StoryEditorOCM
ForumRASTE BROJ ZARAŽENIH

Ministar Beroš: Izvjesno je da epidemija može potrajati do lipnja ili srpnja

Piše PSD
19. ožujka 2020. - 08:12

Izvjesno je da epidemija može potrajati do lipnja ili srpnja, no radimo sve da nam se ne dogodi slučaj Italije ili Španjolske, izjavio je u srijedu navečer ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u emisiji RTL Direkt.

Beroš je odgovorio i na pitanje zašto Hrvatska ne provodi veći broj testova na koronavirus kao što to radi Slovenija.

- Ne znam zašto u Sloveniji toliko testiraju, oni imaju znatno veći broj oboljelih od nas. Nijemci testiraju onoliko koliko i mi, i do sada se ta praksa pokazala dobrom - ocijenio je ministar zdravstva.

Pojasnio je i tko se može testirati na koronavirus.

- Svi građani se mogu testirati na račun HZZO-a ako postoji sumnja na zarazu. Dakle ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili imaju simptome. Premijer Andrej Plenković nije sam tražio testiranje nego se javio liječniku zbog nekih tegoba i liječnik mu je indicirao testiranje. Rezultat testa on je javno obavio - pojasnio je ministar.

Na pitanje je li se i on testirao Beroš je odgovorio da nije.

Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno 89 oboljelih. Među njima su i dva pozitivna iz Splita.

- Izvjesno je da će se broj povećati do jutra - objavio je Beroš.

Kako nisu stigli podaci s odbukcije građanina koji je u samoizolaciji preminuo u Istri, on se nije želio upuštati u nagađanja je li koronavirus uzrok smrti.

Što se tiče pisma liječnika u kojem tvrde da svoje putovanje van granice nisu zatajili niti prekršili ni jednu preporuku nadležnih tijela izdanu u tom vremenu, ministar je pojasnio da je kontaktirao ravnatelja bolnice, ali i da su do njega došle i druge informacije.

- O tome čemo trebati razgovarati - kazao je Beroš.

Na pitanje imaju li liječnici u bolnicama dovoljno zaštitne opreme, ministar je odgovorio potvrdno. Na pitanje o stanju u bolnici u zagrebačkoj Dubravi, kazao je da je prva faza za prihvat 100 bolesnika spremna. A da će druga i treća faza biti spremna uskoro.

03. svibanj 2024 16:29