StoryEditorOCM
ForumCRNI VIKEND

U Hrvatskoj je do sada umrlo 15 osoba od posljedica zaraze koronavirusom, sve su bile starije životne dobi i sve su imale zdravstvenih problema

Piše PSD
5. travnja 2020. - 19:53

U Hrvatskoj je od koronavirusa do nedjelje navečer umrlo 15 ljudi, od čega samo u posljednja dva dana čak sedmero.

Prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj potvrđen je 25. veljače, a prvi smrtni slučaj dobili smo 18. ožujka. Tada je u Istri preminuo 65-godišnji muškarac koji se nalazio u samoizolaciji u Brtonigli. Nije imao ozbiljne zdravstvene simptome, a zarazio se nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Kod muškarca su se pojavili blaži simptomi, a prema prvim informacijama predložena mu je hospitalizacija koju je on navodno odbio. No obitelj preminulog muškarca rekla da su da su liječnici iz Pule i Umaga u nekoliko navrata odgađali svoju posjetu te da je pomoć stigla tek nakon što se 65-godišnjaku stanje pogoršalo i kada je već bilo kasno. Rezultati obdukcije čekali su se tjedan dana te je Nacionalni stožer civilne zaštite tek 25. ožujka potvrdio da je zaraženi preminuo od koronavirusa.

Samo dan kasnije, 26. ožujka, od koronavirusa je preminula i druga osoba. Riječe bila o 74-godišnjem muškarcu iz Zagreba koji je nekoliko dana prije bio na respiratoru. U teškom stanju je bila i njegova supruga.

I treća žrtva koronavirusa preminula je istog dana, a radilo se o 65-godišnjoj ženi iz Slavonskog Broda koja je bila onkološki bolesnik.

Četvrta osoba koja je preminula od posljedica zaraze koronavirusom bila je 92-godišnjakinja iz Istre sa značajnim komorbiditetom, prema riječima ministra Beroša. To znači da je pacijentica patila od više bolesti, a njena smrt potvrđena je 28. ožujka.

Istog dana preminula je i peta osoba, 60-godišnji poduzetnik iz Karlovca koji nije bolovao od kroničnih bolesti i koji je, prema riječima njegovih bližnjih, vodio zdrav život. On je bio prvi registrirani oboljeli od COVID-19 u Karlovcu, gdje se liječio nekoliko dana prije nego što je prebačen u Zagreb. Na respiratoru mu je stanje bilo stabilno, ali je onda došlo do komplikacija. Ministar Beroš je rekao da je preminuli patio od hipertenzije, odnosno visokog tlaka.

Sutradan je tijekom jutra u KB Dubrava preminuo 83-godišnjak i postao šesta žrtva koronavirusa. Radilo se o teškom bolesniku s moždanim udarom koji je bio u lošem stanju, a čija se situacija dodatno zakomplicirala infekcijom.

Sedma osoba umrla je 2. travnja, također u KB Dubrava. Riječ je bila o muškarcu rođenom 1930. godine koji je bolovao od nekoliko kroničnih bolesti.

Dan kasnije, 3. travnja, i treća žena je preminula od posljedica COVID-19, što je ukupan broj umrlih podiglo na osam. Žrtva je bila 85-godišnjakinja koja je imala kroničnih i patoloških stanja, a nalazila se u KB Dubrava.

Ovaj vikend bio je najgori do sada što se tiče umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, jer je u samo 48 sati umrlo čak sedam osoba.

Prvo su u subotu preminule četiri osobe, a sve su bile iz Osječko-baranjske županije. Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da su umrle osobe bile u poodmakloj životnoj dobi, imale su 92, 85, 78 i 71 godinu. Od njih su dvije bile na respiratoru. Svi umrli patili su od kroničnih bolesti, a dijagnoze su bile različite, od dekompenzacija srca, fibrilacija atrija, kroničnog zatajenja bubrega do pneumonije.

U nedjelju je život izgubilo još troje pacijenata, jedan iz Osijeka, jedan iz Zadra i jedan iz Dubrovnika, što znači da smo dobili i prve smrtne slučajeve u Dalmaciji. Ponovno su svi bili kronični bolesnici.

U Zadru je umro 88-godišnji muškarac koji je već danima bio priključen na respirator na jedinici intenzivnog liječenja Covid odjela zadarske bolnice, a bio je u kontaktu s Ortopedskom bolnicom u Biogradu.

Malo kasnije objavljena je informacija da je u Osijeku preminula 82-godišnja žena, što je bio ukupno peti smrtni slučaj u Osječko-baranjskoj županiji u 48 sati. Pacijentica je bila onkološki bolesnik i bila je hospitalizirana na Klinici za infektologiju, no ne i stavljena na respirator.

Posljednji potvrđeni slučaj smrti od posljedica koronavirusa došao je iz Dubrovnika. Tamo je borbu s COVID-19 izgubio muškarac star 85 godina. Bio je na intenzivnoj njezi, a ravnatelj OB Dubrovnik rekao je kako je opće stanje pacijenta bilo loše te kako mu nisu uspjeli spasiti život.

Dakle, sve preminule osobe su imale nekakvih zdravstvenih problema, a većina njih je patila od kroničnih bolesti.

Također, većinom je bila riječ o osobama starijima od 70 godina. Prosjek godina svih preminulih je 80 godina, dok je najmlađa žrtva stara 60 godina.

18. travanj 2024 21:30