StoryEditorOCM
ForumŠTO MU TO ZNAČI?

Putin vjerojatno nije odlučan izvesti nuklearni udar, ali s ‘povećanom pripravnošću‘ želi natjerati NATO da se zapita koliko je daleko spreman ići

Piše PSD
28. veljače 2022. - 08:34
Prizor s lanjskog prosvjeda protiv nuklearnog naoružanja u Berlinu - koliko je doista velik rizik od najgoreg u ovom trenutku?John Macdougall

Sjedinjene Američke Države su odgovorile na naredbu ruskog predsjednika Putina o stavljanju ruskih nuklearnih snaga u "posebno" stanje pripravnosti - prenosi klix.ba.

Taj potez olakšava lansiranje oružja, ali dopisnik BBC-ja za sigurnost Gordon Corera rekao je da je to način da Rusija pošalje upozorenje NATO-u, umjesto da signalizira namjeru da ga upotrijebi.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield nazvala je taj potez "neprihvatljivim" u intervjuu za CBS News.

"To znači da predsjednik Putin nastavlja eskalaciju ovog rata na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo nastaviti zaustavljati njegove akcije na najjači mogući način", rekla je.

Putin je naređenje izdao zbog onoga što Moskva naziva "agresivnim izjavama" zemalja NATO-a.

Ruski čelnik već je izdao šifrirano upozorenje da je spreman upotrijebiti najjače oružje kada je započeo invaziju na Ukrajinu. Prošlog tjedna upozorio je da će svatko tko ga pokuša spriječiti u invaziji na Ukrajinu imati posljedice koje u svojoj povijesti nije vidio.

Te su se riječi naširoko tumačile kao signaliziranje prijetnje upotrebom nuklearnog oružja ako mu Zapad stane na put.

Sam javni prelazak na status visoke pripravnosti način je za Moskvu da pošalje upozorenje jer taj status vjerovatno će olakšati brže lansiranje. Ali, to ne znači da postoji trenutačna namjera da se nuklearno oružje iskoristi, piše BBC.

Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu, ali također zna da NATO također ima dovoljno da uništi Rusiju ako se ono iskoristi.

Cilj je vjerojatno pokušati odvratiti podršku NATO-a Ukrajini stvaranjem straha oko toga koliko je daleko spreman ići i nejasnoća o tome kakvu će podršku Ukrajini smatrati neprihvatljivom.

18. lipanj 2024 14:33