StoryEditorOCM
KalelargaOD PONEDJELJKA

Možda niste znali ali - zadarska se ribarnica preuređuje: postojeći kameni stolovi mijenjaju se novima! Evo gdje će se privremeno prodavati riba

Piše S.D:/HRT Radio Zadar
30. listopada 2021. - 11:15

Novinari Radio Zadra saznali su da se od ponedjeljka, na mjesec dana, zatvara zadarska ribarnica.

Postojeći kameni stolovi mijenjaju se novima na kojima će se riba prodavati na ledu, u posebnim kadicama.

- Kako bi zadovoljili sve sanitarno-higijenske uvjete moramo mijenjati keramiku, ali i stolove koji će biti od inoxa i kaljenog stakla na kojima će se ubuduće riba prodavati na ledu koje ima svaka moderna ribarnica u zemlji - izjavio je za Radio Zadar direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić te je dodao kako je Županija financirala dio projekta uređenja.

image
Kameni banci odlaze u povijest
Cropix

- Iskoristi ćemo priliku pa ćemo je i ofarbati, odnosno uredit ćemo je da bude i lijepa i da zadovoljava baš sve standrde - istaknuo je Letinić.

Postojeći kameni stolovi obloženi keramikom odlaze, na žalost, u prošlost jer ne zadovoljavaju higijenske uvjete. 

Sadašnja ribarnica izgrađena je od 1979.- 81. 

Uređenje zadarske peškarije trajat će do početka prosinca, a za to vrijeme privremena ribarnica bit će otvorena na Tržnici, na prostoru stare ribarnice, kod crkvice Sv. Roka.

image
Kameni banci nisu zadovoljavali HASAP kriterije
Cropix

Tržnica na Poluotoku, zajedno s Ribarnicom, odavno se svrstala među nezaobilazne oznake zadarskoga urbanog identiteta. Iako je na sadašnjem mjestu glavna zadarska Tržnica „tek“ od 1952. godine, ranije je bila na prostranom starorimskom Forumu, ovo je mjesto neprekinuta izložba koja stalno mijenja postav, muzej ovdašnjih običaja, tradicije, plodova rada težačkih i ribarskih ruku, zadarskog kolektivnog sjećanja.

26. travanj 2024 13:43