StoryEditorOCM
ForumI ON NUDI NOVE

Tko je talijanski broker koji ima tvrtku u Novigradu i Hrvatskoj nudi milijun doza cjepiva? HALMED: Nema našu dozvolu za trgovinu i posredovanje u RH

Piše Barbara Ban/JL
21. veljače 2021. - 13:54

Talijan Juri Gasparotti putem svoje novigradske tvrtke J. & G. tvrdi da može bez problema nabaviti milijune doza cjepiva, i to Pfizerova, Sputnjik V i AstraZenecu i ponuditi ih Italiji i Hrvatskoj. Nevjerojatna je to informacija kad se zna kakva je isporuka cjepiva u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, gdje cjepivo dolazi na kapaljku i opće je poznato da Europska unija nabavlja cjepivo za sve zemlje, piše Jutarnji list.

No, 48-godišnji Gasparotti, broker iz Brescie, pohvalio se talijanskim medijima, ali i dijelu hrvatskih, da i on nudi cjepivo. I to ne samo on, nego i drugi brokeri u Italiji. Jučer nam je potvrdio da stoji iza svojih izjava koje je objavila i talijanska La Repubblica te da će uskoro doći u Hrvatsku.

Cjepivo AstraZenece dosad je ponudio talijanskoj regiji Emilia Romagna, a talijanskim je medijima rekao da je rukovoditeljima njihovih zdravstvenih službi mail poslao 5. veljače. Bio je to prijedlog prodaje - milijun doza AstraZenece po cijeni od 3,50 dolara po jedinici. To je 10 centi više od cijene koju je objavila AstraZeneca. No, Italija je tu ponudu odbila.

- Vjerujte mi da cjepivima ne zarađujete novac - kazao je Gasparotti i dodao da bi mogao u roku sedam do deset dana isporučiti milijun doza cjepiva, ali da ne zna bi li i dalje cijena bila 3,50 dolara po dozi jer je tržište nestalno. Nije htio otkriti gdje nabavlja toliko tražene bočice.

- Posrednik sam, promotor i surađujem s velikom stranom farmaceutskom tvrtkom koja je odabrala određenu količinu doza cjepiva iz AstraZenece. Ne mogu reći ime. Međutim, mogu reći da je jedna od najvećih i da nije u Europi. Na tržištu lijekova tvrtke po želji mogu kupiti zalihe lijekova od onih koji ih proizvode. To se odnosi i na cjepiva protiv covida.

image
Mark Felix/AFP

To je sve. Farmaceutska tvrtka X koja je odabrala doze AstraZenece pokušava ih plasirati putem brokera poput mene - objašnjava dalje taj broker koji se putem svoje tvrtke u Hrvatskoj, koja nema niti jednog zaposlenika, bavi prodajom tampona i ogrtača za bolnice, maskica i sličnih proizvoda. Također ima druge registrirane djelatnosti, kao što su primjerice nautika i turizam, trgovina, promidžba, posredovanje u nekretninama, gradnja i projektiranje. Objasnio je i da cjepivo nije kod njega na zalihi.

- Nitko ne drži bočice na zalihi. One ostaju kod proizvođača dok broker ne zaključi kupoprodajni ugovor. Tek tada bočice napuštaju mjesto proizvodnje, AstraZenecu, kako bi se isporučile kupcu - ističe dalje. Dodaje da u slučaju da se njegova ponuda prihvati, regija odlazi po cjepivo izravno na proizvodno mjesto AstraZenece u Europi.

image
Luis Robayo/AFP

Objasnio je i da sam ne može prodavati cjepivo privatnim liječnicima, bolnicama ili slično, nego da je u obvezi cjepivo ponuditi državnim i regionalnom tijelima. Na pitanje kako je moguće da ima dovoljno doza za isporuku preko brokera, a nema dovoljno za ono što je odavno naručila Europska unija, kaže za talijanske medije da o tome ne zna ništa.

- To nisu pitanja za mene. Tvrtka X s kojom surađujem kaže mi da mi u određenom razdoblju možemo imati određenu količinu doza na raspolaganju za prodaju. I što sam učinio? Umjesto da kontaktiram druge zemlje, predložio sam ih svojoj, i to regiji Emilia Romagna, i mojoj zemlji domaćinu, Hrvatskoj - rekao je. Potvrdio je i da ima još brokera kao što je on koji su ponudili cjepivo drugim talijanskim regijama.

Inače, Gasparottijeva tvrtka bavi se trgovinom na veliko. U 2019. godini godišnji prihod tvrtke bio je nula kuna te je poslovao s gubitkom. Tako je te godine ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od -50.848 kuna. Nije imao zaposlenih.

image
Fandy Azlan

Iz HALMED-a su nam potvrdili da Gasparottijeva tvrtka nema dozvole za posredovanje cjepivom niti da je za to predan zahtjev.

- Tvrtka ne smije obavljati djelatnost posredovanja na području Republike Hrvatske. Jednako tako, tvrtka nema HALMED-ovu dozvolu ni za eventualne druge djelatnosti, uključujući djelatnost veleprodaje lijekova ili medicinskih proizvoda - odgovorila nam je HALMED-ova glasnogovornica Ivana Šipić Gavrilović.

Potvrdila je da se dosad odobrena cjepiva u promet stavljaju isključivo u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te putem ugovornih veleprodaja koje obavljaju promet predmetnim cjepivima te cjepivo nije moguće nabavljati iz drugih izvora.

No, s druge strane, neslužbeno smo doznali i da u Italiji te drugim europskim zemljama postoji cjepivo na slobodnom tržištu.

- To vam je čisti kapitalizam. Zasad toga u Hrvatskoj nema, ali čuli smo da je to pojava u Italiji - kaže nam drugi sugovornik.

O Gasparottiju se u Novigradu zna vrlo malo. Kako nam kaže tamošnji gradonačelnik Anteo Milos, on uredno plaća sve što treba Gradu i to je sve.

Nešto je više upoznat sa svime poznati hotelijer Sergio Cittar čiji je zet pomogao Gasparottiju da registrira tvrtku prije nekoliko godina.

- Iskreno, ne znam vam puno, ali znam da to nudi i Hrvatskoj. Znam da se bavio prodajom maskica za talijansko tržište i da je zaradio na tome. A ako bi mogao prodavati cjepivo u Hrvatskoj, to bi bila odlična stvar - rekao nam je Cittar.

image
Luis Robayo/AFp
04. svibanj 2024 09:50