Mario Kučera
Janjetina je stanje duha, ne samo puka hrana...
Zato smo odlučili napraviti popis mjesta na putu od unutrašnjosti do mora, na kojima, uz malo skretanja ili gotovo nijedno, možete pojesti dobru janjetinu s ražnja, žara, na gulaš, janjeće tripice, janjeće jetrice ili pak pohanu janjetinu.
Zagreb i okolica Zagreba
Restoran NK Hrašće
Hraščanska ul. 84, 10000, Hrašće Turopoljsko
01 6261 931
Tu se dolazi zbog janjetine s otoka Paga i iz zadarskoga zaleđa. Mijo je majstor od ražnja, janjci koji dolaze tri do četiri puta tjedno u ovu kuću janjetine, kako je zove, njegova su briga. Janje soli tuzlanskom kamenom soli jer, kaže, da je morska sol vlažna. U NK Hrašće se jede tradicionalna hrana. Osim janjetine, po kojoj su poznati, ovdje se na ražnju po narudžbi okreću i odojci, patke te guske. Sve namirnice su od domaćih, provjerenih proizvođača.
Trnjanka, Zagreb
Trnjanska cesta 31, 10000, Zagreb
01 6119 685
Mario Kučera
Jedno od kultnih mjesta za janjetinu svakako je zagrebačka Trnjanka. Ovdje se dolazi na na janjetinu iz okolice Dalmatinske zagore već više od 50 godine na nude je na nekoliko načina: na lešo, na ražnju, ispod peke, a pripremaju je i na gradelama.
Stara cesta Zagreb - Rijeka
Mali raj, Zdihovo
Zdihovo 10
51 329 Severin na Kupi
051 870 202
Mali Raj Zdihovo Facebook page
Uz glavnu cestu Zagreb-Rijeka smještena je ova gostionica u slikovitom Gorskom Kotaru. Priprema janjetine s ražnja dugogodišnja je tradicija u Zdihovu, a iskustvo i stručnost prenosi se s koljena na koljeno već tri generacije u ovoj konobi. Janjetinu i odojak iz krušne peći pripremaju po narudžbi.
Restoran Bosiljevo, Bosiljevo
Bosanci 4c
47 251 Bosiljevo
047 801 088
Restoran Bosiljevo Facebook page
Restoran Bosiljevo se smjestio na samom ulazu u Gorski Kotar, uz ostatke povijesne ceste Karoline. Restoran je u vlasništvu obitelji Frketić, a nudi specijalitete s ražnja i roštilja. Najčešće se tamo naručuje janjetina s ražnja, pečeni krumpir kao prilog i svježa salata.
Krk
Agroturizam Dvori sv. Jurja
Bok od Brozića 100, 51500, Vrh
091505 3391
Official Facebook Page
Official Facebook Page
Prije hrane, ovdje će vas zasigurno oduševiti ambijent. Radi se o šarmantnom kamenom zadnju gdje je posebno lijepo sjediti za ljetnih večeri, a pogled vam puca na more i otoke. U sezoni (svibanj-rujan) rade svakog dana od 16 do 23 sata. Radi se o agroturizmu do kojeg vas vodi makadamska cesta, a rezervacija je poželjna. Nude janjetinu s ražnja i peku, kao i ostale vrste mesa na spomenute načine te gulaš sa šurlicama, pršut i sir je ribu na gradelama.
Cres
Konoba Hibernicia, Lubenice
Lubenice 17
51 557 Cres
051 525 040
Ivan Lacković
U malom selu Lubenice nema puno mjesta za jelo, tako da u jeku sezone u Konobi Hibernicia može biti vrlo velika gužva. S pravom. Jela koja služe uključuju proslavljenu cresku janjetinu u nekoliko varijacija, a kruh svakodnevno peku domaći.
Bukaleta, Cres
Loznati, 51557 Cres
051 571 606
Ivan Lacković
Cres je znamenit i po janjetini, a posebno hvale onu u konobi Bukaleta u Loznatima. Specijalitet im je pohana janjetina u bukaleti (zemljanom vrču), a dodatne poslastice na meniju su razne iznutrice, tripice i jetrica sa skutom uz puno ovčjeg i kozjeg sira.
Pag
Restoran Na Tale, Pag
Stjepana Radića 2, Pag
(0)23 611 194
Na Tale nudi konvencionalni meni od svježe ribe, plodova mora, pašte i rižota, ali i pašku janjetinu s gradela, janjeći gulaš s domaćim makarunima, deserte od paške skute i najbolje frigane lignje u Lijepoj Našoj. Janjetinu na gradele, jer to je uz lešanje autohtoni način pripreme janjetine na Pagu, “gradelavaju” u jako malim bokunićima, kratko i bez previše okretanja. Radi se o izvornoj paškoj delikatesi koju ćete jako dugo pamtiti, dok je slatka domaća kapula (uz lunsko maslinovo ulje i cvijet soli) jedini prilog koji će vam trebati. Servis u restoranu Na Tale konstantno je profesionalan i ugađa gostu čak i u većoj ljetnoj gužvi. Izbor vina je solidan uz pokušaj promocije vina lokalnog podneblja. Ne propustite digestiv, odličnu pašku travaricu kojom će vas rado počastiti.
