StoryEditorOCM
KalelargaINDEX ISTRAGE

Je li linearni akcelerator za zadarsku bolnicu "zapeo" u sumnjivoj javnoj nabavi "dizajniranoj" za samo jednog proizvođača?

Piše zadarski.hr
19. travnja 2023. - 22:25

Je li nabava linearnih akceleratora i onkološke dijagnostičke opreme za hrvatske bolnice, uključujući i OB Zadar, vrijedna 95 milijuna eura, "zapela" zbog navodnog pogodovanja samo jednom proizvođaču medicinske opreme?

Ovim se pitanjem bavi portal Index u članku "Otkrivamo sumnjivu nabavu medicinskih uređaja vrijednu 95 milijuna eura".

Riječ je javnoj nabavi koju provodi Ministarstvo zdravstva, a jedan od akceleratora koji bi tim putem trebao biti nabavljen za OB Zadar dio je predizbornog obećanja gradonačelnika Branka Dukića i premijera Andreja Plenkovića.

Indexov novinar Ilko Ćimić objavio je međutim pismo zastupnika proizvođača uređaja i opreme za dijagnostiku i radioterapiju, u kojem stoji da se na natječaj, prema predloženim specifikacijama i uvjetima, ne može javiti niz tvrtki kao što su Phillips, GE Healthcare i Canon, dok je švedska Elekta nekonkurentna. Može se javiti, kako stoji u tom pismu, samo jedan proizvođač - Siemens Healthiness.

Iz Ministarstva zdravstva pak odgovaraju da je prerano iznositi tvrdnje o pogodovanju jednom proizvođaču jer je cijeli postupak tek u fazi javnog savjetovanja, kao što je o tome nedavno pisao Zadarski.hr. Kada javno savjetovanje završi, tvrdi ministar Vili Beroš, specifikacije u natječaju bit će takve da će se na njega sigurno moći javiti nekoliko različitih proizvođača medicinske opreme. 

29. lipanj 2024 02:17