StoryEditorOCM
ForumVAŽNE PROMJENE

Veliki biznis odlazi u zaborav: ekonomist otkrio što će se dogoditi s mjenjačnicama nakon uvođenja eura

Piše PSD
26. rujna 2021. - 15:31

Hrvatska 2023. uvodi euro, a povlačenje kune donijet će brojne promjene građanima, tvrtkama i financijskom sektoru. Dok se najviše priča o tome hoće li uvođenjem eura doći do novih poskupljenja, Net.hr upozorava da bi zbog nove valute mogla nestati cijela jedna branša.

Ekonomist i predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize Petar Vušković upozorava da bi mjenjačnice u sljedećih nekoliko godina u potpunosti mogle iščeznuti.

- Oko tri četvrtine mjenjačkih poslova se odnose na konverziju kuna-euro ili euro-kuna. Mjenjačnica imamo onoliko kolika je potražnja za mijenjanjem novca. Te brojke će opadati kad uvedemo euro. Od tog datuma će broj mjenjačnica sustavno opadati za, usudio bih se reći, 15 posto godišnje. Dakle, za nekoliko godina će u potpunosti nestati - rekao je Vušković za Net.hr.

U Hrvatskoj trenutno posluje 1164 ovlaštenih mjenjača na više od 3000 lokacija. S uvođenjem eura velik dio njih ostat će bez posla.

Vušković tvrdi da bi se više od dvije milijarde kuna godišnje, skupljenih na naknadama i provizijama, moglo vratiti na tržište.

- Time će se rasteretiti naša ekonomija, građani će imati veći potencijal svog novca. Svaki put kad uđete u mjenjačnicu ste u minusu. Jednako tako, i gost kada prijeđe granicu je u minusu, jer što više novca promijeni, njemu stvarnog, kupovnog novca manje ostaje - rekao je ekonomist.

Vušković smatra i da će izostanak mjenjačnica ojačati i imidž države kao poželjne turističke destinacije, budući da turisti u mjenjačnicama znaju biti prevareni i za stotine kuna.

Kako se navodi na portalu, ovom će promjenom biti zahvaćene i banke, koje u Hrvatskoj,budući da i one obavljaju mjenjačke poslove. Doduše, one u većoj mjeri rade s poslovnim subjektima, ali su zato mjenjačke transakcije puno izdašnije, u milijunskim svotama. No, za razliku od vlasnika mjenjačnica, one će moći nadoknaditi te gubitke.

- Za banke je pozitivno to što će se smanjiti troškovi regulacije, prije svega stopa obvezne rezerve. Dokazano je i da ukupna razina cijena, odnosno stopa inflacije ne reagira značajno na uvođenje eura. Države članice EU ionako posluju na jedinstvenom tržištu, pa se procesi cjenovne integracije odvijaju uslijed tržišnih procesa i gospodarskog rasta, bez obzira na valutu. Zaključno, smatramo da je uvođenje eura izrazito važno za povećanje investicija, uvjete financiranja te dugoročni rast gospodarstva Hrvatske - poručili su iz Hrvatske udruge banaka.

Nisu spominjali hoće li zbog smanjenja opsega mjenjačkih poslova otpuštati radnike. Ekonomist Vušković upozorava da bi time bez posla mogle ostati i cijele obitelji, jer "ti poslovi izgledaju kao mali obrti, zalagaonice ili zlatarne. Više članova obitelji radi u tim mjenjačnicama, pa je i sami rizik za poslovanje veći", javlja Net.hr.

19. travanj 2024 01:14