjetnica Doris Košta koja je zatražila izuzeće i sutkinje Rupić te predsjednika splitskog Županijskog suda Bruna Kleina, njegovog zamjenika Ivice Botice kao i svih sudaca Kaznenog odjela splitskog suda.

- Naš je zahtjev opravdan zbog prava moje stranke na pošten i pravičan postupak, a sve zbog razloga zbog vanjskih čimbenika koji mogu utjecati na pravedan postupak. Naime, moj branjenik i njegova supruga su osobe čiji su iskazi procesuirali dva suca Općinskog suda od kojih je jedan i pravomoćno osuđen i izdržava kaznu (slučaj suca Roberta Pešutića koji je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog primanja mita te Ante Unkovića koji je oslobođen krivnje - op.a.), a i u tijeku je na sudu u Rijeci postupak po ukidnom rješenju za dio tog slučaja. Ti suci su bili i jesu radni kolege s ovima čije izuzeće tražimo i to pobuđuje sumnju da bi mogli utjecati na objektivnost. Zahtjev podnosimo u skladu s praksom Vrhovnog suda i ovo nije usmjereno na odugovlačenje postupka - izrecitirala je odvjetnica Košta u sudski zapisnik. Sutkinji Rupić nije preostalo ništa drugo nego da odgodi raspravu i pričeka odluku Visokog kaznenog suda o izuzeću.

image
Na fotografiji: Željko Melvan u sudnici
Vojko Bašić/Cropix

Podsjetimo, Melvana se tereti da je te srijede oko 20 sati nakon verbalne rasprave pljunuo Marendića, odrezao mu komad kose i udarao ga drškom noža po glavi te ga je tri puta nožem ubo po nogama i tijelu, a koban je bio ubod u prsa.

Sukob se, po optužnici ŽDO-a, dogodio zbog tri tisuće kuna koje je Marendić dugovao Melvanu, a koji je dva dana prije bio na Sarunovu kućnom pragu i razgovarao s njim o vraćanju novca. Od posljedica ozljeda 53-godišnjak je nakon nekoliko dana preminuo u splitskoj bolnici. Od tog kobnog dana Melvan je bio u bijegu, a uhićen je nakon više od pet mjeseci na benzinskoj crpki u Kninu.

Zanimljivo je i da policija nije, a to se otkrilo tijekom istrage, tijekom obavljanja očevida nakon ubojstva pronašla krvavi nož kojim je Sarun ubijen. Oružje je tek poslije tri dana u svom vrtu pronašao jedan građanin.

19. travanj 2024 14:32