StoryEditorOCM
ForumDRUGA STRANA ZAKONA

Pravosudni policajac prodavao drogu; Prisluškivala ga Krim policija: ‘Ima li sira kakvog iđe? Je li čemu?‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/SD
30. studenog 2023. - 09:19

Pravosudni policajac Tomislav D. (29) totalno je zaglibio s druge strane zakona. Radeći u dubrovačkom zatvoru koji je kao i svi ostali u Lijepoj našoj prenapučen, nagledao se svega i svačega pa mu je, stoga, trebalo biti jasno da hrvatski policajci, pogotovo oni iz Odjela narkotika, nikad ne spavaju.

Na kraju će s ugostiteljem Zvonimirom K. (38) sjesti na optuženičku klupu dubrovačkog suda. Tomislavov krimen je zloporaba droge, točnije amfetamina i konoplje koju je nabavljao od nepoznate osobe i davao je, ali i preprodavao krajnjim konzumentima diljem Dubrovnika. Zahvaljujući njemu droga je, sumnja se, kolala od početka travnja 2018. pa sve do ožujka ove godine, a po gramu speeda znao je zaraditi po 100 kuna. Istražitelji sumnjaju da se navedenom trgovinom nepripadno okoristio za najmanje 481 euro, piše Jutarnji list.

image

Dubrovački pravosudni policajac Tomislav D. prodavao je speed (ilustracija)

Nikša Stipaničev/Cropix

Zvonimir K. je, pak, u pola bijela dana 24. siječnja ove godine zatečen s drogom koju je za 150 eura netom kupio, za sebe i još nekolicinu prijatelja, od pravosudnog policajca. Našli su se u kafiću Rhea Silvia gdje mu je Tomislav D. prodao 7,09 grama amfetamina. Čim su se razišli, Zvonimir K. je uhićen. Istraga se odmah zahuktala, nastavljeno je provođenje posebnih dokaznih radnji nadzora i snimanja telefonskih razgovora nad Tomislavom, a ujedno je provedeno i niz vještačenja te ispitano niz svjedoka.

"Moram ti nešto ozbiljno reći. Zvone nikome ništa nije rekao..." - poruka je koju je A.M. poslala pravosudnom policajcu 15. veljače, dakle tri tjedna od uhićenja Zvonimira K. Razne su se poruke u tom vremenskom periodu dalje slijevale u mobitel Tomislava D., pa i one glasovne.

 Duga policijska akcija

"Ima li sira kakvog iđe?" - pita pravosudnog policajca 2. ožujka M.G. Ovaj mu na to odgovara: "Vidit ću ti pa javit za sir". Zatim mu šalje i informativnu poruku "Evo odigro, ima ti nešto meni prijo pa evo" na što ga M.G. pita: "Je li čemu? Fifu 5 bi odigrao ako je ima". Pa mu na to policajac znakovito odgovara: ‘Pa jee brate‘. Nakon te razmjene poruka, policija je istog dana zatekla M.G. sa pet grama amfetamina.

- Trebao sam slaviti prvi rođendan svoga sina, a onda su i stariji trebali imati zabavu. Kum mi je rekao da njegov poznanik može srediti ‘robu‘ pa sam speed kupio od tog čovjeka. Ne znam mu ime, našli smo se u kafiću u Dubrovniku. Došao je do mene, sjeo pored i dao mi kutiju cigareta u kojoj je bila droga, a ja sam mu dao 150 eura koje smo ja i prijatelji ranije skupili. Preko SMS-a smo se dogovorili gdje ćemo se naći. Planirao sam nakon toga na otok nazad, ali me zatekla policija. Žao mi je – pravdao se Zvonimir K. navodeći da je drogu trebala konzumirati cijela ekipa.

image

Policajci iz odjela narkotika pratili su pravosudnog kolegu i usmjetili ga na optuženičku klupu (ilustracija)

Željko Puhovski/Cropix

Krim policajci odjela droga su tad već Tomislava D. prisluškivali otprilike mjesec dana, a njegovi kupci su upadali u policijsku mrežu.

- Vidjeli smo da je 24. siječnja Zvonimir K. došao brodom u Gruž. Bio je pored Tiska i krenuo prema kafiću. Tamo su druge kolege dalje preuzele nadzor. Nakon nekog vremena su mi javili povratno da se Zvonimir K. vraća prema nama i da izvršimo kontrolu. Prišli smo mu, legitimirali ga i pitali ima li kod sebe nedozvoljenih predmeta. Iz prednjeg desnog džepa jakne je izvadio kutiju cigareta s paketićem od 10-ak grama praškaste materije za koju je preliminarno utvrđeno da je amfetamin. Odveli smo ga u postaju i započeli kriminalističko istraživanje – prisjetio se kriminalist.

 Povezao ih i hajduk

Drugi kriminalist koji je, pak, vrebao u blizini kafića u koji je pravosudni policajac ušao, otkrio je da je vidio kako predaje Zvonimiru K. kutiju cigareta koju je stavio u džep i da je zauzvrat dao nešto nalik novcu.

- Kratko su se zadržali nakon čega je Zvonimir otišao u Robnu kuću Srđ. Pratili smo ga tamo, kupio je neke stvari, nosio ih u rukama, a kutiju cigareta u džepu nije bio dirao. Krenuo je prema prostorijama Jadrolinije gdje su ga zaustavile druge kolege – dodao je drugi policajac koji je postupao i u slučaju drugog kupca kojem je Tomislav D. prodao opijate na Brgatu.

Zanimljivo je da je, pak, M.G., kod kojeg je policija nakon susreta s Tomislavom D. pronašla pet grama speeda, negirao da mu je on prodao drogu.

- Tomislav mi je prijatelj od srednje škole. Točno je da me zaustavila policija i da su mi pronašli speed, ali to mi nije prodao Tomi, već mi je on dao jedan topovski udar. Od njega sam inače kupovao to i petarde, ali taj dan mu nisam platio. Odradio sam neke poslove za Torcida kup i zato mi nije naplaćena petarda, a on je strastveni navijač Hajduka. Drogu sam nabavio prije tog susreta s njim, a nekad davno nam je Tomislav znao napraviti uslugu i pronaći nam nekoga tko prodaje speed – pokušao je M.G. na sve moguće načine uvjeriti istražitelje kako njegov prijatelj, zatvorski čuvar, s dilanjem nema nikakve veze. Svi dosad u tom represivno-pravosudnom lancu mu nisu povjerovali. No zadnju riječ o ovom slučaju će dati sud, piše Jutarnji list.

image

Dubrovački pravosudni policajac totalno je zaglibio s druge strane zakona (ilustracija)

Vlado Kos/Cropix
25. travanj 2024 06:55