StoryEditorOCM
ForumOBITELJSKO NASILJE

Žena koja je suprugu rekla da ‘puši k****‘ nije jedina osuđena zbog ‘beštimje‘, evo koji su još bizarni slučajevi bili na hrvatskim sudovima

Piše Ž. Petrušić/JL
31. listopada 2021. - 21:21

Nepravomoćno presuda kojom je 50-godišnja žena sa šireg zagrebačkog područja prekršajno kažnjena zbog obiteljskog nasilja jer je suprugu rekla „puši k...”, te je osuđena na 45 dana zatvora uvjetno na dvije godine, bila nam je povod da malo „prelistamo” sudsku praksu i vidimo kako hrvatski sudovi tretiraju slične incidente u obitelji, piše Jutarnji list. 

Na portalu sudske prakse, među presudama Visokog prekršajnog suda, pogledali posljednjih stotinjak presuda donesenih proteklih godina. Treba naglasiti da su u većini slučajeva, kada je u pitanju psihičko nasilje pa čak i kada je popraćeno blažim oblicima fizičkog nasilja, povlačenjem, držanjem za ruku, sprječavanjem prolaska i slično, sudovi počiniteljima izricali novčane kazne.

No, nikakva rijetkost nisu ni uvjetne kazne, a pronašli smo i nekoliko bezuvjetnih. Također treba istaknuti da je u većini slučajeva prijavljene osobe policija privodila i zadržavala ih od nekoliko sati do 24 sata nakon čega su izvođene pred prekršajnog suca.

- Pronašli smo i jednu zanimljivu presudu kojom je prvostupanjski sud, Prekršajni sud u Osijeku, Stalna služba u Đakovu, okrivljenog Ž. J., koji je inače i ranije kažnjavan zbog nasilja u obitelji, u studenom 2018. osudio za nepostojeći prekršaj. Osuđen je za prekršaj „iz članka 22. stavka 7. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji” te mu je bila izrečena kazna od 60 dana zatvora uvjetno na godinu dana.

Viši je sud uočio pogrešku nižeg suda ustanovivši da spomenuto prekršajno djelo ne postoji (članak 22. ima šest stavaka, a on je osuđen po stavku 7.) te je ukinuo presudu i vratio na ponovljeno suđenje.

- Zanimljiv je i slučaj jedne okrivljene majke koja je tražila da joj sud novčanu kaznu zamjeni kaznom uvjetnog zatvora. Ona je nepravomoćno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 3.600 kuna zbog nasilja u obitelji, odnosno udaranja djeteta, kojega je i tuširala hladnom vodom. Okrivljenica se žalila na tu presudu tvrdeći prvenstveno da sve to nije istina, ali se žalila i na kaznu pri čemu je isticala da je slabog imovnog stanja, da uzdržava dvoje djece i slično te je tražila da joj se izrekne uvjetna osuda. Visoki prekršajni sud odbio je njezinu žalbu u pogledu krivnje, ali je uvažio dio žalbe koji se odnosi na odluku o kazni. Tako joj je umjesto spomenute novčane kazne, upravo zbog njezina slabog imovnog stanja, izrekao kaznu zatvora u trajanju od 25 dana uvjetno s rokom kušnje od osam mjeseci.

- Povodom žalbe, viši je sud oslobodio okrivljenu D. B. optužbe za obiteljsko nasilje zbog njezinih riječi koje je u rujnu 2018. vičući uputila svojoj sestri: „Makni se s moje zemlje”. Ustanovljeno je da je niži sud, Općinski sud u Sisku, samoinicijativno nadopunio optužbu navodom „a što je kod žrtve izazvalo osjećaj uznemirenosti”, što nije smio učiniti. Inače, prvostupanjskom presudom je zbog spomenutih riječi bila osuđena na čak 40 dana zatvora uvjetno na šest mjeseci te je dobila mjeru zabrane približavanja sestri.

- Visoki prekršajni sud preinačio je osuđujuću presudu nižeg suda koji je svekra i snahu osudio za psihičko nasilje u obitelji pred djecom. Nakon što mu je snaha prigovorila da opet pije, svekar ju je poslao u p... materinu te dobacio da se ona „j... preko mobitela” i ponovio to više puta. Snaha mu je uzvratila riječima”Marš van iz kuće, kupi stvari i gubi se van”. Oboje su pravomoćno oslobođeni jer je viši sud zaključio da ni kod jednoga nije utvrđeno postojanje štetnih posljedica, odnosno osjećaja uznemirenosti i povrede dostojanstva.

- Tu je i pravomoćna oslobađajuća presuda iz kolovoza 2019. za bračne partnere koji su godinu dana ranije pred djecom imali noćni okršaj. Muž je supruzi više puta rekao da je kurvetina, a ona je lupala, pljunula i rekla mu da on ode kod svojih kurvi... Sud je smatrao da se ne radi o psihičkom nasilju koje je kod partnera prouzročilo osjećaj uznemirenosti i povredu dostojanstva, pa da se stoga ne radi o prekršaju.

