StoryEditorOCM
RegionalVILA ‘BIANCA‘

Država prodaje kuću Trogiranke, žene koja je odijevala princezu Dianu i prvu damu SAD-a, cijena (ni)je prevelika za nekretninu u centru UNESCO-ova grada

Piše Gordan Zubčić
21. ožujka 2022. - 08:23

Ministarstvo državne imovine nakon točno godinu dana ponovilo je natječaj za prodaju kuće i zemljišta na istočnom ulazu u Trogir, površine 547 četvornih metara, na kojoj se nalazi oronula Vila "Bianca", obiteljski dom talijanske modne kreatorice Mile Schön, globalno poznate što je, među ostalima, odijevala Jacqueline Kennedy, iransku caricu Farah Dibu, kao i britansku princezu Dianu.

Nije ovo prvi put da se država nastoji riješiti dotrajale secesijske vile sagrađene početkom 20. stoljeća, ali početna cijena je ovog puta značajno smanjena, jer je lani bila neuspješno ponuđena potencijalnim kupcima za 4 milijuna eura, dok je sada iznos snižen za 30 posto, pa se traži minimalno 2,8 milijuna kuna.

image
Nikola Vilić/Cropix

Još je jedna promjena vidljiva u aktualnom javnom pozivu za kupnju koji je otvoren do 20. travnja, a to je opis nekretnina, jer se za razliku od prošlogodišnjeg postupka ne prodaje kuća od 174 kvadrata nego "izgrađeno zemljište" iste površine, te dvorište od 373 četvorna metra, što je bliže realnosti na koju su u našem zadnjem tekstu upozoravali stručnjaci, tvrdeći da se zapravo prodaje "ruševina" u građevinskom području (izgrađenom), i to kao dio puno šire zone.

Premda se, kako je pisala naša kolegica Jadranka Matić, u "pratećoj" dokumentaciji tadašnje ponude za Vilu "Biancu" nalazila i zabilješka iz kolovoza 2013. godine o tome da je na temelju rješenja Ministarstva kulture Konzervatorski odjel iz Trogira nekretninu stavio pod preventivnu zaštitu do 6. kolovoza 2016. godine, odnosno do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra.

Nije bilo jasno zašto je ova zabilješka uopće dospjela u dokumentaciju jer samo može zbuniti potencijalne kupce, a široj javnosti pokazati kakva je međuministarska (ne)suradnja. I što je još važnije, kolika je nebriga države prema imovini kojoj je vlasnik. Vila "Bianca", naime, nikada nije postala zaštićeno kulturno dobro.

Premda je nekretnina na području Trogira i u blizini glavne prometnice, Grad, kako nam je tada izjavio poteštat Ante Bilić, nije bio zainteresiran za kupnju.

- Vila je nekada imala, a odavno više nema izlaz na more, a nema ni parking – kaže Bilić, dodajući:

- Ovdje bi trebalo smjestiti neku državnu instituciju, poput "mirovinskog" koje traži prostor u koji bi se smjestilo. To je način da se zaštiti i sama arhitektura - predložio je trogirski poteštat, podsjećajući na to da je država proteklih desetljeća slabo vodila računa o ovom objektu i mogućoj mu namjeni.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Cijena je dosta visoka – komentirala je tada na naš upit prodaju vile Jasminka Biliškov iz agencije "Biliškov nekretnine".

- Interesa za kupnju nije bilo zbog visoke cijene, trebalo bi ići s nižom cijenom jer zbog stanja kuće zapravo kupujete zemljište. Kuća se mora u cijelosti renovirati, nema prostora za bazen, premala je za turističku namjenu, a nije ni za stanovanje jer je preblizu cesti. Stoga je više pogodna za urede ili druge sadržaje, primjerice galeriju – sugerirala je Biliškov.

Nesporno je da Vila "Bianca" ima zanimljivu povijest na koju se u jednom trenutku s namjerom da ukaže koliko je zapostavljena, oglasio i Muzej grada Trogira. Prema zabilješci, u polju uz cestu za Split ljekarnik Luigi Nutrizio izgradio je obiteljsku kuću - jednokatnicu u stilu secesije.

"Pretpostavlja se da je kuću projektirao arhitekt Julius Ranz, koji je bio u braku s Luigijevom sestrom Filippom i koji je u to vrijeme sebi sagradio kuću pokraj Vile "Biance", dajući joj ime po supruzi - Vila "Filipina".

image
Nikola Vilić/Cropix

Između dva rata u Vili "Bianci" žive časnici mornarice Kraljevine SHS. Do prije desetak godina u njoj su bili privatni stanovi u sastavu Ministarstva obrane, a danas je ta jedina zgrada s čistim secesijskim obilježjima u Trogiru, sasvim dotrajala i na rubu propadanja", stoji u zabilješci Muzeja iz 2013. godine.

Modna kreatorica Mila Schön, bila je Luigijeva kći, rođena u Trogiru 1916. godine kao Maria Carmen Nutrizio. Umrla je 2008. godine u Rimu.

27. travanj 2024 11:02