StoryEditorOCM
ForumZLO I NAOPAKO

Teški ‘krimosi‘ iz Srbije i Crne Gore ulaze u novu rundu krvavog rata. Ubijeni su deseci ljudi, ali klanovi ne odustaju

Piše Vijesti SD
2. srpnja 2023. - 16:59

Hici kojima je u Crnoj Gori ranjen član kavačkog klana Vojin Stupar, a za koje je tvrdio da ih je sam ispalio, te oni kojima je na Cetinju izrešetan navodni suradnik kavačkog klana Jovan Vujotić (27) mogli bi označavati nastavak okrutnog rata između kavačkog i škaljarskog klana, unatoč tome što se vjerovalo da su brojnim ubojstvima, uhićenjima i bijegovima te dvije skupine obezglavljene, piše Nova.rs. Stupar je pronađen u blizini tunela Vrmec u Crnoj Gori s ranjenom čeljusti, a nepoznati napadač iz automobila je na Vujotića ispalio kišu metaka.

U subotu, 24. lipnja, u jutarnjim satima dojavljeno je da je kod tunela Vrmac u Crnoj Gori pronađen ranjeni muškarac koji traži pomoć. Dolaskom na mjesto događaja policija je utvrdila da se radi o Vojinu Stuparu, visokopozicioniranom pripadniku Kavčana, za kojeg se sumnja da djeluje u okviru kriminalne skupine "vrač" iz Beograda, bliske Kavčanima u Crnoj Gori. Stupar je prevezen u Opću bolnicu (OB) Kotor radi pružanja medicinske pomoći, a očekuje se da policija u narednom periodu utvrdi kako je došlo do ozljeda.

Stupar je zet Igora Božovića, koji se smatra jednim od vođa Kavačkog klana, a javnosti je poznat po optužbama da je na njega pucao Jovan Vukotić, sada pokojni vođa škaljarskog klana, zbog čega je Srbija Vukotića svojedobno izručila Crnoj Gori.

Vukotić je u međuvremenu oslobođen tih optužbi. Uhićen je u studenom prošle godine u Kotoru na temelju međunarodne tjeralice NCB Interpol Beograd po kojoj je bio tražen zbog prisustvovanja na kaznenom postupku koji se protiv njega u Srbiji vodi zbog kaznenog djela zločinačkog udruživanja i kaznenog djela teškog ubojstva pomaganjem.

Mediji su tada objavili i da je Stupar dio kriminalne skupine “Vračarci” iz Beograda koja je surađivala s kavačkim klanom.

Nepunih 10 dana kasnije dogodila se još jedna pucnjava u Crnoj Gori u kojoj su sudjelovale sigurnosno interesantne osobe, kada je upucan Jovan Vujotić (27), za kojeg tamošnji mediji navode da se dovodi u vezu sa kavačkom grupom.  

image
Cropix/Ilustracija

Prevezen je u Klinički centar, piše Nova.rs, a policija je na Obzovici pronašla izgorjelo vozilo Renault Clio kojim je počinitelj ili više počinitelja koristilo u napadu na Vujovića. U vozilu je pronađena i automatska puška, a prema posljednjim informacijama Vujotić se nalazi u stabilnom zdravstvenom stanju.

Imajući u vidu da je riječ o dvije mafijaške pucnjave u kojima su ranjene osobe od ranije poznate policiji po kaznenim djelima, stječe se dojam da kriminalne skupine iz Crne Gore i njihovi suradnici iz Srbije ulaze u novu rundu krvavog rata koji od nestanak kokaina u Valenciji do danas je odnio desetke života, unatoč brojnim udarcima koje su pretrpjela oba klana.

Nakon što je početkom 2021. godine i službeno onemogućen pristup web stranici aplikacije s kriptiranom komunikacijom "Sky", otvorila se Pandorina kutija iz koje su počeli izlaziti nevjerojatni detalji o načinu na koji kriminalne skupine djeluju diljem svijeta. Podaci koje su europska policija i FBI uspjeli izvući iz "Skyja" doveli su do opsežnih policijskih akcija u kojima su uhićeni najopasniji svjetski kriminalci. Te akcije nisu poštedjele ni Srbiju ni Crnu Goru u kojoj već godinama bjesni krvavi rat škaljarskog i kavačkog klana (i njihovih suradnika). Naime, iza rešetaka je završio velik broj sigurnosno interesantnih osoba koje su preko "Skya" komunicirale o ubojstvima, otmicama i drugim teškim kaznenim djelima.

Kriminalna skupina Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pojedini pripadnici "škaljarskog" i "kavačkog klana" pritvoreni u Srbiji i Crnoj Gori, pojedini članovi "vračarskog" klana, skupina okupljena oko Darka Šarića, zajedno s Pljevljakom, neka su od "zvučnijih" imena za srpsku javnost protiv kojih će biti pokrenuti sudski postupci. Među njima su, doduše u znatno manjem broju, pronašli policijske službenike koji su im pomagali i sudjelovali u izvršenju nekih od ovih kaznenih djela. Uglavnom je riječ o nižim policijskim službenicima u Srbiji i nešto višim u Crnoj Gori. No, tko je iz političkog miljea žmirio kada su ti klanovi nastajali, jesu li pojedini politički dužnosnici koristili Sky i zbog čega, ostalo je u većoj mjeri nejasno...

