StoryEditorOCM
KalelargaVIŠE PARKINGA

Nakon deblokade proračuna na red konačno došli i projekti za prve kvartosvke garaže: evo u kojim su fazama one na Bilom Brigu i Voštarnici

Piše M. Magaš
16. listopada 2024. - 13:11

Nakon što je gradska blagajna deblokirana i proračun usvojen, Zadar ponovno kreće s realizacijom ključnih projekata. Među prioritetima su kvartovske garaže, nužne za rješavanje problema parkiranja u gusto naseljenim četvrtima poput Bilog Briga i Voštarnice.

Pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap, otkrio je više detalja o trenutačnim fazama projekta.

- Trenutno se priprema natječaj za projektiranje idejnog, glavnog i izvedbenog projekta garaže u Šibenskoj ulici na Bilom Brigu, dok u Vinkovačkoj ulici radimo na idejnom projektu - istaknuo je Kasap.

Na Bilom Brigu, u tri nove garaže, stanovnici bi trebali imati na raspolaganju više od 1.500 parkirnih mjesta, čime će se konačno riješiti problem parkiranja u ovom gusto naseljenom kvartu.

Podsjetimo, Bili Brig bi prema prijedlogu studije, trebao dobiti javne garaže različitih kapaciteta na tri lokacije. Dvije lokacije u vlasništvu su Grada Zadra, dok je na trećoj vlasništvo podijeljeno s državom. Garaže bi imale jednu, maksimalno dvije, podzemne etaže, negdje, između kuća, samo prizemlje i jednu nadzemnu, ali otvorenu etažu.

image

Javne garaže Bili Brig

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Druga lokacija podzemnih garaža je Voštarnica.

Jedna bi se trebala nalaziti u trokutu između Kauflanda i sjedišta policije, a druga ispod trga ispred bivšeg Iža, a danas hotela A‘mare.

- Za garažu kod sjedišta policije trenutačno pripremamo idejni projekt, dok za garažu ispred hotela čekamo građevinsku dozvolu. Prema zadnjim procjenama, mogla bi primiti više od 250 vozila na tri podzemne etaže - izjavio je Kasap.

Pričalo se prije godinu dana kako bi trg ispred bivšeg hotela Iž bio tematski uređen i posvećen zadarskim sportašima, kao što je Luka Modrić, koji je kao izbjeglica odrastao u nekadašnjem vojnom hotelu.

image

Lokacije za garaže na Voštarnici: tri lokacije "iznad" Ulice bana Josipa Jelačića su otpale jer nemaju dobar kolni pristup

Grad Zadar/

Kasap je također dodao da se istražuju još dvije potencijalne lokacije za izgradnju garaža.

- Jedna lokacija nalazi se između stambenih zgrada iza bivšeg hotela Iž. Ona bi bila ukopana na jednu ili dvije etaže, čime bi površina ostala zelena s javnim sadržajima za stanare. Druga opcija je prostor bivšeg HAK-a na Relji, gdje razmatramo hoće li biti otvoreni parking ili garaža - objasnio je.

Završetak projektiranja i odobrenje građevinskih dozvola ključno je za početak radova, a očekuje se da će novi parkirni kapaciteti značajno olakšati situaciju u prenapučenim kvartovima.

image

HAK - bivši prostori na Relji

Google Maps/Slobodna Dalmacija
16. listopad 2024 22:03