- Općinski sud u Karlovcu 2019. osudio je okrivljenog M. D. na 30 dana zatvora jer je u studenom 2018. došavši u stan pod utjecajem alkohola verbalno napao sina pogrdnim riječima „J... ti mater, istjerat ću te iz stana”. Pritom je supruzi, koja je pokušala smiriti situaciju rekao „Glupačo jedna. p... ti materina”. Viši sud je uvažio njegovu žalbu zaključivši da nisu opisane pa ni utvrđene štetne posljedice za žrtve.

- Okrivljena K. F. pravomoćno je, po žalbi, oslobođena optužbe za nasilje u obitelji za koje se teretila jer je 2016. na području Slavonije tijekom svađe više osoba rekla jetrvi „J... se za eura” te joj je pokazala srednji prst. Nadležni niži sud osudio ju je na novčanu kaznu od tisuću kuna, ali je viši sud zaključio da se ne radi o prekršaju nasilja u obitelji jer okrivljene i žrtva nisu obitelj.

- Jedna je Korčulanka bila nepravomoćno osuđena na novčanu kaznu od tisuću kuna jer je vrijeđala brata svoga pokojnog supruga, kad je prolazio putem pored njezine kuće, riječima: „J.. ti mrtvu majku, majmune, đubre, nećeš ti ovuda prolaziti”. Žena je zbog toga bila i privedena u policiju, ali je na koncu pravomoćno oslobođena.

- U prosincu 2019. protiv okrivljenog D. M. potvrđena je osuđujuća presuda tadašnjeg Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu kojom je proglašen krivim za psihičko nasilje nad nevjenčanom suprugom u prisutnosti djeteta. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.400,00 kuna,umanjena za 300,00 kuna zbog vremena provedenog na zadržavanju u policiji. On je nevjenčanoj supruzi uputio riječi: „Kurvo, crkni, luđakinjo” te joj stao na put prema izlazu iz stana. Okrivljeni D. M. tvrdio je da joj te riječi nije rekao nego da joj kazao „Idi se liječiti, ne zaslužuješ da se s tobom lijepo razgovara”, te da je tom prilikom stao na ulazna vrata stana kako bi pokušao spriječiti da nezakonito odvede zajedničko dijete. Sud je zaključio da i takav njegov opis spornog događaja predstavlja prekršaj za koji ga se teretilo.

- Bračni partneri B. B. i S. B. proglašeni su krivima zbog burnog verbalnog sukoba u koji su bila uključena i djeca te su oboje pravomoćnom presudom Visokog prekršajnog suda iz veljače 2020. osuđeni svaki na po 30 dana zatvora uvjetno na godinu dana. Iz odluke višeg suda nije vidljivo kakvim riječima su se „častili”.

- Na 15 dana zatvora uvjetno na deset mjeseci 2019. bio je osuđen okrivljeni D. H. zbog psihičkog nasilja u obitelji nad svojom majkom. On je dvorištu obiteljske kuće vrijeđao majku pogrdnim riječima: “J... ti mater, krepaj više, daj mi malo mira, odi u k...“, a zatim je uništio nekoliko njezinih goblena bacivši ih na pod. Ujedno je dobio i privremenu zabranu približavanja majci. No, on se na tu presudu žalio, a Visoki prekršajni sud je žalbu uvažio i vratio predmet na ponovno suđenje.

- Općinski sud u Virovitici osudio je okrivljenog D. L. u veljači 2020. što je početkom te godine u obiteljskoj kući ponovio prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji jer je tijekom svađe vikao na suprugu i uputio joj niz pogrdnih riječi i psovki. Dobio je 20 dana zatvora uvjetno na šest mjeseci te zabranu približavanja supruzi.

- Isti sud osudio je u svibnju prošle godine okrivljenog I. K. koji je dva mjeseca ranije ponovio nasilje u obitelji pred djecom, a i u nazočnosti djelatnice Centra za socijalnu skrb, tako da je verbalno napao suprugu riječima: „Kujo, droljo”. On je dobio bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 15 dana.

- Na 30 dana zatvora uvjetno na godinu dana pravomoćno je osuđen muškarac s područja Poreča zbog nasilja u obitelji.

- Za verbalno nasilje u kolovozu 2020. na Općinskom sudu u Šibeniku kaznom zatvora od 30 dana kažnjen okrivljeni I. P. Po žalbi mu je Visoki prekršajni sud preinačio kaznu, prepolovivši je na 15 dana bezuvjetnog zatvora.

- Zbog obiteljskog nasilja nepravomoćno je 2019. na sudu u Varaždinu osuđen okrivljeni M. V.. Dobio je bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 60 dana, a pored iskaza supruge glavni dokaz je bila snimka događaja koju je ona napravila bez njegova znanja. Viši sud prihvatio je žalbu, ukinuo presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje upravo zbog toga što nije ispitano je li ta snimka zakonito napravljena i može li se koristiti kao dokaz u postupku.

19. travanj 2024 17:25