StoryEditorOCM
ForumNAPETO U SRBU

Na obilježavanje Dana ustanka došli Pupovac, Mesić, antifašističke udruge, ali i protuprosvjednici, sve je puno policije

29. srpnja 2017. - 15:53
Srb dan ustanka

U povodu Dana ustanka 27. srpnja 1941., Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac organizirali su narodni zbor kojim se obilježava taj dan i odaje počast ustanicima te civilnim žrtvama palim 1941. godine, piše Dnevnik.hr.

Na današnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih neće doći.

Prisutnima se prvo obratio Milan Surla, borac 6. ličke divizije Nikola Tesla, nakon kojega je u ime Antifašističke lige RH govor održao Zoran Pusić.

- U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu, kazao je Pusić.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske kazao je da je u Srbu planuo zajednički ustanak Hrvata i Srba protiv kvislinške okupacije.

Nakon njega je govor održao bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

- Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti, kazao je Mesić.

Govor je održao i predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

U Srbu su se okupili i protuprosvjednici naoružani transparentima s natpisima "Krvavi Srb" i "Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje". Među njima je i Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava.

18. lipanj 2024 13:30