StoryEditorOCM
ForumODJECI TRIBINE

Liječnici iznijeli alarmantne podatke, posebno upozoravaju trudnice: ‘Mogla bi se vratiti još jedna bolest...‘

Piše Piše
29. studenog 2023. - 09:03

Upravo onako kako nas je zbog trenda necijepljenja iza ugla zaskočio hripavac, u budućnosti bi se mogle dogoditi epidemije i drugih zaraznih bolesti, primjerice ospica, opet kao rezultat odbijanja cjepiva.

Dočekuju nas situacije koje se provlače kroz rupe u roditeljskoj zaštiti djece, hripavac je prvi dokaz, ali nažalost, neće biti zadnji.

Ni činjenicu da se djeca u brojnim europskim zemljama u odnosu na naš podmladak cijepe s puno više doza cjepiva i s više različitih cjepiva, roditeljima antivakserima to ne znači ništa. Ali zanimljiva je njihova misaona transformacija, štoviše i licemjernost kada njihova djeca moraju otići na studentsku razmjenu na strane fakultete, koji tvrdokorno ne dozvoljavaju ulaz bez potvrde o cijepljenju.

image
Joško Šupić/Cropix

- S takvim traženjima brojni roditelji antivakseri preko noći postaju najvatreniji zagovornici cjepiva. I hitno, najhitnije za svoju djecu traže njegovo primanje. Takvih situacija bilo je i u Splitu – čulo se na okruglom stolu "Hripavac i druge zarazne bolesti", pod organizacijom Gradskog odbora HDZ-a održanog u kinoteci "Zlatna vrata".

U svakom slučaju hripavac, za kojeg su statistike dugo vremena pokazivale iskorijenjenost, vratio nam se u velikom zamahu. Osobito na području Splita i ovdašnje županije, rekordera u broju pacijenata. Zanimljivo je razmišljanje kako se veći broj slučaja može objasniti i povećanim brojem testiranja na Zavodu za javno zdravstvo.

- Epidemija hripavca je bila očekivana s obzirom na to da nam je procijepljenost s nekadašnjih 96 posto zbog pojave odbijanja cjepiva kod primovakcinacije pala na 85 posto, a kod revakcinacije na 72. To nije dobar rezultat.

image
Joško Šupić/Cropix

Bojim se da će u budućnosti biti i novih problema. Ne bih željela plašiti, no takva bi se situacija mogla dogoditi s morbilama, za koje kod brojnih roditelja male djece postoji osobito veliki strah od primitka cjepiva.

Globalizacija, lepeza dezinformacija, forumska djelovanja koja unose nemir, sve je to kod nekih roditelja stvorilo razmišljanje o svezi cjepiva i autizma.

Usprkos tome što se to nikada znanstveno nije dokazalo, brojni misle kako je cijepljenje razlog njegovoj pojavi. Autizam svoj uzrok zapravo ima u genetskim i okolišnim faktorima. No koliko god mi pojašnjavali, pozivali, roditelji odbijanju cijepljenje - veli doc. dr. sc. Željka Karin s Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo.

image

Željka Karin

Joško Šupić/Cropix

Suma summarum, od petka smo na hrvatskoj razini imali preko 700 slučajeva hripavca, od toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji 460.

Doc.dr.sc. Dragan Ledina sa splitske Klinike za infektivne bolesti splitskog KBC-a veli kako su u najvećoj opasnosti novorođena i dojenčadska djeca, kod kojih može doći do stvaranja brojnih komplikacija sa smrtnim ishodom.

image

Dragan Ledina

Joško Šupić/Cropix

Odgovarajući na pitanja iz publike naveo je kako se trudnicama u drugom i trećem tromjesečju savjetuje cijepljenje kao zaštita djeteta od zaraze. Težim stanjima bolesti su definitivno izložene najmlađe kategorije, upravo zato što se maleni starosti do prve godine ne znaju nositi s napadajima kašlja. Rezultira to, rečeno je na tribini, mogućnostima prestanka disanja i povraćanjem.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Korona nam je svima, osobito djeci, promijenila ponašanje, navike, postavila nove modele druženja, veću pojavnost izolacije, smanjeni broj socijalnih kontakata, strah roditelja koji se prelama preko leđa teta u vrtiću, učitelja, profesora. O tom aspektu zaraznih bolesti govorili su prof. Željko Jurin, bacc.med.techn Vedrana Aličić, uz stručna rezimiranja moderatora dr. med. Vide Popovića na ovoj zanimljivoj splitskoj tribini.

image

Vide Popović

Joško Šupić/Cropix
27. travanj 2024 16:43