StoryEditorOCM
ForumSINDIKATI PROTIV

Pomirenje ‘palo u vodu‘? Novoosnovani sindikat ‘Prosvjetitelj‘ u ponedjeljak najavljuje prekid rada u čak deset škola. Vlada: Nemate osnove za štrajk!

Piše M. Cvrtila/PSD
27. studenog 2021. - 19:30

Propao je postupak mirenja između predstavnika novoosnovanog školskog sindikata "Prosvjetitelj" i predstavnika Vlade koju je zastupao Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), koje je u petak održano u prostorijama MZO-a zbog najave "Prosvjetitelja" da od ponedjeljka, 29. studenoga, pokreće štrajk u, zasad, deset obrazovnih ustanova u Hrvatskoj.

Taj tek osnovani sindikat, službeno registriran 8. studenoga ove godine, podsjetimo, za ponedjeljak je najavio štrajk prosvjetara sa svrhom zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova sindikata, odnosno sukladno članku 205. Zakona o radu.

Konkretno, kako stoji u službenoj najavi toga sindikata MZO-u, štrajk se organizira i zbog prisilnog testiranja i davanja na uvid COVID potvrda, odnosno zbog onemogućavanja pristupa radnicima na svoja radna mjesta i prava na neometan rad. Resorno Ministarstvo, pak, te razloge smatra neosnovanima.

– Mirenje nije uspjelo jer je naš stav jasan: oni nemaju osnove za pokretanje štrajka zbog čega smo ih pozvali da od njega odustanu. Njihov opunomoćenik to nije mogao prihvatiti. Ni o kakvim drugim tehničkim i organizacijskim pojedinostima štrajka nije bilo riječi – kazao nam je kratko nakon sastanka Tomislav Paljak, koji nije želio prejudicirati bilo kakve daljnje poteze MZO-a, pa i mogućnost preispitivanja zakonitosti štrajka.

Podsjetimo, poslodavac ima zakonsku mogućnost uskratiti djelatnicima dio plaće za dan(e) provedene u štrajku, ali isto tako, u slučaju da nadležni sud štrajk proglasi nezakonitim, sudionicima podijeliti izvanredne otkaze ugovora o radu.

Pojavio se samo odvjetnik

No, ono što prati ovaj, po svemu sudeći jedan od najčudnijih štrajkova u prosvjeti (ako do njega i dođe) jest što novinari do dana današnjeg iz novoosnovanog sindikata (a sami smo im poslali najmanje tri pisane zamolbe na njihov e-mail u proteklih tjedan dana) nisu dobili niti jedan jedini odgovor na niz pitanja – koliko sindikat uopće broji članova, koliko sudionika štrajka očekuju te do kada će on uopće trajati. Zanimljivo je da se nitko iz sindikata – ni predsjednica Ljubica Vugić ni njezina zamjenica Silvija Zovak – u petak uopće nije ni pojavio na mirenju u MZO-u, nego ih je zastupao punomoćnik Mirko Kovač, odvjetnik iz Zagreba. Iako smo i do njega pokušali doći, na pozive i SMS poruke nije odgovarao.

Prema zasad dostupnim podacima, "Prosvjetitelj" (koji je već stekao neformalnu titulu "antivakserskog" sindikata) ima službenu adresu u Sisku, predsjednica mu je Ljubica Vugić, učiteljica glazbene kulture iz OŠ Mate Lovraka iz Petrinje, ujedno bivša sindikalna povjerenica školskog sindikata "Preporod", dok je zamjenica predsjednice profesorica iz Velike Gorice Silvija Zovak, osnivačica Udruge za razvoj školstva i, kako smo pronašli na internetu, izabrana prva potpredsjednica ogranka Domovinskog pokreta iz Velike Gorice.

Sudeći prema objavama profesorice Silvije Zovak u zatvorenim grupama na društvenoj mreži, sindikat muku muči s članovima pa ona svojim pratiteljima poručuje, uz ostalo (originalni zapis, sa svim gramatičkim i pravopisnim greškama):

– No morate razumijeti da štrajk ne može uspijeti dokle god nemamo dovoljan broj članova koji će htjeti u štrajk…Napadati će nas da smo vam samo htjeli uzeti novce da uđete u sindikat te da ste prevareni, ali to naravno neće biti istina…Mi smo s jedne strane pod pritiskom ljudi koji žele u štrajk jer im prijeti nelegalan otkaz, a s druge strane smo uvjetovani nedovoljnim brojem članova koji je potreban za krenuti u uspješan štrajk.

'Osupnuti smo'

U svakom slučaju, hoće-neće biti štrajka u ponedjeljak, u kojem obliku i na kojim mjestima mnogima ni u školama nije potpuno jasno, a neki se pitaju kako će izgledati štrajk "prosvjetitelja" s obzirom da oni ionako odbijaju predočiti COVID potvrde i negativan test, zbog čega ne mogu ući na svoja radna mjesta u prostorije škola. U svakom slučaju, nijedan većinski sindikat školstva zasad se nije izjasnio da podržava taj štrajk.

– Osupnuti smo razlozima štrajka. COVID potvrde ne mogu biti "gospodarski i socijalni interes članstva". To više govori o aktivizmu toga sindikata kojemu nije smisao zaštita pojedinih članova nego da se članstvo uvede u sferu dnevne politike. To je čista opstrukcija obrazovnog sustava – rezolutna je Nada Lovrić, predsjednica većinskog Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ). Taj je sindikat svome članstvu poslao jasnu poruku da u slučaju sudjelovanja u štrajku drugog sindikata krše Statut te ih u eventualnim kasnijim sankcijama, poput uskrate plaća ili otkaza, NSZSŠ neće zastupati.

SILVIJA ZOVAK
Pitanje je dana kad će nas učitelje zamijeniti softveri

Dok novinari ne mogu dobiti nikakav odgovor iz sindikata "Prosvjetitelj" ni o štrajku ni na druga pitanja, zamjenica predsjednice toga sindikata Silvija Zovak aktivna je na društvenoj mreži kada treba pozivati na prosvjede i akcije širega građanstva protiv COVID potvrda. Isto tako, neobično je i njezino promišljanje o sudbini prosvjetnih djelatnika (originalna opservacija):

– Bojimo se da nas ne zamjene. Rečenica jedne kolegice koja razmišlja o štrajku. Ono što će nam se dogoditi ako ovo ne zaustavimo je da je pitanje vremena kad će nas učitelje zamijeniti softveri. Kažu da im je plan do 2025. god da potpuno pređemo na softvere, a u privatnim školama će biti živa riječ nastavnika – duboka je misao Silvije Zovak.

U PONEDJELJAK
Deset ustanova u štrajku

Prema ranijoj najavi koju je "Prosvjetitelj" poslao Ministarstvu, štrajk počinje u ponedjeljak u jutarnjoj smjeni, i to u deset obrazovnih ustanova: tri srednje škole u Vukovaru, dvije glazbene škole (jedna iz Karlovca te Glazbeno učilište "Elly Bašić" iz Zagreba), Tehničkoj školi Rijeka, Elektrostrojarskoj školi iz Varaždina, Osnovnoj školi Ivana Perkovca –​ Šenkovec, te dvama visokim učilištima, na Sveučilištu u Zadru i Kineziološkom fakultetu u Splitu.

18. lipanj 2024 11:55