StoryEditorOCM
RegionalTKO KRŠI PRAVILA?

Dalmacija ima veliki problem. A današnja presica pokazala je da ga ima i Stožer

Piše M. K.
2. travnja 2020. - 21:01

Dalmacija ima problem. Broj zaraženih koronavirusom u ovoj regiji raste brže nego u ostatku Hrvatske, poglavito u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj se broj oboljelih učetverostručio u samo šest dana. 

- Od mojih kolega i prijatelja iz Zadra, Šibenika iz Splita dobivam vijesti kako se tamo mladi okupljaju u kafićima, poglavito sa zatamnjenim staklima i druže se, piju pića, zabavljaju… - poručio je na današnjoj press konferenciji ministar Vili Beroš, a oštru poruku nediscipliniranim Dalmatincima poslala je i dr. Alemka Markotić dok je dr. Capak također napomenuo kako čuje da se u Dalmaciji krše mjere te očekuje da će uskoro zbog toga dodatno rasti broj oboljelih.

Dalmacija, nesumnjivo, ima veliki problem i Slobodna je već ranije upozoravala na opasnosti koje u vremenu kad se traži disciplina može uzrokovati ležerni mediteranski mentalitet, no, čini se, problem ima i sam Stožer.

Naime, ako je ministar Beroš u pravu i broj oboljelih u Dalmaciji raste zbog tajnih druženja po kafićima, onda policija ne obavlja svoj posao. Iz policije, naime, kažu kako je u protekla dva tjedna u čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno pet ugostiteljskih objekata koji su radili usprkos zabranama, brojka ništa manja ni veća od one u ostalim županijama. Naprosto, svugdje ima budala.

A ako je policija dobro radi svoj posao te u Dalmaciji nema tajnih korona partyja, onda ministar Beroš u najboljem slučaju stvara paniku gdje je nema, a u najgorem širi lažne vijesti.

Stožer civilne zaštite ima ulogu bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti, svakog dana u 14 sati imaju apsolutnu pažnju nacije te, sukladno toj velikoj moći, moraju prakticirati i veliku odgovornost. A to znači da se mikrofon ne koristi za paušalne ocjene i etiketiranje sugrađana na račun informacija koje su ti prepričali prijatelji. To je razina komunikacije tek nešto viša od one da vjeruješ Whatsapp forvardušama, apsolutno nedopustiva od članova Stožera.

Ako je ministar načuo da se u nekom dijelu države građani ne pridržavaju propisanih mjera, informaciju je trebao proslijediti kolegi Božinoviću te nakon provjere obavijestiti javnost. Ako je odlučio da je informacija toliko bitna da ne može čekati provjeru, onda se trebao potruditi dostaviti dokaze za svoje ozbiljne optužbe.

Bitku s koronavirusom dobit ćemo mnogo lakše i jednostavnije ako ključne uloge prepustimo stručnjacima, a to uključuje i da ministar zdravstva ne provodi policijske izvide. Stožer itekako mora paziti da se na valu opće aklamacije i hvalospjeva koje primaju sa svih strana ne uhvati u klopku umišljene nepogrešivosti, te da, umjesto stručnog tijela koje donosi i provodi krizne odluke, postanu tijelo koje si uzima za pravo biti savjest nacije i dijeliti packe po osjećaju, kome i kada im se prohtije.

No, iako su u svojoj današnjoj komunikaciji nesumnjivo pogriješili, ipak ne zaboravimo činjenicu s početka teksta. Dalmacija sasvim sigurno ima problem te broj slučajeva od Zadra do Splita raste neprirodno brzo, grafikon kojeg je pokazao dr. Capak ne laže. Za zaključke je, doduše, još uvijek previše rano, ukupni broj slučajeva je malen te jedan neodgovorni pojedinac, liječnik koji je došao na posao ne znajući da je zaražen ili eventualni superširitelj u jednom danu može zaraziti veći broj osoba te povećati ukupni broj za 30%, 40% ili više posto. 

Veći skokovi u ranoj fazi epidemije nisu nužno znak da građani masovno ne poštuju mjere i ne treba širiti histeriju i vrijeđati svakog koga ovih dana vidite izvan kuće. Ali, podaci iz prethodnih nekoliko dana definitivno pale alarme i pokazuju da se u Dalmaciji, koja se iz ove nevolje može izvući jedino ako se karantena poštuje maksimalno kako bi završila do sezone, događa nešto potencijalno opasno. 

Ako je u pozadini uistinu opća nedisciplina, onda je etiketa koju su regiji danas (nezasluženo) prilijepili dr. Beroš, Capak i Markotić najmanje što su Dalmatinci zaslužili.

24. travanj 2024 15:13