StoryEditorOCM
ForumLEŠ U ŠKRINJI

‘Voljela sam svoju sestru, uvijek ću je voljeti. Nisam je ubila‘: Smiljana Srnec u suzama počela iznositi obranu

Piše Dušan Miljuš/Jutarnji list
14. svibnja 2020. - 09:14

U velikoj dvorani varaždinskog Županijskog suda nastavlja se suđenje Smiljani Srnec (45) optuženoj za ubojstvo sestre Jasmine u ljeto 2000. godine.

Nakon višemjesečne pauze zbog epidemije korona virusa ali i odlučivanja o žalbama za izdvajanje zapisnika o pretrazi kao i još nekih dokaza izvedenih tijekom postupka, suđenje je bilo prekinuto i danas bi Smiljana Srnec trebala iznijeti svoju obranu, prenosi Jutarnji list.

Međutim, zbog velikog interesa medija varaždinski Županijski sud odlučio je dozvoliti prisustvo samo kameri HRT-a koja će biti pool za sve medije i dopustiti da fotoreporteri snime početak rasprave, dok će novinari pratiti raspravu putem videolinka.

U sudnici je Tomislav Brđanović, predsjednik sudskog vijeća, a zastupnica optužbe, Irma Bagarić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika ima masku s vizirom.ka.

Smiljana Srnec dosad se samo na početku suđenja 15. listopada očitovala o optužnici rekavši: "Ne smatram se krivom!".

Smiljana Srnec vidno je uznemirena u sudnici, na rukama ima prozirne rukavice i masku na licu, a dvije pravosudne policajke i pravosudni policajac koji sjedi iza njih također imaju maske na licu, kao i članovi sudskog vijeća, te odvjetnik Krešimir Golubić koji također ima masku.

Branitelj optužene Smiljane Srnec iznio je nove dokazne prijedloge, a vezani su za traženje da se izdvoje neki dokazni prijedlozi, te je ostao kod prijedloga da se ispita još troje svjedoka.

Teško dišući pod platnenom maskom Smiljana Srnec slušala je dokazne prijedloge svog branitelja odvjetnika Krešimira Golubića o novim dokaznim prijedlozima, kao i ponovljenim zahtjevima da se izdvoje neki dokazi.

Na gotovo dvije gusto tipkane stranice odvjetnik Golubić analizirao je neke dosad provedene dokaze. Pokazao je i presliku članka iz lokalnog tjednika iz 2005. godine u kojim je objavljen razgovor s Dragom Sabolom, ujakom pokojne Jasmine, koji je izjavio da je Jasmina nestala 2000. godine.

Golubić je predočavao i službene bilješke iz policije o razgovoru s Draženom Palfijem iz 2005. godine koji je tada izjavljivao da je Jasminu viđao i nakon 2000. godine te da su se sreli i u Zagrebu 2001. godine.

"Sve ovo dokazuje da svjedok Palfi na sudu nije govorio istinu, a da saslušani svjedoci ili uopće nisu poznavali ili da o pokojnoj Jasmini i optuženoj nisu ništa znali"; rekao je odvjetnik Golubić.

I dok je on gotovo pola sata iznosio dokazne prijedloge Smiljana Srnec čvrsto je u ruci držala dupli list A4 papira ispisan rukom na kojem je najvjerojatnije napisala svoju obranu koju kani iznijeti.

U nekoliko navrata pogledala je u strop, čelo joj se znojilo. Tužiteljica Irma Bagarić protivila se dokaznim prijedlozima, a sudac Tomislav Brđanović je nakon toga čitao službene dijelove spisa i dokaze koji su izvedeni.

U 9.15 sati sudsko vijeće ostalo je u sudnici kako bi odlučilo o dokaznim prijedlozima obrane, a Smiljanu Srnec pravosudne policajke i policajci su izveli iz sudnice, a sudnicu su za to vrijeme napustili i branitelj optužene i zastupnica optužbe.

Nakon kraće stanke, Smiljana je počela iznositi obranu. Kroz suze je procijedila:

- Želim reći da nisam kriva, nisam ubila svoju sestru! Voljela sam je i uvijek ću je voljeti. Nedostaje mi - rekla je Smiljana

19. travanj 2024 17:33