StoryEditorOCM
ForumEKONOMSKE OPASNOSTI

‘Virus bi mogao ‘ubiti‘ 10 posto malih tvrtki, turizam će posebno nastradati‘: Branko Roglić komentirao moguće posljedice epidemije na gospodarstvo

Piše Ljubica Vuko/SD
13. ožujka 2020. - 12:57
 

Štete zbog situacije s koronavirusom će sigurno biti, tu nema nikakve dileme, ali naša Vlada je jako dobro reagirala, počeli su u pravo vrijeme s pravim mjerama tako da će šteta biti minimalna.

Ipak, nema šanse da ćemo je potpuno izbjeći, kazao nam je Branko Roglić, istaknuti hrvatski poduzetnik, vlasnik kompanije “Orbico” koja zapošljava više od 8500 radnika u 20 država, a posluje kroz 40 tvrtki.

Zbog mjera predostrožnosti i “Orbico” je otkazao godišnju konferenciju, koja se trebala idućeg tjedna održati u Zagrebu, na kojoj su trebali sudjelovati zaposlenici iz svih zemalja u kojima ova kompanija posluje. Umjesto druženja u Zagrebu, povezat će se preko interneta.

Što se “Orbica” tiče, kaže kako su štete zasad vrlo male, ali imat će ih ako promet roba bude spriječen, ako im ne stigne roba iz Italije, Njemačke, Francuske, Engleske, gdje su najveći dobavljači. Za razliku od zapadnih zemalja, druge, poput Poljske, Bugarske, Rumunjske Srbije, u kojima posluju zasad nisu ugrožene.

Ima zaliha

Gledaju i što učiniti i prate stanje u dijelu kompanije koja se bavi turizmom, a kad ocjenjuje posljedice koronavirusa Roglić kaže kako će najteže biti turističkom sektoru.

– Izgubit ćemo veliki broj Talijana, naročito sada, a kako će se poslije razvijati tek ćemo vidjeti, potpuno ćemo izgubiti Kineze i Južnokorejce, hoteli će biti jako ugroženi, kao i minikruzeri dok će kuće za iznajmljivanje i pojedinačni brodovi biti manje ugroženi.

Turizam će najviše stradati, a iza njega promet, i avioni i autobusi i vlakovi, svi prijevoznici će stradati. Kolike će biti štete zavisi o tome koliko će ovo trajati i koje ćemo mjere poduzeti – kaže Roglić, dodajući kako ga veseli što je Vlada odmah reagirala, što su premijer Plenković i ministar financija Marić odmah rekli da treba pomoći ugroženim firmama.

image
Spomenik turizmu na makarskoj rivi opremljen zaštitnim maskama
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

– Odgodit će otplatu kredita za godinu dana, što je jako pametno. To što su kazali, to moraju i napraviti jer što bi se dogodilo kad bi pola turističkih tvrtki bankrotiralo, bilo bi to vrlo opasno, izgubili bi turizam za sve buduće godine. Nadam se da će povećanjem temperature i dolaskom ljeta, taj virus koji je jako osjetljiv na toplinu biti manje opasan i da će nestati. Talijani nisu odmah reagirali, nisu uzeli stvar ozbiljno. Mi smo situaciju shvatili ozbiljno, kod nas su slučajevi vezani uz osobe i njihove kontakte, zna se tko je koga zarazio i to se drži pod kontrolom – ističe Roglić.

– Imamo zaliha, ali s druge strane ljudi su počeli više kupovati. Kad počne jedan, idu svi kupovati. Lagano se osjeća da je drugačije poslovanje, nismo još zabrinuti, ali brinemo se jer ne znamo koliko će to trajati – kazao nam je Roglić.

Prema anketi Hrvatske gospodarske komore (HGK) tri četvrtine domaćih tvrtki (74 posto) osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je rast od osam posto u odnosu na prethodnu anketu provedenu prije deset dana. Nešto više stradavaju izvoznici (65 posto) od uvoznika (61 posto), a najugroženijim djelatnostima (turizmu i logistici) pridružio se sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Viši troškovi

Više od polovine anketiranih tvrtki (53 posto) izjavljuje kako su zbog posljedica koronavirusa dosad zabilježile gubitke do pola milijuna kuna. No ako isti režim potraje idućih mjesec dana, znatno raste udio tvrtki koje očekuju znatno više troškove. Najveći im je problem trenutno realizacija dogovorenih poslova, dok će, ako se situacija ne promijeni, veći problem biti ugovaranje novih poslova.

image
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
Srđan Vrančić/HANZA MEDIA

– Anketa pokazuje da bi gotovo 10 posto mikro i malih tvrtki, a tu je riječ ponajprije o obiteljskim tvrtkama, ako se nastave problemi s koronavirusom, moralo staviti ključ u bravu. To je jasna poruka da moramo što prije donijeti mjere za pomoć gospodarstvu. Najvažnije je sačuvati likvidnost tvrtki i radna mjesta, a s tim u vezi već smo i predložili konkretne mjere Vladi – istaknuo je predsjednik HGK-a Luka Burilović. Više od 50 posto poduzetnika iz turizma prijavilo je pad bukinga između 10 i 30 posto, a 20 posto pad od 40 do 60 posto.•

02. svibanj 2024 03:57