StoryEditorOCM
ForumPOVOLJNA SITUACIJA

Moraju li se učenici u ponedjeljak vratiti u klupe? Divjak: HZJZ kaže da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi, trebali bi u školu...

Piše Jutarnji.hr/HRT
21. svibnja 2020. - 17:19

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je županijske upravne odjele nadležne za obrazovanje, Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba te sve osnovne škole da je, sukladno mišljenju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije - moguće nastaviti aktivnosti vezane uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta i u školskim ustanovama.

Novinari su ministricu Blaženku Divjak nakon sjednice Vlade pitali moraju li se učenici u ponedjeljak vratiti u školu ili ne, to jest postoji li obveza roditelja da ih šalju u školu, prenosi HRT.

- HZJZ je izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci i u tom smislu je predviđeno da se škole otvore za sve učenike. Znači, to je velika razlika u odnosu na prije dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika, rekla je ministrica.

Divjak je rekla da zbog nekih objektivnih okolnosti Škola na trećem još ide te da će taj mješoviti oblik nastave ići ako dugo dok se ne ispuni svo obavezno gradivo.

Naglasila je da moramo biti svjesni da je u toj dobi jako teško osigurati razvoj vještina ako djeca nisu u školi.

- Ovo je sada važno da otvaramo mogućnost da svi imaju jednake uvjete i da se u školu dođe, poručila je Divjak.

Divjak je rekla da smo praktički zbog karantene izgubili nešto više od dva mjeseca tijekom kojih se nisu mogli raditi pregledi niti kod školskih liječnika niti u školi. Školska medicina u međuvremenu je pokrenula preglede učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a temeljem izgubljenog vremena morali su mijenjati pravilnik da produže vrijeme u kojem se to treba napraviti. U međuvremenu su dobili i uvjete HZJZ-a pod kojima se u školi mogu raditi testiranja koja su važna za učenike.

- Sada sukladno tim uvjetima ti pregledi mogu ići dalje, rekla je Divjak.

Izmjenama pravilnika produžuju se rokovi te se omogućava da se nešto od toga odradi i online.

Pri provođenju psihofizičkog testiranja u školskim ustanovama škole su dužne pridržavati se odgovarajućih mjera iz Uputa HZJZ-a, s naglaskom na sljedeće mjere: održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulasku u ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije.

- Unatoč svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provesti u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Uskoro se u Narodnim novinama očekuje objava Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava kojim je omogućeno pomicanje rokova i provođenje dijela postupaka na daljinu.

14. travanj 2024 12:48