StoryEditorOCM
ForumZADNJA 24 SATA

U Hrvatskoj raste broj zaraženih, županije objavljuju podatke: u Zagrebu i Vukovarskoj županiji po 15 novih slučajeva, u Istri 10...

Piše Hina
26. srpnja 2020. - 09:30

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata obavljeno je 336 testiranja i zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Posljedično tome, za 63 osobe određena je mjera samoizolacije, navodi se u priopćenju. 

Jedna zaražena osoba doputovala je iz Francuske, 10 slučajeva su kontakti prethodno oboljelih osoba, a tri su osobe za sada negativne epidemiološke anamneze. Za jednu je osobu epidemiološka obrada još u tijeku.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 195 aktivnih slučajeva i 429 aktivnih samoizolacija.

------------------------------

U Istri je potvrđeno deset novih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je sedam osoba iz samoizolacije, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 161 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je deset pozitivnih. Sedam osoba su iz samoizolacije, u dva slučaja radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom dok je za jednu osobu u tijeku epidemiološka obrada, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.
Naglašava i kako se u svim slučajevima radi o poznatim kontaktima.

Neslužbeno se doznaje kako su četiri novozaražene osobe s područja Labinštine dok su po dvije osobe iz Umaga, Buzeta i Pule.

U Istri je ukupno koronavirusom zaraženo 126 osoba od toga je njih 25 hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici. Od jučer nije izliječena niti jedna osoba, a u mjerama samoizolacije u Istri nalazi se 316 osoba.

Načelnik Kozlevac je ponovno pozvao sve građane i turiste na disciplinu, oprez, odgovorno ponašanje i na pridržavanje epidemioloških mjera. 

"Potrebno je da se ljudi drže tri preporuke i upute. Bude li tako, drastično ćemo smanjiti mogućnost zaraze. Prvo, neka drže fizičku distancu. Drugo, neka održavaju osobnu i higijenu prostora. Treće, neka nose zaštitne maske kad su u neposrednom kontaktu, posebno u zatvorenim prostorima", poručio je Kozlevac.

---------------------------------

Po podacima županijskog Stožera civilne zaštite objavljenima u nedjelju, na području Vukovarsko-srijemske županije 15 je novooboljelih osoba od koronavirusa.

Među novooboljelima pet je iz Vinkovaca, tri iz Vukovara, dvije iz Otoka, te po jedna osoba iz Cerne, Vođinaca, Ivankova, Starih Mikanovaca i Tovarnika.

Od početka epidemije ukupno su u toj županiji zaražene 352 osobe, od kojih su 123 izliječene, a dvije su preminule. Trenutačno je hospitalizirano 11 osoba.

U protekla 24 sata testirana je 161 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 4999 osoba. U samoizolaciji se nalazi 636 osoba među kojima i 59 djelatnika iz sustava zdravstva.

Od ukupnog broja pozitivnih 18 je zdravstvenih djelatnika (pet liječnika, osam medicinskih sestara i tehničara, tri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika), navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.

26. travanj 2024 01:01