Hrvatska maslinova ulja na europskom i svjetskom tržištu prepoznata su kao ulja vrhunske kvalitete, na čemu se svakako mogu i moraju graditi perspektiva i daljnji rast ovog sektora
Rezultati koje su naši maslinari ostvarili na najvećim i najprestižnijim svjetskim natjecanjima, kao što su New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), Top100 Extra Virgin Olive Oils Guide EVOOLEUM, OLIVE JAPAN, te u najpoznatijem svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja "FLOS OLEI", bez dvojbe su povijesni uspjeh hrvatskog maslinarstva i ujedno vrhunsko priznanje svim dosadašnjim naporima naših maslinara da ustraju na primjeni najviših standarda u proizvodnji i visokoj kvaliteti maslinova ulja.
Preko europskih i nacionalnih sredstava sektoru maslinarstva do danas je isplaćena potpora ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a ulaganjima u okviru Ruralnog razvoja planirano je više od 277 hektara novih maslinika, od kojih su mnogi hektari maslinika već podignuti.
Mala smo zemlja i najčešće ne možemo konkurirati proizvedenim količinama, već je važan fokus na kvaliteti proizvoda. Zaštita naziva proizvoda oznakama kvalitete stvara dodanu vrijednost proizvodima, a mali proizvođači polako se profiliraju na zahtjevnom tržištu, nudeći potrošačima svoje proizvode za koje jamče kvalitetu i lokalno podrijetlo.
Zaštićena oznaka izvornosti
Takvi proizvodi pridonose i povezanosti i jačanju turizma i gastronomske ponude. Upravo poticanje na pokretanje postupka zaštite naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete, kao i na uključivanje novih proizvođača u sustav certifikacije takvih proizvoda i certificiranje veće količine samih proizvoda aktivnost je koja je usmjerena na zaštitu interesa naše proizvodnje.
Ne čudi stoga činjenica da je Hrvatska danas, koja ima 48 proizvoda (od jučer i registriran naziv "Ludbreški hren") čiji je naziv zaštićen, odnosno registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, u prvih sedam zemalja Europske unije po broju zaštićenih naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tu ubrajamo šest ekstra djevičanskih maslinovih ulja čiji je naziv registriran na EU razini kao zaštićena oznaka izvornosti i to: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Šoltansko maslinovo ulje, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Istra i Bračko maslinovo ulje.
Također, veliki potencijal u brendiranju maslinovih ulja ima i nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta". Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je ovaj sustav u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih proizvoda na tržištu.
Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te viša kvaliteta proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, više su od propisanih zakonodavstvom za tu hranu i kreiraju ih sami proizvođači. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, uključujući i preradu maslina. Trenutno su priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na osam sektora: sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa, junećeg mesa i meda te je svakim danom sve veći broj certificiranih proizvođača i proizvoda iz ovog sustava.
Proizvodi s oznakama kvalitete izravno utječu na održivi ruralni razvoj i poticanje lokalne, odnosno domaće proizvodnje. S druge strane, potrošači danas sve više traže domaće proizvode, stoga je njihovo informiranje o značenju oznaka na proizvodima ključan faktor za povećanje potražnje ovih proizvoda. Plasman proizvoda gotovo uvijek je povezan s potražnjom proizvoda, a za što su ključni promocija i pružanje informacija potrošačima, kako o kvaliteti proizvoda, tako i o samom proizvođaču i podrijetlu proizvoda.