StoryEditorOCM
ForumU LOS ANGELESU

Radmanova američka turneja: ministar posjetio i kalifrornijske Dalmatince, oni ga darivali - kravatama, ne bilo kakvima

Piše Nada Pritisanac Matulich
20. rujna 2023. - 12:20

Dalmatinsko američki klub na čelu s predsjednikom Rudyjem Svorinichem, bio je u San Pedru domaćin hrvatskom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću-Radmanu, veleposlaniku Republike Hrvatske u SAD-u Pjeru Šimunovicu i generalnoj konzulici RH u Los Angelesu Renee Pea. Inače, ovo je prva ministrova posjeta Los Angelesu.

Predsjednik Kluba Rudy Svorinich, bivši vijećnik 15. distrikta Los Angelesa u dva mandata, tom progodom je ugostio i sve predstavnike i dužnosnike Los Angelesa, a također i  kongresmena za Kaliforniju, Teda Lieu. Bili su tu i Steven Craig Bradford, senator Kalifornije, Albert Yasuro Maratsuchi,  japansko-američki odvjetnik iz Državne skupštine Kalifornije i mnogi drugi. Ugošćeni su i svi predstavnici istaknutih hrvatskih organizacija i udruga Južne Kalifornije i predstavnici globalne organizacije American Croatian Congress (ACC) Američku i hrvatsku himnu otpjevao je Roko Blažević

image

Grlić Radman u Americi

Predstavnici državnih ustanova i hrvatskih organizacija i udruga uručili su ministru Grlić Radmanu certifikate dobrodošlice i poželjeli mu da se ugodno osjeća.

Rudy Svorinich poklonio je ministru dvije kravat sa željom da ga podsjećaju na prvi posjet Los Angelesu i druženje s Hrvatima Juzne Kalifornije, istaknuvši kako obje kravate krase iste boje - crvena, bijela i plava, što je ujedno simbol povezanosti Hrvatske i SAD-a, a razlika među njima je jedino u grbovima, otisnutim na kravatama.

Ministar se, vidno dirnut toplom dobrodošlicom, zahvalio se državnim predstavnicima, hrvatskim iseljenicima i predsjedniku Kluba Svorinichu. Prisutne je pozdravio i ambasador Šimunović, kao i generalna konzulica Pea.

image

Grlić Radman u Americi

Poslije svečane večere uslijedio je kratak radni sastanak s predstavnicima American Croatian Congress (ACC), koji su ujedno i predstavnici ACAP za Juznu Kaliforniju, Nadom Pritisanac Matulich, predsjednicom ACC-a, Miroslavom Koleticem, direktorom za gospodarstvo ACC i Lindom Govel, direktoricom za kulturu ACC. 

U razgovorima ministar je upoznat s globalnim projektom u partnerstvu ACC, ACAP i Crodiaspora pod nazivom "Hrvati ujedinjeni kravatom", a tom prigodom uručili su mu i istoimenu knjigu koja prati projekt te Ministra pozvali na svečanost izložbe koja se sprema u Puli idućeg mjeseca, u povodu Dana kravate i 20. obljetnice ulaska Pulske kravate u Guinnessovu knjigu rekorda, što će biti i posljednja izložba za sada u Hrvatskoj, jer poslije Pule izložba kreće na svoj višegodisnji obilazak svjetskih sveučilista, UN-a i EU Parlamenta.

image

Grlić Radman u Americi

Dan kasnije, ministar Grlić Radman održao je sastanak s gospodarstvenicima, hrvatskim iseljenicima i  nazočio je Svetoj misi u Župi Sv. Ante u Los Angelesu.

image

Grlić Radman u Americi

02. svibanj 2024 00:52