StoryEditorOCM
ForumMUČNO ISKUSTVO

Mladom odbojkašu prijavljenom za silovanje u Kaštelima uništen je život, a sada je oslobođen svake sumnje: ‘Samo sam želio skinuti tu ljagu sa sebe‘

Piše Vladimir Urukalo
7. siječnja 2023. - 22:32

Nakon više od mjesec i pol dana koliko je trajala istraga protiv 26-godišnjeg M.N., profesionalnog odbojkaša iz Srbije, zbog sumnje da je sredinom studenoga u Kaštelima silovao svoju pet godina mlađu kolegicu odbojkašicu, splitsko Županijsko državno odvjetništvo odlučilo je obustaviti postupak i osloboditi sportaša bilo kakve kaznene odgovornosti.

No, usprkos tome što je tužiteljstvo nakon vrlo detaljne istrage utvrdilo da nije počinio djelo za koje ga je djevojka prijavila, mladi se odbojkaš suočio s drugim posljedicama – odmah nakon uhićenja raskinut mu je ugovor s OK “Ribola Kaštela”, koji je potpisao tek nekoliko dana prije i za koji je odigrao tek jednu utakmicu, promptno je izbačen iz stana koji je dobio na korištenje, uzet mu je i automobil koji je dobio.

Našao se na ulici, a kako se po odbojkaškim krugovima, nakon njegova uhićenja, vrlo brzo pročulo zbog čega je ostao bez angažmana, sada je pred njim teško razdoblje dokazivanja odbojkaškoj javnosti da je čist i da nije silovatelj, kao što to dokazuje i službeni “papir”.

A što se dogodilo te noći 13. studenoga 2022. godine u apartmanu u Kaštel Kambelovcu?

Zabrana prilaska

Mladog se odbojkaša, po kaznenoj prijavi, sumnjičilo da je oko 4 sata ujutro, a nakon što se u stanu cijelu večer zabavljala grupa odbojkaša i odbojkašica slaveći uz alkohol pobjedu “Ribole” nad “Splitom”, ušao sa žrtvom u spavaću sobu apartmana te ju je, s nakanom spolnog zadovoljenja, uhvatio rukama za struk i gurnuo na krevet. Nadvio se na nju, ljubio je, dirao rukama po tijelu, dok je ona govorila da to ne želi odmičući njegovu ruku.

Usprkos odbijanju, on je nastavio s ljubljenjem i dodirivanjem te je legao na nju, uhvatio je rukom za vrat i silom spolno općio, a kad ju je uhvatio rukom za kosu, ona je izgubila svijest. Kad se osvijestila, izišla je iz sobe uplakana i sve ispričala prijateljici, koja je cijelo vrijeme sjedila s još jednim parom u dnevnom boravku apartmana slušajući zvukove škripanja kreveta iz sobe. Dan poslije, nakon razgovora s još nekoliko kolegica iz kluba, otišla je u kaštelansku policiju prijaviti silovanje te je odvedena na liječnički pregled, tijekom kojeg nisu pronađene nikakve ozljede po njezinu tijelu.

– Cijelo sam vrijeme želio da se to što prije okonča, da skinem “ljagu sa sebe”. To nedjeljno jutro oko 7 ujutro, kad su na vrata apartmana u kojem sam boravio došla dva inspektora i desetak policajaca, nisam imao pojma o čemu se radi, mislio sam da me vode na neku rutinsku provjeru s obzirom da sam stranac. Kad mi je u autu policajac rekao da sam prijavljen za silovanje, nisam mogao vjerovati, mislio sam da se šali.

Ma nikakve sile nije bilo, ona je svojom voljom ušla u sobu i spavala sa mnom, a nakon što smo kao par igrajući “beerpong” (ubacivanje ping-pong loptice u čašu s pivom – op.a.) protiv mog prijatelja i njezine prijateljice izgubili taj izazov.

