StoryEditorOCM
KalelargaJOŠ DANAS JUŽINA

Stiže nam munjevita promjena vremena! Sutra će temperature pasti i za više od deset stupnjeva, u nekim krajevima očekuje se olujno nevrijeme

Piše JL/HRT
11. svibnja 2020. - 11:49

Ako ste osjetljivi na južinu, vaše tegobe nastavit će se i danas. Očekuje nas iznadprosječnu toplinu i skora promjena vremena, a već danas će ponegdje biti i kiše, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, najavio je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

U utorak u većini Hrvatske slijedi promjena, uz čestu kišu, osobito na Jadranu u obliku pljuskova s grmljavinom, a mjestimice je moguće i olujno nevrijeme. U mnogim će krajevima i osvježiti, ponajviše u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka u utorak ponegdje biti niža nego u ponedjeljak i za oko 10 °C. Dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu mjestimice i jaka bura s olujnim udarima.

U nastavku tjedna stabilnije i većinom opet toplije, ali i dalje uz promjenljivu naoblaku te povremenu mjestimičnu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti, gdje će u četvrtak ponovno biti svježije.

Zbog svega toga Marko Vučetić, dipl. ing., u agrometeorološkoj prognozi za HRT upozorava na moguće štete u vinogradima i voćnjacima najprije zbog jakog vjetra, pa i mjestimičnog olujnog nevremena, a i kasnijeg mogućeg mraza ostvare li se prognoze osjetnog pada temperature, noćnog razvedravanja i stišavanja vjetra...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U ponedjeljak će na istoku unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku biti i duljih sunčanih razdoblja, posebice prijepodne. Uz slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar bit će razmjerno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka i oko 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadnjak te promjenljivu naoblaku, uz koju mjestimice može pasti i vrlo malo kiše, vjerojatnije na širem karlovačkom području te na krajnjem sjeverozapadu.

Na zapadu umjereno, povremeno i pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, na sjevernom Jadranu češću prijepodne, a u gorju kiše može povremeno biti i u poslijepodnevnim satima. Puhat će jak i vrlo jak jugozapadni i južni vjetar, na moru jugo koje će navečer slabjeti.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali ponegdje uz malo kiše, pa i u obliku pljuska, vjerojatnije sredinom dana i popodne. Jako i vrlo jako jugo prema večeri će slabjeti, a more će biti umjereno valovito i valovito, ujutro na otvorenom i jače valovito. Jutro će biti toplije od nedjeljnoga, a dnevna temperatura bez veće promjene.

I na krajnjem jugu Hrvatske promjenljivo uz jako, prijepodne i vrlo jako jugo. Jutarnja temperatura od 11 °C u dolini Neretve do 16 °C na obali i otocima. Najviša dnevna oko 23 °C.

U unutrašnjosti će utorak biti zamjetno svježiji, uz kišu, na zapadu i u obliku pljuskova s grmljavinom. Srijeda će biti uglavnom suha, a nakon svježeg jutra danju toplije. I u četvrtak na zapadu dosta oblaka pa će i temperatura zraka biti dosta niža u odnosu na ostatak unutrašnjosti.

U utorak će blago osvježenje stići i na Jadran, osobito sjeverni, gdje će biti kiše i grmljavine, a zapuhat će i umjerena, podno Velebita i jaka bura. Ponekog pljuska bit će i u sjevernoj Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano, uz povremeno više oblaka na sjeveru, uz mogućnost za još mjestimice malo kiše, te srijedu uz posvuda vrlo jako jugo. U četvrtak se ponovno povećava vjerojatnost za kišu, na sjevernom Jadranu i buru.

16. travanj 2024 14:15