Lika
Manjan, Krasno
Krasno 109
098 601 865
Bistro Manjan možda „nije na ruku“ ali svakako vas ne bi trebao ostaviti ravnodušnima kad probate njihovu janjetinu s ražnja. U bajkovitom okruženju Velebita, ovo mjesto radi od 1991. , a posebno su poznati po pripremi ličke janjetine na ražnju, ali i odojku krasnarskom siru, domaćem pršutu i jelima s roštilja.
Zadar
Tamaris, Zadar
Zagrebačka ulica 5, 23000 Zadar
023 318 700
Tea Cimaš
Kultni zadarski restoran Tamaris posebno hvale zbog pečene janjetine. Što se tiče ostatka ponude mišljenja su podijeljena, ali kad je riječ o janjetini s ražnja odluka je jednoglasna kako se ovdje jede zaista dobro pečenje.
Šibenik i okolica
Vinko, Konjevrate
Uz cestu 57
22 221 Konjevrate
022 778 750
Konoba Vinko Facebook page
S ceste se ozbiljno skreće kad je u pitanju ova konoba. Ovdje pripremaju različita mesa na različite načine, a osim pečenja i skradinskog rižota nude i janjeća jetrica na venecijanski i janjeće tripice odnosno fileke. Iako je konoba danas najpoznatija po pečenom odojku, ne može joj se negirati dobro poznavanje tehnika pripreme janjećih iznutrica i tripica. Svakako mjesto na koje biste trebali skrenuti s ceste ako želite uživati u malo drugačijoj janjetini, a ne samo onoj pripremljenoj na žaru ili ražnju.
Gostionica Boraja, Boraja
Boraja 17
22 000 Šibenik
098 336 768
Gostionica Boraja Facebook page
Još od vremena kada nije bila izgrađena Jadranska magistrala, a autobusi su između Zadra i Splita vozili samo preko Boraje. Šoferi su redovito stajali na Boraji na tanjur janjeće juhe i dobar komad mesa. Ovdje se naručuje janjetina s ražnja, a služe ju s, na krupno narezanim fetama, domaće rajčice i ljubičastog luka.
Odmorište Krka
A1, 22222, Lozovac
022 785 7459
Stanko Feric
Ovo je jedno od atraktivnijih odmorišta na autocesti gdje se između ostalog i dosta dobro jede u većini slučajeva. Omeđeno stijenama lijeve obale Krke, pogled s odmorišta puca na rijeku Krku, Prokljansko jezero i Skradin. .Zanimljivo je kako se svakodnevno pripremaju janjetina s ražnja, dok ispod peke pripremaju razne namirnice poput tuke, pivca, liganja, janjetine, teletine i kruha ispod peke.
Restoran Torcida, Šibenik
D58 42, 22000, Šibenik
022 565 748
Zeljko Grgic / CROPIX
Konavle, 300410. Restoran Konavoski dvori. Teletina i janjetina ispod saca.. Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Osim navedenih, ljubitelji pečene janjetine hvale i šibensku adresu u Donjem polju – Restoran Torcidu. Osim janjetine na ražnju, ovdje možete pojesti i onu ispod peke, kao i kruh koji spremaju tako te hobotnicu.
Okolica Splita i Brač
Perlica, Klis
Trg Grlo 1, 21 231 Klis
021/240-004
Jakov Prkic / HANZA MEDIA
Restoran Perlica se smjestio 1,2 km od kliške tvrđave, a njihova je janjetina posebna jer pase okolnim brdima prepunim mirisnog ljekovitog bilja i utjecaja blagotvornih morskih strujanja. Specijalitet kuće je janjetina s ražnja koju pripremaju na način dugogodišnje obiteljske tradicije, ali pripremaju i sve vrste mesa na tradicionalne načine, jela ispod peke, pivca na više načina te nude ekološke salate, sir i pršut te domaći kruh iz krušne peći.
Terasa Ciccio, Brač
Velafarska 68
21423 Nerežišća
Terasa Ciccio Facebook
Terasa Ciccio, mjesto gdje janjetina s gradela miriše poput behara u proljeće, a mekana je poput putra koji ste zaboravili staviti u hladnjak. Konkretna porcija (od koje se bez problema najede dvoje ljudi) košta 90 kuna, a uz janjetinu možete naručiti i jednostavnu krumpir salatu, sezonsku salatu te, naravno, luk. Ovdje pripremaju janjetina na žaru i jedna je od najboljih. Pokraj same Terase, desno od nje ako gledate u nju, se nalazi najslađa mala plažica do koje je vrlo jednostavno doći, a na kojoj možete imati divan mir. Red janjetine, red kupanja, treba li vam išta drugo.
Ovo je još deset adresa koje ste nam otkrili kao vaše apsolutne favorite za pečenu janjetinu!