Zahvaljujući otključavanju aplikacije "Sky", na radaru srpskog Tužiteljstva za organizirani kriminal našla se i kriminalna grupa koja surađuje s kavačkim klanom., piše Nova.rs.

Riječ je o "vračarcima", skupini koja se tereti za najteže zločine, a čiji vođa Nikola Johnny Vušević i dalje izmiče pravdi. Međutim, privedeno je nekoliko članova ove skupine, a protiv njih 38 istraga je u tijeku.

Paralelno s uhićenjima nakon pada aplikacije "Sky", dogodilo se i ubojstvo koje bi moglo umnogome promijeniti dosadašnji tijek ratovanja dviju izvorno crnogorskih kriminalnih skupina. Naime, u Istanbulu je u rujnu 2022. ubijen Jovan Jovica Vukotić, koji je godinama u javnosti etiketiran kao apsolutni vođa škaljarskog klana. Ubijen je pred očima supruge i djeteta u automobilu koji je navodno vozio Vukotićev čovjek od povjerenja.

Svjetlo sumnje odmah je palo, naravno, na članove kavačke kriminalne skupine kava, što se uhićenjem u Turskoj i pokazalo točnim. Vukotića su "kavčani" i kriminalci koje su angažirali u Turskoj ubili dok je sjedio u automobilu sa suprugom i obitelji, tako što su na motoru prišli njegovom vozilu i otvorili vatru. Nekoliko osoba je uhićeno, a postupak je još u tijeku pred sudom u Turskoj.

"Padom" aplikacije za kriptiranu komunikaciju "Sky" došlo se i do dokaza koji su neke policajce strpali iza rešetaka zbog pomaganja kriminalnim skupinama. Ruku na srce, čini se da, barem kada je Srbija u pitanju, istrage o prepisci "Skya" za sada uspješno zaobilaze poznata imena iz političkih krugova i vrha policije, dok je u Crnoj Gori situacija nešto drugačija.

Zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je radila za kovački klan, priveden je Petar Lazović, djelatnik Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB), a zajedno s njim i Ljubo Milović, djelatnik kojeg se sumnjiči za posjedovanje višemilijunskih iznosa na svojim računima stečenim trgovinom narkoticima i drugim teškim kriminalom. Koliko su policajci i kavčani bili bliski možda najbolje govore njihove zajedničke fotografije na kojima zajedno poziraju zagrljeni s Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem...

S druge strane, piše Nova.rs, u Srbiji su privedeni djelatnica BIA-e Dušica Jovanović zajedno sa suprugom Danielom Jovanović, inače zaposlenom u MUP-u Srbije, koji su organizirali prijenos milijuna za račun kavačkog klana, a koji su stečeni prodajom kokaina. 

Također, priveden je i osuđen Goran Papić, bivši zamjenik načelnika Službe za borbu protiv organiziranog kriminala, koji je optužen da je intervenirao da se Marku Miljkoviću vrati blindirano vozilo koje mu je policija oduzela. Nakon toga je osumnjičen da je štitio izvjesnog N.K., koji je bio član kriminalne skupine, kako ne bi bio uhićen. Osim Papića, tom je optužnicom obuhvaćen i načelnik SBPOK-a Branislav Pandur.

Bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić osuđen je u srpnju prošle godine na dvije godine zatvora zbog zloporabe položaja. Osumnjičen je da je preko Filipa Golubovića za 500 eura odavao službene informacije klanu Veljka Belivuka, a nakon velikog uhićenja kada je klan razbijen, nastavio je s davanjem informacija i Radoju Zviteru preko spomenutog posrednika poručio da se “Mara i Velja dobro drže” i da nisu ništa priznali. 

Također, neposredno nakon uhićenja Belivukova klana privedena su dvojica inspektora SBPOK-a, osumnjičenih za pomaganje skupini - Predrag Lajić, načelnik Odjela za droge SBPOK-a i Bojan Vasiljevski, inspektor i v. d. šef odjela za droge.

No, ništa od toga, očito, nije bilo dovoljno da se uguši klanski rat koji je u godinama iza nas odnio desetke života, među kojima su, osim kriminalaca, odvjetnik, slučajne žrtve, članovi obitelji sigurnosno interesantnih osoba... Unatoč brojnim pretrpljenim udarcima, zapaljeni automobil i automatska puška koja je u njemu pronađena nakon pucnjave na Cetinju u kojoj je ranjen Vujotić, nedvojbeno govore da se ovom sukobu ne nazire kraj, posebice imajući u vidu interese obje strane za rastuće tržište kokaina.

03. svibanj 2024 15:27