StoryEditorOCM
KalelargaIZRADILI LETAK

Iz policije upozoravaju: Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

Piše PU ZADARSKA
13. srpnja 2021. - 16:34

Iz policije upozoravaju o stradavanju djece od dehidracije u vozilima. Obzirom da je nedavno od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Također je u ljetnom periodu važno naglašavati i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te poticati da djeca stalno budu pod nadzorom roditelja.

U tu svrhu,  u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izrađen je letak sa savjetima. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

16. travanj 2024 05:57