StoryEditorOCM
ForumTREĆA FAZA

Što se sve promijenilo od ponoći: Danas je Hrvatska napravila golemi korak prema povratku normalnog života, za dva dana kreće novo popuštanje mjera

Piše JL
11. svibnja 2020. - 08:29

Također kreće autobusni i željeznički promet, ali premda se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori, preporučuje se kupnja karata online. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite naglašavaju da se svi prijevoznici moraju pridržavati epidemioloških mjera, a to znači da će broj putnika u vozilima biti bitno manji.

Također će od danas biti moguće okupljanje do 40 osoba, ali uz držanje popisane distance od metra i pol. Umjetnicima su od danas omogućene probe, a na binu će se moći popeti 18. svibnja.

Što se pak tiče sportaša, svi mogu imati treninge na otvorenom, a od 13. svibnja treninzi će biti mogući i u zatvorenim dvoranama, što znači da se otvaraju i fitness centri uz epidemiološke mjere zaštite i vrlo snažnu dezinfekciju.

Za bazene otvaranje je predviđeno za 18. svibnja, kada će vrata otvoriti i kazališta te koncertne dvorane.

S obzirom na to da ponovo počinje i nastava na fakultetima, epidemiološke preporuke napravljene su i za fakultete. U prostorijama u kojima se provodi nastava ne smije biti više od 10 osoba, a udaljenost između njih ne smije biti manja od dva metra. A nužna je i pojačana higijena, odnosno i dezinfekcija. Radit će se u malim skupinama uvijek istih studenata i nastavnika.

Nastavnici se u održavanju nastave ne smiju preklapati, treba izbjegavati fizički kontakt studenata i nastavnika iz jedne skupine s drugom skupinom, svaka boravi u jednoj prostoriji, a mjesta za rad razmiču se tako da su studenti udaljeni dva metra (svaki student uvijek je na istome mjestu).

Iznimka su knjižnice, gdje će se miješati studenti iz različitih grupa, posebno ako im se ne osiguraju udžbenici i računala za rad kod kuće i tu se treba pridržavati preporuka za rad u knjižnicama. Osim toga, preporuka je da se, ako je to ikako moguće, nastava održava na daljinu.

Osim kretanja po Hrvatskoj odlučeno je i da će se otvoriti granice, što znači da će se moći ulaziti i izlaziti iz zemlje ako postoje poslovni razlozi, kao i neki važni obiteljski razlozi. Ta odluka vrijedi samo za zemlje EU, dok je za ostale države i dalje na snazi zabrana do polovice lipnja.

- Razlog za ovo ‘popuštanje’ je omogućavanje prekogranične gospodarske aktivnosti, održavanje poslovnih sastanka, ali sve uz epidemiološke mjere.

Svi koji ulaze u Hrvatsku dobit će naputak o ponašanju, a to znači da neće ići u samoizolaciju - objasnio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović. O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, ovisi moguće ponovno uvođenje restriktivnijih mjera.

Novosti u primjeni epidemioloških mjera

OD 11. SVIBNJA

- bit će otvoreni ugostiteljski objekti, ali uz epidemiološke mjere koje podrazumijevaju udaljenost između stolova od metar i pol

- otvaraju se trgovački centri, u kojima neće biti klupa za odmor

- ukidaju se e-propusnice (osim za Brač), što će omogućiti cestovni i željeznički promet u zemlji

- moguće je okupljanje do 40 osoba (dosad petero) uz distancu od metar i pol

- kreću probe za kazališne i glazbene djelatnike

- otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori, ali je preporuka da se karte kupuju online

- počinje nastava na fakultetima i visokim učilištima, za što je propisano da u istoj prostoriji ne smije biti više od deset osoba, a njihova udaljenost mora biti dva metra. Studenti trebaju biti podijeljeni u grupe koje se ne smiju susretati pri izmjeni. Preporuka je da se nastavu, kad god je to moguće, odradi online

OD 13. SVIBNJA

- mogući su treninzi u zatvorenim prostorima uz ograničenje broja sportaša u određenom vremenu i uz držanje maksimalne distance

- otvaraju se fitness centri za koje će se propisati broj osoba koje mogu boraviti istodobno na određenom prostoru uz dodatne mjere dezinfekcije i prozračivanja prostora

OD 18. SVIBNJA

- otvaraju se bazeni, kazališta, kina i koncertne dvorane

26. travanj 2024 20:50