StoryEditorOCM
ForumREPORTAŽA IZ CETINJA

Monah Strahinja o protestima: "Milo je kriv, sve on zakuha! Nije narod lud"; Hodočasnik Oleg: "Zapadne agenture to su napravile i mojoj Ukrajini"!

Piše PSD.
8. rujna 2021. - 15:58

Manastir Svetog Petra Cetinjskog podigao je u petnaestom vijeku gospodar Crne Gore Ivan Crnojević. U njemu se nalaze svečeve mošti. U sedamnaestom ga vijeku porušiše Turci, a obnovio ga je Danilo Petrović. Kod vjernika i putnika namjernika, svojim kamenom, patinom, usječenošću u zelenilo predivnog Cetinja, impresivna građevina budi dubok respekt. Prava je svetinja. Pravoslavna. Ali čija - srpska ili crnogorska, crnogorska oli srpska?

Besjedimo s monahom Stefanom Strahinjom. Srdačno nas je primio. Veli, hajde Splićani, što mogu da vam pomognem? Mi bi, naravno, o protestima. O tome što se ovih dana događa malom, a čuvenom Cetinju. U prijestonici, kako je ovdje s ponosom zovu. Gradiću u kojem je posljednji od crnogorskih vladara stolovao brkati kralj Nikola.

image
Paun Paunović/Cropix

- Došlo je do toga u Crnu Goru da govorimo mi i oni, a braća smo po krvi: tradiciji, kulturi, vjeri. Po svemu! Ali Milo je za ovo kriv. Sve je on to zakuha - bez krzmanja će monah.

- To i druga strana govori - domećem. - I oni koji su bili protiv ustoličenja mitropolita na Cetinju, ljuti su na njega. Predsjedniku, dok je premijer bio, lopovluk ne opraštaju.

image
Na fotografiji: Policija strogo cuva manastir
Paun Paunović/Cropix

- On je sve ovo napravio da podijeli narod pa da može opet da vlada. Samo smirit će se to, viđet ćeš. Opet će to doć sve na svoje. Nije narod lud. Na ovaj se način političari bilo koje vrste i partije svađaju jer su oni ti koji mute. I to je jedino u njihovom interesu. Tu nema ideologije. Da je ideologija, ja bih reko u redu, nego su kupili ljude koji su časni i nisu bili politički obojeni, pa sad s njima manipulišu. A takvog čovjeka možeš da raspališ. Možeš da napraviš od njega što te volja. I ja sam rođeni Crnogorac. Iz Strmice. Devetnaest kilometara odavde, a u Podgorici sam živio, tamo rođen - ne da Strahinja, monah Srpske pravoslavne crkve, da se njegova odanost Crnoj Gori dovodi u pitanje.

Ukrajinac Oleg Kaljinčekov skrušeno korača manastirskim dvorištem i pogledava u mitropolitov dvor. On zna tko je kriv za to što se u nedjelju dogodilo u Cetinju. Veli, sve mu je od ranije poznato, samo su geografske dužine druge.  

image
Na fotografiji: Posjetitelj iz Ukrajine Oleg Kaljinchekov
Paun Paunović/Cropix

- Zapad i njihove agenture. To što su Srbija i Crna Gora danas dvije države, nema nikakve veze. To je duhovno i dalje jedan te isti vjernički puk. I zato strani agenti žele da ga posvade, zatruju, razdvoje, kao što su razdvojili nekad zajedničku im državu. Mitropolit je taj koji to ne dozvoljava. I Crkva im je, koja je najbliža narodu, najveća i jedina smetnja. Zato se sve ovo dogodilo - bez krzmanja će Oleg, kojem je ovo prvi posjet Crnoj Gori.  

Tvrdi da on na ukrajinskom iskustvu zna kako i na koji način djeluju zapadne obavještajne službe. I na koji se način uvlače ljudima pod kožu.

- Ovo je isti scenarij. Oni se plaše ujedinjenja pravoslavaca: Srba, Crnogoraca, Ukrajinaca... To bi bio ogroman problem za Zapad. I zato oni rade na tome da podijele ljude. Prisile ih da se opredijele za Zapad ili Istok, svađaju ih da bi vladali. A, poseban je problem Crkva. Ona je tvrd orah koji se ne da tek tako slomiti, iako rade sve da je razvodne, posvađaju. To sam gledao u Ukrajini, a to smo ovdje vidjeli u nedjelju - siguran je Oleg iz Kijeva u ono što govori. Vjeruje da iza svega stoje zavjere. Interesi. I prije i poslije svega - profit. Divide et impera.     

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
07. svibanj 2024 04:41