StoryEditorOCM
KalelargaPOVRATAK KUĆI

U Hrvatsku se vratilo oko 1200 osoba iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske. U nedjelju u Gaženicu dolazi 37 Hrvata iz Ancone! 

Piše Goran Penić/Jutarnji list
4. travnja 2020. - 22:37

Do 30. ožujka, prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ukupno je 1582 hrvatskih državljana koji su u inozemstvu zatražilo pomoć kako bi se vratili u Hrvatsku, od izbijanja krize zbog koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog će se vikenda vratiti njih 300-tinjak, javlja Jutarnji list.

Od ukupnog broja državljana koji su zatražili pomoć, njih 722 je u Europskoj uniji, a njih 860 u trećim je državama (406 ih je već vraćeno).

Tijekom današnjeg dana, prema riječima ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, u Hrvatsku se vratilo 155 putnika, većinom Hrvata i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore, i to izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske.

image
Povratak Hrvata iz inozemstva u zemlju
Darko Tomaš/Cropix

Prema informacijama koje smo dobili u Ministarstvu prometa, u zagrebačku zračnu luku tijekom subote sletjela sui tri aviona, iz Rima, Stockholma te Lisabona i Madrida, a u nedjelju oko 18.30 sati u zadarsku luku Gaženica dolazi i katamaran iz Ancone s još 37 Hrvata te šest autobusa iz Tirola s njih više od stotinu.

image
Povratak Hrvata iz inozemstva u zemlju
Darko Tomaš/Cropix

MVEP je putnicima poslao zaštitne maske i rukavice, a na letu će morati poštovati pravilo socijalne distance. U zračnoj će ih luci pregledati i odrediti tko treba u karantenu ili samoizolaciju.

image
Povratak Hrvata iz inozemstva u zemlju
Darko Tomaš/Cropix

- To je ustavna obveza, moja profesionalna i ljudska dužnost, kao i mojih kolega i hrvatske Vlade. Na nama je osigurati repatrijaciju hrvatskih državljana. Onog trenutka kad se nađu na granici, podliježu mjerama Nacionalnog stožera. Tu prije svega mislim na hrvatsku graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe koji će izdavati rješenja za za karantenu, odnosno samoizolaciju.  - pojasnio je ministar Grlić Radman.

20. travanj 2024 17:58