StoryEditorOCM
KalelargaGREENPEACE INICIJATIVA

Na Morskim orguljama danas je osvanula desetmetarska instalacija hobotnice, imala je na sebi i posebnu poruku! Evo o čemu se radi

Piše Zadarski.hr
5. srpnja 2024. - 13:24
Aktivisti Greenpeacea na konferenciji za medije kod morskih orgulja pozvali su Vladu RH da hitno pokrene postupak ratifikacije Sporazuma o svjetskim morima.Luka Gerlanc/Cropix

Aktivisti Greenpeacea su danas na svjetski poznatim Morskim orguljama u Zadru postavili desetmetarsku instalaciju hobotnice, s porukom "More se čuvati mora".

Bio je to apel hrvatskoj Vladi i Saboru za što bržom ratifikacijom globalnog Sporazuma o svjetskim morima. Hrvatska je Sporazum potpisala u rujnu 2023. godine i na taj način se se opredijelila za ispunjenje glavnog cilja Sporazuma, a to je uspostava globalne mreže zaštićenih morskih rezervata, što bi dovelo do zaštite najmanje 30 posto svjetskih mora do 2030. godine.

image

Aktivisti Greenpeacea na konferenciji za medije kod morskih orgulja pozvali su Vladu RH da hitno pokrene postupak ratifikacije Sporazuma o svjetskim morima.

Luka Gerlanc/Cropix

Povijesni UN-ov Sporazum o biološkoj raznolikosti za područja izvan nacionalne nadležnosti (BBNJ), poznat i kao Sporazum o svjetskim morima, usvojen u lipnju 2023, omogućio bi stvaranje tzv. morskih rezervata na otvorenom moru i bolje upravljanje

oceanima.

UN-ov sporazum će pružiti pravni okvir za rješavanje brojnih propusta u upravljanju otvorenim morima, služiti kao putokaz za očuvanje područja visoke biološke raznolikosti i zabraniti dosadašnje štetne prakse.

- Do sada ga je potpisala 91 zemlja, no zemlje potpisnice sada moraju hitno djelovati, te zaštitu oceana podržati ratificiranjem UN-ovog ugovora na nacionalnoj razini - kažu iz Greenpeacea.

Kako bi Sporazum stupio na snagu, potrebno je da ga ratificira 60 država članica UN-a.

05. srpanj 2024 13:25