StoryEditorOCM
KalelargaUSKOK ISTRAŽUJE

27-godišnja djelatnica Županijskog suda u Zadru i njena kolegica, koja je tajne podatke odala ljubavniku, završile u istražnom zatvoru!

Piše ZADARSKI.HR
30. travnja 2021. - 13:45

NOVO:

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu protiv 27-godišnjakinje i 28-godišnjakinje predložio određivanje istražnog zatvora, a kako doznajemo splitski sud je dvjema zaposlenicama Županijskog suda u Zadru odredio istražni zatvor. 

RANIJE:

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvije hrvatske državljanke, u dobi od 27 i 28 godina, zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela Zlouporaba položaja i ovlasti.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o dvije zapisničarke, mlađa je radila kod suca istrage, a starija kod sutkinje kaznenog odjela, a bila je u vezi s 32-godišnjakom, dobro poznatim policiji zbog svojih kriminalnih aktivnosti.

Iz provedenog kriminalističkog istraživanja proizlazi osnovana sumnja da je 27-godišnjakinja u listopadu 2020. godine u svojstvu službene osobe na Županijskom sudu, raspoređene na službeničko radno mjesto, zlouporabila svoj položaj i ovlasti radnog mjesta, te podatke koje je dužna čuvati kao tajnu prenijela 28-godišnjoj kolegici, koja je također zlouporabila svoj položaj u svojstvu službene osobe i te iste podatke prenijela 32-godišnjaku s kojim je u emotivnoj vezi na koji način mu je pribavila korist. U postupku koji se odnosi na 32-godišnjaka nisu prikupljeni dokazi.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenice su dovedene pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je USKOK-u.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 27-godišnjakinje i 28-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. 

U svom priopćenju navode kako se osnovano sumnja da je, 15. listopada 2020., prvookrivljena kao administrativna referentica Županijskog suda u Zadru te zapisničarka raspoređena na rad kod suca istrage tog suda, sadržaj sudskog naloga za primjenu posebnih dokaznih radnji, znajući da je dužna podatke o sadržaju tih radnji čuvati kao tajnu, prenijela drugookrivljenoj administrativnoj referentici i zapisničarki na istom sudu koja je s tim osumnjičenikom bila u emotivnoj vezi.

Navedeno je prvookrivljena napravila s namjerom da se tijekom provođenja naloženih radnji ne otkrije da su drugookrivljena i osumnjičenik partneri, te da se protiv osumnjičenika ne prikupe dokazi. Potom je drugookrivljena svom partneru neovlašteno otkrila sadržaj i podatke iz predmetnog naloga suca istrage iako je znala da su ti podaci tajni. Nakon toga je osumnjičenik izbjegavao komunikaciju na nadziranom telefonu, te su posebne dokazne radnje protiv njega obustavljene jer nisu prikupljeni dokazi.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu protiv prvookrivljene i drugookrivljene predložio određivanje istražnog zatvora.

24. travanj 2024 06:24