StoryEditorOCM
Forum1182 ZARAŽENIH

Nova tri smrtna slučaja, oboljelo još 56 osoba, zaraženo i dijete od 4 mjeseca. Uskoro odluka o otvaranju tržnica. Beroš: Prvi put čujem za dr. Žuvelu

Piše PSD, JL
5. travnja 2020. - 15:25

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u zadnja 24 sata imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 1182 slučaja. Potvrdio je informacije iz županijskih stožera o tri nova smrtna slučaja - u Zadru, Osijeku i Dubrovniku.

- Učinjeno je 10847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1114. Njih 10.9 posto je pozitivno. Od jučer preminula su još tri bolesnika. U Dubrovniku muška osoba, u Osijeku ženska, a u Zadru muška. Svi su bili kronični bolesnici. Na respiratoru je 39 bolesnika, oporavljenih 125 te 384 hospitaliziranih. Prosječna životna dob oboljelih je 48, a prema spolu imamo 52 posto oboljelih muškaraca. Naša epidemiološka linija je i dalje linearna, održimo je takvom - poručio je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je iznio informacije o kršenju samoizolacije.

"Samo jučer smo imali 64 dojave, a 37 osoba je kršilo mjere", dodao je.

Rekao je i kako je prijavljeno preko 3000 kršenja mjera izolacije te kako je utvrđeno preko 1200 slučajeva kršenja.

Božinović je pojasnio i situaciju s e-propusnicama.

- Do 11 sati izdano je 441.721 propusnica, od čega 373.302 na temelju zahtjeva poslodavaca. Odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva. To je jasan znak da sustav izdavanja funkcionira. Tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su izdali skupne zahtjeve, očekujemo povećanje broja propusnica. Za one koji nisu na vrijeme dali podatke vrijede još iznimno sutra ranije izdane propusnice.

Podsjetio je i da su jučer u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman sletjeli čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma sa 150 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca.

- Danas imamo u najavi 40 osoba katamaranom iz Ancone, te 18 hrvatskih državljana iz Hamburga koji dolaze čarterom Croatia Airlinesa, te 118 državljana u šest autobusa iz Tirola. Večeras dolaze na Breganu - kazao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao kako su jučer uzeli brisevi svima koji su sletjeli te kako su svi negativni.

"Isto će se ponoviti i večeras za sve koji dolaze autobusima i katamaranom", rekao je i dodao da ako itko ima simptome odmah ide u bolnicu, a ako su zdravi uzima se bris i ide se u samoizolaciju.

Capak je iznio i detalje o preminulima u Osijeku rekavši kako je jedna osoba preminula još 31. siječnja te da osoba u trenutku smrti nije bila pozitivna, ali je uzet bris koji je testiran i koji je stigao sada.

"U Nuštru je zaraženo dijete, od četiri mjeseca zarazilo se od majke, oboje su stabilno", rekao je i dodao kako je najviše zaraženih u dobi od 50 do 60 godina.

Postavljeno je i pitanje o povećanom broju provala nakon potresa u Zagrebu. Božinović je rekao kako sigurnost nije narušena zbog iznimnog napora policijskih službenika.

"Činjenica da imamo pad kaznenih djela znači da su se policijski službenici iznimno angažirali. Još jednom izražvam zadovoljstvo radom policije. Sigurnost u zemlji nije narušena", rekao je.

Dodao je i kako je 18 policajca zaraženo te kako je 85 u samoizolaciji dok je njih 105 zaraženo.

Božinović se oglasio i o tržnicama.

- Svakodnevno razgovaramo o modelima otvaranja tržnica. Odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda na otvorenim, ali ograđenim tržnicama praktički je gotova. S epidemiolozima smo radili na njoj i ona će, pod uvjetom da ne dođe do pogoršanja, vrlo brzo biti donesena i objavljena.

Ministru Berošu je postavljeno pitanje o sankcioniranju liječnika u Zadru.

- Ovo mi je prva informacija. Znam da su velike količine zaštitne opreme došle, u Zadru sam objašnjavao brojeve toga što je otišlo u Zadar. Ako je netko izjavio to što je treba ispitati o čemu se radi - rekao je.

Dodao je kako se vlada jako trudi nabaviti zalihe opreme na poremećenom tržištu.

Ministar je odgovorio i na pitanje oboljelih u Osijek koji su preminuli a nisu bili na respiratoru.

"Većina oboljelih ima respiratorne poteškoće što iziskuje i potporu respiratora. Kod osoba koje imaju druge kronične bolesti dolazi do otkazivanja drugih sustava. Sve osobe ne moraju završiti na respiratoru, a ako su dugi organi slabiji može doći do zatajenja više organa", rekao je.

Božinović je na koncu presice zahvalio svima koji se pridržavaju mjera, kao i onima koji danas rade na nedjelju, na koju je i Cvjetnica. "Na početku smo velikog tjedna, pokažimo ljubav jedni drugima", zaključio je.

----------------------------------------

Nacionalni stožer civilne zaštite od 14 sati se obraća javnosti s najnovijim informacijama u vezi epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

S jučerašnjim danom u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 1126 slučajeva zaraze koronavirusom, a 119 osoba je izliječeno.

Do jučer je bilo evidentiramo 12 smrtnih slučajeva, a županijski stožeri danas su izvijestili o još tri smrtna slučaja - u Dubrovniku, Zadru i Osijeku, čime se broj žrtava popeo na 15.

U Osijeku je preminula 82-godišnja onkološka pacijentica, dok je pacijent u Zadru imao 88 godina. Pacijent iza Dubrovnika imao je 85 godina i bio je na intenzivnoj njezi.

19. travanj 2024 13:08