StoryEditorOCM
KalelargaLIŠANE I DEBELJAK

Policijski službenici PU zadarske odali počast poginulim kolegama Josipu Žulju i Marinku Brkiću, evo kako su stradali...

Piše Zadarski.hr
18. srpnja 2023. - 13:33

S posebnim pijetetom su u Policijskoj upravi zadarskoj obilježene obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika, Josipa Žulja i Marinka Brkića.

Policijski službenici su u ponedjeljak, 17. srpnja, svečanim postrojem odali počast poginulim kolegama, a  u sjećanje na njihovu hrabru žrtvu pročitane su kratke povijesnice kao trajni spomen na hrabrost hrvatskih redarstvenika.

Josip Žulj rođen je 03. 08.1952.godine, kao pripadnik pričuvnog sastava od 02. svibnja 1991.godine, a kasnije i aktivnog sastava PU zadarske, kao policijski službenik Postaje prometne policije aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

Život je izgubio 17. srpnja u topničkom napadu na Lišane Ostrovičke, gdje je samo dva dana prije otvorena policijska postaja (15.srpnja 1991.).

U neprijateljskom napadu na Lišane Ostrovičke, inače jednom od prvih granatiranja na zadarskom području, pored hrvatskog redarstvenika od posljedica ranjavanja smrtno je stradao i fra Mile Mamić.

U sklopu programa obilježavanje obljetnice stradanja prvih hrvatskih žrtava u Lišanima Ostrovičkim, u večernjim satima položeni su vijenci za sve poginule hrvatske branitelje ispred spomenika pored crkve sv. Nikole Tavelića.

image

Odavanje počasti

Uz mnogobrojne predstavnike lokalne samouprave i uprave te udruga proizišlih iz Domovinskog rata, vijence je položilo i izaslanstvo Policijske uprave zadarske.

Dana 18. srpnja, navršava se 30 godina od kada je u obrani neovisne Domovine svoj život položio hrvatski redarstvenik Marinko Brkić, koji je 14. srpnja 1993. godine uslijed eksplozije koja se dogodila prilikom uklanjanja kazetnih bombica tzv. „zvončići“ u mjestu Debeljak, zadobio teške tjelesne povrede od kojih je četiri dana kasnije preminuo u Općoj bolnici Zadar.

Pokojni  kolega Marinko Brkić rođen 12.03.1966.godine, kao policijski službenik PU zadarske od 21.ožujka 1991.godine do svoje tragične smrti aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

​Prošlo je 30 godina od pogibije hrvatskog redarstvenika ali se u Policijskoj upravi zadarskoj trajno čuva spomen na njegovu žrtvu, a kao čin zahvale i počasti, na gradskom groblju zapaljene su svijeće na njegovom grobu.

Obilježavanje obljetnica pogibije su zalog koji prenosimo na mlade generacije u očuvanju sjećanja na hrvatske redarstvenike, čija žrtva je zlatnim slovima upisana u stvaranje novije hrvatske povijesti.

image

Poginuli Josip Žulj

image

Poginuli Marinko Brkić

03. srpanj 2024 06:01