StoryEditorOCM
Moj ljubimacMALA, ALI BRZA POPUT MUNJE

Ova životinja u jednoj sekundi napravi čak 50 koraka i prijeđe više od 100 dužina svojeg tijela!

Piše Hina, JL
22. listopada 2019. - 11:59
Saharski srebrni mrav

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tijela.

Niste impresionirani? To je kao da ljudi trče 600 kilometara na sat, piše Independent.

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može napraviti 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usain Bolt napravi ih četiri u sekundi.

Harald Wolf, profesor na Sveučilištu u Ulmu, i njegovi kolege brzinu tih mrava uspjeli su snimiti tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu.

Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Wolf misli kako on leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka.

- S tim kraćim nožicama mogu bolje sinkronizirati one koje im ostaju na tlu - objasnio je za AFP.

Njihovi plitki koraci sprečavaju ih da potonu duboko u pijesak dok preko dina tragaju za uginulim kukcima poput muha, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gdje temperatura pijeska doseže i 60 stupnjeva Celzijevih.

A ako je potrebno, ti se mravi mogu dati i u "galop" simultano sa šest nogu u zraku, dodirujući tlo samo sedam miliseksundi.

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontroliranim uvjetima u laboratoriju na 10 stupnjeva kretali samo 5,7 centimetara u sekundi.

Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka.

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobjeđuju u prijeđenoj dužini vlastita tijela u sekundi.

Primjerice, australska tigrasta buba to uspije 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta.

16. travanj 2024 21:58