OPG Antunović, Kuna Pelješka
Kuna 37
Kuna Pelješka
020 742 035
Konoba Antunović website
Obiteljsko gospodarstvo Antunović smješteno je u malom mjestu Kuna Pelješka na poluotoku Pelješcu koje broji svega dvjestotinjak stanovnika. Nisu razvikani ni smješteni na glavnoj cesti, ali itekako se imaju čime ponositi, naime nude hranu iz svog uzgoja, a uložili su i velike napore kako bi autohtonu sortu ovce Dubrovačka ruda spasili od izumiranja. Nemojte se zaboraviti najaviti jer specijaliteti po kojima su poznati rade po prethodnoj najavi. Kruh ispod peke, janjetina i kozletina, pikatić ili tripice samo su neke od delicija kojima se ondje možete osladiti, a posebno je zanimljiv i sam interijer u kojem sa stropa vise pršuti.
Gostionica Jablan
Senjska draga 19, 53270 Senjska Draga
053 764 022
Damir Krajac / CROPIX
Gostionica Jabalan u vlasništvu je gospođe Marije Lopac koja ovdje radi preko trideset godina. Nude ličku janjetinu, domaći kruh i kobasice, pečeni odojak, ali imaju i domaće sireve, a od kuhanih jela dosta hvale njihove fileke. Gostionica se nalazi 7 kilometara od Senja, podno Vratnika te ima status kultnog mjesta koji ima tradiciju 30 godina.
Restoran Kod Pere, Radučić
Radučić BB
099 294 3003
Ante Baranic / CROPIX
Ovo je legendarno mjesto i tko god se našao u blizini Radučića, zasigurno je svratio kod Pere na malo pečenog. Posluje od 2003. godine, a janjci su iz okolice Bukovice i Oklaja. Vlasnik Pere Škorić u svom lokalu je "od jutra do mraka", a vrte se janjci, odojci pa i ćevapi.
Konoba Tomić, Gornji Humac
Gornji Humac 36
21414 Gornji Humac, Otok Brač
(0)99 225 1199
Konoba Tomić website
Obitelj Tomić je među najdugovječnijim obiteljima Gornjega Humca. Od davnih dana ovdje obrađuju zemlju i proizvode vlastitu hranu. Glavna jela koja nude su janjetina, jaretina, teletina, govedina, svinjetina, piletina (sve meso je iz domaćeg uzgoja) te svježa riba iz Jadranskoga mora.
Konoba Kopačina, Donji Humac
Donji Humac 7
21423 Donji Humac, Otok Brač
021 647 707
Konoba Kopačina Facebook page
Konoba Kopačina započela je s radom 2000.godine. S više od 35 godina iskustva u ugostiteljstvu, vođena s ljubavi prema otoku, obitelj Jugović otvara u Donjem Humcu konobu Kopačinu. Ponudu konobe Kopačina karakteriziraju razni brački specijaliteti, specijaliteti od janjetine, brački ovčji sir, bračke delicije te svježa riba i morski plodovi. Ovdje služe i originalni brački vitalac.
Restoran Marin, Tisno
Kapela 61 Dubrava kod Tisna
022 466 070
Restoran Marin Facebook page
Restoran Marin u obiteljskoj tradiciji već 10 godina nudi dalmatinsku autohtonu kuhinju. Jedno od svojih izdvojenih jela te po kojima je poznat su svakako jela sa ražnja kao što su janjetina i odojak s ražnja, ali uz njih se služe raznorazne tjestenine, jela s roštilja, riblje delicije te mnoga druga jela.
Konoba Stric Luka, Senjska Draga
Senjska Draga 28
53270 Senj
053 764 090
Konoba Stric Luka website
Ovdje nude mlade ličke janjčiće, a za sve specijalitete pod pekom koje pripremaju trebate napraviti rezervaciju i najaviti svoj dolazak. Ovu adresu se također posebno nahvalili.
Restoran Žganjer, Ozalj
Jaškovo 51
47280 Ozalj
047 751 200
Restoran Žganjer Facebook page
Osobitost restorana čini tradicija koja se zasniva na dovozu živih janjaca s otoka Paga i Krka i pripremi na ražnju nad suhim bukovim drvima neposredno prije posluživanja. U takvu tradicionalnu pripremu uspješno je uklopljena obrada mesa u potpuno osuvremenjenoj vlastitoj klaonici koja je ocijenjena 1. kategorijom prema komisiji Europske Unije zbog ispunjavanja najviših propisanih higijenskih i operativnih standarda.
Zlatna potkova, Gospić
Smiljanska ulica 24
53000 Gospić
053573692
Tea Cimaš
Još jedno od omiljenih mjesta na koje nam je dosta vas skrenulo pozornost. Nalaze se u Gospiću, a uz pečenje ovdje jako hvale pečene pole od krumpira i to još uz ličku basu je poseban specijalitet.
Mirni kut, Severin na Kupi
51329 Klanac
051 870 230
Emica Elvedji / CROPIX
Janjetina u sklopu bogate gastronomske ponude u Aljmašu
Smješteni na pomalo zaboravljenoj, ali prelijepoj Karolinskoj cesti koja povezuje Rijeku i Zagreb, smjestio se Mirni kut. Posebno ih hvale baš zbog izvrsne pečene janjetine s ražnja.