Ugostiteljski objekti ponovno su od ovog vikenda stavili ključ u bravu, a građani se za ispijanje omiljenog crnog napitka snalaze na sve moguće načine. Prema mjerama koje su na snazi, svi ugostiteljski objekti zatvoreni su do 21. prosinca, a što će dalje biti, ovisi o epidemiološkoj situaciji.
Frane Krnić, vlasnik restorana "Stari Mornar" te kafića "Borsalino" i "Cube" iskreno nam priznaje da ne zna kako će dalje.
- Nemam predodžbe što i kako dalje, sve će ovisiti o mjerama. U listopadu sam imao pad prometa 38,9 posto, a za studeni će biti oko 55 posto. Početkom mjeseca, nažalost, morao sam se zahvaliti devetorici ljudi. Vidjet ćemo kako će država dalje reagirati na ovu situaciju - govori nam Krnić.
Dodaje kako je u svemu ovome, najgore reagirao Grad Split.
- Grad Split po tom pitanju nije napravio ništa. Od ožujka sam morao u dva navrata smanjivati baštu i s 30-ak sjedećih mjesta došao sam na 10. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara se ne javlja za ništa, nikakvih poticaja nema.
Drugi gradovi se trude pomoći koliko god mogu u ovoj situaciji, a Grad Split je reagirao ispod svih kriterija. Ne znam što će i kako biti dalje ni dokad će ovo trajati, ali pitanje je i dokad će država moći sve skupa izdržati -, objašnjava nam Krnić.
Ističe kako je održavanje hladnog pogona skupo te kako jedino trenutno rješenje vidi u tome da dobije nekakav kredit po povoljnijim uvjetima kako bi riješio novonastalih dugova, ali i to je upitno.
- Država daje potpore za radnika ako je pad prometa veći od 40 posto. Primjerice, za mjesec listopad meni je pad prometa iznosi 38,9 posto i zbog tih niti jedan i pol posto nisam dobio potpore.
Neki su znali zatvarati lokale na par dana kako bi došli do odgovarajućeg pada prometa, ali ja nisam to želio i zato sam izgubio plaće svih radnika, mirovinsko, zdravstveno i to je skoro 200 tisuća kuna - navodi naš sugovornik.
U mjesecu prosincu inače nisu znali gdje bi prije od posla, a ove je godine nažalost - ključ u bravi.
- Prosinac je uvijek bio ludilo, održavale bi se fešte, dolazili bi tamburaši, tvrtke bi imale svoje domjenke i slično, ali ove godine od toga ništa. Nekako te i veljača malo pogurne s Valentinovom, pa nakon toga Dan žena, uvik bi se nešto događalo. Ove godine u zadnje vrijeme bolje su mi radili kafići nego restoran. Vidjet ćemo što će biti - za kraj nam kaže Krnić.
Težinu situaciju u kojoj su se našli ugostitelji, potvrđuje nam i Duje Kačunić, direktor F-grupe pod koju spadaju objekti "Plava kava", "Terminal F", "Beach&Booze" te "Fabrique Pub".
- Mi u ovom trenutku ovisimo o potezima države, jer su se svi naši dosadašnji izvori prihoda i zalihe iscrpili. Tijekom ovog razdoblja prihvatili smo sve mjere koje su se donosile, radili smo kraće nego inače, smanjili smo broj stolova, ma sve što je bilo potrebno, ali u momentu kada nam je zabranjen rad, mi jednostavno više nemamo izvora kojim bi mogli nadomjestiti sve troškove, objašnjava nam Kačunić.
Dodaje kako za sve radnike primaju potpore zbog velikog pada prometa te kako ih bez toga jednostavno ne bi mogli zadržati.
- Naši fiksni troškovi su ogromni, a sa zatvaranjem naših objekata mi jednostavno nemamo načina kako doći do ikakvih prihoda. Mi izlaza nemamo. Osim ljetnih mjeseci odnosno sezone, prosinac je uvijek bio mjesec kada bismo radili punom parom i mjesec koji zapravo izvlači siječanj, veljaču i ožujak.
Ako nemamo to, ne možemo izvući ni ta tri mjeseca. Pitanje je hoćemo li uopće imati Badnjak, Božić i Novu godinu. Ako i tada budemo zatvoreni iskreno se bojim kako će dalje sve funkcionirati. U ovom se scenariju nikome od nas ne piše dobro - iskreno će Kačunić.
Ljuti ga i apsurdnost donesenih mjera jer kako kaže "u tom području logike nema".
- Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti bez obzira imaju li oni štekate ili ne, a s druge strane vrata shopping centara su širom otvorena. U školu svi mogu, ali na treninge na otvorenom ni čuti. Jednostavno nema logike - ističe Kačunić.
Dodaje kako država mora imati sluha za ugostitelje, inače ih "neće više biti".
- Primjerice, pod hitno se mora smanjiti PDV, koji je u Hrvatskoj daleko najveći kada se uspoređuje s ostatkom Europe. Ako nas ovakvi porezi dočekaju onog momenta kada i ako otvorimo, neće biti dobro. Mi smo, nažalost, jedni mali pijuni koji čekamo pomoć, ali u omjeru u kojem će se dogoditi, vjerojatno neće biti dovoljna.
Prosvjedi ugostitelja će se sigurno nastaviti na nacionalnoj, a i na županijskoj razini, jer je to jedini način da pokušamo aktivirati državu da razumije situaciju u kojoj se nalazimo - zaključuje.