StoryEditorOCM
KalelargaVELIKA PROMJENA

Vrhunac je toplinskog vala, uskoro stiže pogoršanje, donosimo detaljnu prognozu: ‘U nedjelju južina, a onda...‘

Piše VIJESTI SD
30. lipnja 2024. - 08:57

Južinu i vrućinu posljednjeg dana lipnja u novom tjednu postupno će zamijeniti nestabilno i svježije vrijeme. Već u ponedjeljak pljuskovi i grmljavina pojavit će se u zapadnom dijelu unutrašnjosti, dok se glavnina očekuje u oblačniji utorak kada će uz sjeverac osjetno osvježiti.

Sredinom tjedna porast temperature, više sunca, ali ne i potpuno stabilno. A nakon sunčane i vruće nedjelje promjena vremena će zahvatiti i Jadran.

U ponedjeljak se pljuskovi i grmljavina očekuju na sjeveru, a u utorak i srijedu uz osvježenje stižu i u Dalmaciju. Na pad temperature utjecat će i umjerena do jaka bura.

Od sredine tjedna sunčanije i ponovno sve toplije, javlja HRT.

Stiže hladna fronta

I danas nas  očekuje sunčan i vruć ljetni dan uz dodatak južine i nebeske mutnoće zbog pristizanja pijeska i prašine iz Afrike.

Ove nedjelje će se približavati hladna fronta povezana s ciklonom na sjeveru. U nižim slojevima atmosfere nad sjever zemlje mogla bi pristići manja količina nestabilnog zraka, dok će u visinskom strujanju pritjecati topao i suh zrak te ponešto pijeska. Fronta stiže u ponedjeljak, s njom pljuskovi i svježiji zrak.

image
DHMZ

No još u nedjelju na istoku sunčano i vruće uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Poslijepodne umjeren razvoj oblaka i mala vjerojatnost za pljusak, uglavnom u gorskim područjima. Jutarnja temperatura od 19 do 21, a dnevna 34 ili 35 stupnjeva.

Vruće i u središnjim predjelima, uz obilje sunca, ponešto oblaka i malu vjerojatnost za pljusak u Podravini ili Međimurju. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice i s jakim udarima.

U najvišem gorju moguće i olujnim. Na mirnom i malo valovitom moru znatno slabiji jugozapadni i južni vjetar. Prevladavat će sunčano, a uz dnevni razvoj oblaka u Gorskom kotaru moguć je pljusak. Ujutro u gorju oko 18, na moru od 21 do 25. Danju temperatura od 29 do 32.

image
HTV/HRT

U Dalmaciji sunčano i još toplije. Temperatura ujutro od 20 do 26, danju čak do 35 stupnjeva. Dnevnu žegu olakšat će slab do umjeren južni vjetar, dok će na otvorenom moru puhati umjereno i jako jugo.

Južni vjetar i jugo zapuhat će sredinom dana i na krajnjem jugu. Temperatura se noću neće spuštati ispod 22 do 27 stupnjeva, pa će se i dnevna vrućina zbog toga teže podnositi, osobito u unutrašnjosti gdje će živa u termometru porasti do 35 stupnjeva.

Popuštaju vrućine

U ponedjeljak na kopnu manje vruće, osobito na zapadu i sjeveru, gdje se u drugom dijelu dana očekuju pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će i umjeren do jak sjeverni vjetar, u utorak će se proširiti diljem unutrašnjosti i donijeti znatnije osvježenje. Pritom će uz promjenljivu naoblaku biti kiše i pljuskova s grmljavinom. U srijedu stabilnije, sunčanije i malo toplije.

Na Jadranu u ponedjeljak većinom sunčano, ali manje vruće. No u drugom dijelu dana na sjeveru se očekuju pljuskovi s grmljavinom, koji će se u utorak proširiti i na Dalmaciju. Zapuhat će i umjerena do jaka bura, pa će vrućina popustiti. U srijedu većinom sunčano, a pljuskovi još samo na jugu.

30. lipanj 2024 08:57