Kuhačom po svijetu novi je projekt Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim, kojega su osmislili pedagoginja Nikolina Kraljević i knjižničar Stjepan Segarić. Cilj je, kako kažu, upoznati učenike predmetne nastave s drugim kulturama svijeta, učenjem o njihovoj povijesti i kulturi kroz mirise i okuse.
Projekt je zamišljen kroz četiri radionice.
Uz pomoć pedagoginje i svoje razrednice Leane Tudorović, učiteljice povijesti i ljubiteljice kineske povijeti, kulture i kuhinje, učenici petog razreda održali su prvu radionicu kineske kuhinje.
Radionica je počela s kratkim upoznavanjem s kineskom kuhinjom i njenim posebnostima. Učenici su naučili zašto je samo kineski čaj pravi čaj, zašto Kinezi jedu štapićima i zašto baš rižu. Od desetak različitih kuhinja, odabrana je kantonska i spremljena u woku - piletina marinirana u kurkumi s povrćem i kikirikijem u soya umaku. Uz to je poslužena riža.
Nakon što su učenici odradili svaku fazu pripreme jela, zasluženo su i uživali u njemu, te savladali tehniku upotrebe štapića za jedenje.
Radionica je završena čitanjem poruka iz "kolačića sudbine" koji je neizostavni detalj kineskog obroka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....