Mislim da je problem bio u tome što se ona poslije željela maziti, a ja sam to odbio i rekao da idem spavati, pa se možda osjetila povrijeđenom i iskorištenom. Da sam joj tada rekao da mi je bilo lijepo s njom, vjerojatno ničeg ovog ne bi bilo – govori nam 26-godišnjak, koji je u cijeloj priči imao i sreću što je njegov predmet došao u ruke iskusne tužiteljice, koja je, vidjevši stanje spisa, odlučila da neće tražiti određivanje istražnog zatvora, već mu je dala mjere opreza, odnosno zabrane prilaska oštećenoj i zabranu napuštanja Hrvatske. Zbog toga je obustavu istrage, umjesto iza rešetaka na Bilicama, dočekao na slobodi.

Potvrđeni navodi

U rješenju ŽDO-a o obustavi stoji da su tijekom istrage “najvećim dijelom potvrđeni navodi obrane okrivljenika koji se odnose na bliski odnos sa žrtvom neposredno prije ulaska u spavaću sobu”. Djevojka je u svom iskazu ostala pri tome da je rekla mladiću da ne želi seks, a da je on usprkos tome obavio spolni odnošaj.

– Od posebne je važnosti činjenica da je izvan svake dvojbe utvrđeno da je ovaj spolni odnošaj trajao punih 20 minuta. Kada bi se, kao vjerodostojan, prihvatio iskaz žrtve da je okrivljeniku rekla “ne želim”, opravdano se postavlja pitanje zbog čega nije poduzela nikakvu radnju prije i za vrijeme odnosa kojom bi okrivljeniku prezentirala svoju volju i na taj način utjecala na njegovo daljnje ponašanje.

Ponašanje okrivljenika neposredno nakon izvršenog spolnog odnošaja pokazuje i dokazuje da njemu ništa nije bilo neuobičajeno. Iz kazivanja ispitanih svjedoka proizlazi da se ponašao normalno, o događaju nije ništa govorio, a kada je nakon privođenja pušten na slobodu, decidirano je izjavio da on ništa nije napravio – stoji, među ostalim, u rješenju o obustavi istrage.

U njemu se pojašnjava i da se u Kaznenom zakonu kazneno djelo silovanja nalazi uz kaznena djela protiv spolne slobode, gdje je “zaštićeni objekt slobodno odlučivanje svake osobe da se upusti u seksualne odnose s drugom osobom”.

Životna škola

– Da bi se radilo o nekažnjivom seksualnom odnosu, isti mora biti, tijekom čitavog trajanja, obostrano dobrovoljan. Ako jedan od sudionika takvog odnosa tijekom trajanja iz bilo kojeg razloga povuče svoj pristanak, to mora na jasan način dati do znanja partneru te je u konkretnom slučaju jedino odlučno je li se to i dogodilo. U konkretnom slučaju se način na koji je žrtva, po vlastitu kazivanju, manifestirala svoje protivljenje ne može cijeniti kao jasan način davanja do znanja partneru da ne želi seksualni odnos.

Ovaj zaključak potkrepljuje činjenica da je izvan svake dvojbe utvrđeno da je odnos trajao dvadesetak minuta, a od posebne je važnosti činjenica da su vrata spavaće sobe u neposrednoj blizini dnevnog boravka u kojem je kritične prigode ostalo troje svjedoka (bračni par i prijateljica oštećene s kojom je i došla na zabavu – op.a.) – navodi se u rješenju splitskog ŽDO-a.

– Sva sreća da u Splitu postoje dobri ljudi iz sporta koji su me prihvatili i pomogli mi, ali nije bilo lako sve to proživljavati. Moram zahvaliti mom odvjetniku Mariju Vukoviću koji me je, kao čovjeka koji se prvi put u životu susreo s policijom i zakonom, vodio kroz sve ovo i pomogao mi da dokažem svoju nevinost.

U tijeku je prijelazni rok, nadam se da će sve biti u redu i da ću uspjeti pronaći novi klub jer, realno gledajući, ovo je mrlja za cijeli život iako ništa nisam kriv. Ovo mi je životna škola i poruka svima da dobro paze što rade, s kim provode vrijeme i idu u krevet. Ispada da te svatko može prijaviti, i što sad, peri se ti pred zakonom. Ja sam došao u drugu zemlju, trebao sam zaraditi novac, a odlazim bez ičega. No, sreća, sve je to iza mene – zaključio je mladi srbijanski odbojkaš. 

23. travanj 2024 15:25