StoryEditorOCM
RegionalSTIGLA OVRHA

Grad Makarska izgubio i drugi sudski spor sa zadarskim Odvjetničkim društvom Marinović i partneri, građane Makarske koštat će 1,85 milijuna kuna!

Piše Dijana Turić/SD
27. svibnja 2021. - 15:54

Grad Makarska izgubio je i drugi sudski spor s Odvjetničkim društvom Marinović i partneri koji će građane Makarske koštati 1,85 milijuna kuna. Prvi spor, do kojeg je također došlo jer je Grad odbio platiti troškove zastupanja odvjetničkom društvu koje s Gradom nije imalo potpisan nikakav ugovor, već je pravomoćno okončan i temeljem presude s računa Grada uskoro će biti skinuto 1,2 milijuna kuna.

Vlasnik Dan Marinović na temelju usmenog dogovora s bivšim SDP-ovim gradonačelnikom Tonćem Bilićem, zastupao je od 2013. do 2017. Grad u dva najvažnija sudska spora: tužbi prema Hotelima Makarska d.o.o. za isplatu oko 9,8 milijuna kuna koliko je Grad isplatio prijašnjim vlasnicima zemljišta na kojem su izgrađeni hoteli te tužbi Abacusa d.o.o. protiv Grada vrijednosti 15 milijuna kuna.

Iako nijedan spor nije doveden ni blizu završetka, do svibnja 2017., Grad je Marinoviću isplatio 2 milijuna kuna, a nakon promjene vlasti stigli su novi računi fakturirani po najvišoj odvjetničkoj tarifi čiji ukupan iznos seže do 3 milijuna kuna, potvrdio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Jure Brkan.

- Prva presuda je pravomoćna, a prošlog tjedna dobili smo i drugu prvostupanjsku. Sad je više nego jasno da će usmeni dogovor Bilića i Marinovića građane koštati 5 milijuna kuna i ja mislim da građani koji to plaćaju zaslužuju znati što se dogodilo - kazao je Brkan, podsjetivši zašto je Grad odbio platiti ispostavljene račune.

Došli troškovnici

- Odmah nakon što smo preuzeli dužnost 2017. dostavljeni su nam troškovnici za spor s Hotelima Makarska od 1,36 milijuna kuna i za zastupanje u sporu Abacusa protiv Grada 862 tisuće kuna. Letimičnim pregledom uvidio sam da se radi o enormnim iznosima. Dovoljno govori primjer da je u samo jednom danu u istom predmetu Marinović predao 3 podneska i svaki naplatio 124 tisuće kuna ili da je sve putne troškove pribrajao sporu koji ima najveću vrijednost. Zanimljivo je ispostavljanje računa za drugi spor. Naime, 2017., baš u vremenu između dva izborna kruga, točnije 26. svibnja, Marinović je fakturirao za jedno zastupanje 86 tisuća kuna, a isti dan obračunava i podnesak 90 tisuća kuna i onda nastavlja ''štancati'' račune. Budući da se 4. lipnja održava drugi krug izbora za gradonačelnika, Marinović ubrzava ritam. Fakturira račune 2. lipnja, 5. lipnja, 8. lipnja i 12. lipnja 2017. na dan kada se održala službena primopredaja vlasti između gradonačelnika Bilića i mene - kazuje Brkan, dodavši da je dovoljno reći da je u sporu protiv Hotela Makarska čija je vrijednost oko 10 milijuna kuna Marinović obračunavao najvišu odvjetničku tarifu zakonom dopuštenu i sve putne troškove je pribrajao tom sporu.

Najskuplje ulaganje

- Odlučio sam da takve račune, a bez ikakvog pisanog traga kako su nastali, neću potpisati jer to niti je normalno niti je moralno, a bio sam uvjeren da je i nezakonito i da ću to dokazati u sudskom postupku. Ugovora nema, pisanog traga nema, već sve ostaje na usmenom dogovoru Bilića i Marinovića. No, u sudskom sporu bivši gradonačelnik svjedočio je i potvrdio da je sve što je Marinović naplatio bilo naplaćeno sukladno njihovom usmenom dogovoru. Bez obzira na sudski epilog ja i dalje smatram da usmeni dogovor Bilić-Marinović nije normalan i nije moralan. Pa mi smo za taj novac obnovili Gradski sportski centar, otkupili zemljište i sagradili pristupni put vrtiću na Zelenki.

Za slučaj Abacus nas je upravo SDP prozivao da smo se odlučili na sudsku nagodbu. Oni su bez sudske nagodbe i bez presude za Abacus dali Marinoviću 1,2 milijuna kuna, a mi smo sagradili cestu, izašli iz spora i ušli u vlasništvo sve za 1,6 milijuna kuna. To je razlika između nas i njih. Što je gospodin Bilić dobio zauzvrat ja to ne znam, kao što ne znam zašto su o svemu tome šutjeli njegove stranačke kolege, članovi Predsjedništva stranke, koji i danas vuku konce iz sjene. Iza SDP-a nije ostao ni metar asfalta, ali su 5 milijuna poklonili gospodinu odvjetniku, a što se sve moglo u gradu napraviti za tih 5 milijuna kuna - od gradnje do isplate stipendija, božićnica i uskrsnica. To je najskuplje ulaganje koje su SDP-ovci ostavili u nasljeđe građanima - rekao je Brkan.

17. travanj 2024 20:05