StoryEditorOCM
ForumNOVA ISTRAŽIVANJA

Znate li da po krvnoj grupi možete doznati jeste li u rizičnoj skupini za bolesti srca? Evo tko bi trebao više pripaziti

Piše Piše MOZAIK SD
24. travnja 2022. - 22:02

Istraživanja kažu da osobe koje imaju krvne grupe A i B možda imaju veće šanse za razvijanje bolesti srca.

Postoje: A+, A-, B+. B-, O-, O+. AB+ i AB - i u situaciji kada trebate transplantaciju krvi, ili donirate krv morate znati koja ste krvna grupa,.

No kako postoji sve više istraživanja o krvnim grupama, čini se da bi mogle značiti više nego mislimo, posebno ako su u pitanju određeni zdravstveni problemi, a posebno zdravlje srca. Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba značiti da će imati kardiovaskularnih problema, ili im biti skloni, piše Večernji list.

A, B i 0 predstavljaju razne varijacije ABO gena, koje programiraju krvne stanice. Ako naprimjer imate AB grupu, tijelo je programirano da proizvodi A i B antigene crvenih krvnih zrnaca, dok osoba s krvnom grupom 0 ne proizvodi antigene. Krv tako može biti pozitivna ili negativna ovisno o tome ima li proteina u crvenim krvnim zrncima.

Osobe koje imaju krvnu grupu A, B ili AB su u skupini koja ima veče šanse da će doživjeti infarkt ili bolest srca, prema pisanju Američke udruge za srce.

 A i B imaju zajedno osam posto veće šanse da će doživjeti infarkt, a razlika kod krvnih ugrušaka je nešto veća.

Prilikom rada na istraživanju znanstvenici su otkrili kako postoje 51 posto veće šanse da će se kod tih krvnih grupa razviti duboka venska tromboza i 47 posto veće šanse da će doći do plućne embolije, što je vrlo ozbiljno stanje. Prema stručnjacima, razlog za toliko povećan rizik može biti posljedica upalnih procesa koji se događaju kod ovih krvnih grupa.

Proteini koji se u njima nalaze mogu uzrokovati prekid dotoka krvi ili tanjenje arterija i vena, što vodi do povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i bolesti srca.

Smatraju da to može pojasniti i smanjen rizik od ozbiljnog oblika bolesti Covid kod onih koji imaju krvnu grupu 0, a upravo je taj podatak bio povod za istraživanje. Ozbiljan oblik bolesti Covid može uzrokovati bolesti srca, ugruške i druge kardiovaskularne probleme.

Oni koji imaju krvnu grupu 0 imaju i manji rizik od razvoja bolesti srca ili krvnih ugrušaka, ali mogu imati problema s poremećajima krvarenja, a to posebno može biti nakon poroda gdje se kod ove grupe primjećuje veći gubitak krvi. Isto tako mogu imati više problema nakon traumatske ozljede radi većeg gubitka krvi.

Dok istraživanja pokazuju koliko krvna grupa može utjecati na rizik od razvoja bolesti srca, važni su i faktori poput prehrane, vježbanja i izloženosti onečišćenom zraku, a svi oni mogu utjecati na eventualne probleme sa zdravljem srca, objavio je Večernji list.

26. travanj 2024 07:26