StoryEditorOCM
ForumNEUGODNI MAILOVI

Kontroverzni zagrebački poduzetnik iznuđivao Alemku Markotić, tražio od nje 100.000 eura: ‘Prijavi me i vidjet ćeš svoje!‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
7. listopada 2020. - 21:25

Posrnuli zagrebački poduzetnik Boris Š. (36), koji osim hrvatskog ima i slovensko državljanstvo, narednih mjesec dana provest će u remetinečkom istražnom zatvoru jer se okuražio iznuđivati Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Od nje je u nekoliko neugodnih poslanih e-mailova tražio da mu isplati čak 100.000 eura u kriptovaluti, točnije bitcoinu, i pritom joj je davao detaljne smjernice kako postupati i prebaciti novac, piše Jutarnji list.

Agonija po Markotić trajala je punih šest dana, od 30. rujna kad joj je sa svog mobitela poslao prvi email koji je na istom uređaju i otvorio, pa sve do 5. listopada kad joj je poslao zadnji prijeteći email.

U prvom emailu je šefici Klinike izrazio svoje nezadovoljstvo njezinim radom pritom ga ozbiljno kritizirajući. Ne bi li kompenzirao svoje nezadovoljstvo, od Markotić je tražio novac.

- Ako mi ne uplatiš 100.000 eura do tog datuma ili me prijaviš policiji, vidjet ćeš svoje - samo je dio poruke koju je 36-godišnji muškarac poslao. Bio je to okidač da se Alemka Markotić za pomoć obrati policiji koja ga je unatoč promijenjenoj adresi stanovanja uspjela pronaći.

Tužiteljstvo je Borisa Š. ispitalo te predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu da mu odredi jednomjesečni pritvor s obzirom da ima dvojno državljanstvo pa postoji rizik od bijega, ali i kako (ne)djelo ne bi ponovio.

Malo je reći da su susjedi Borisa Š. u zagrebačkim Gajnicama iznenađeni. Policiju su vidjeli tijekom utorka dok ga je tražila na adresi stanovanja. No, Boris Š. se od tamo odselio u travnju ove godine nakon što je prodao stan, a bivšim suvlasnicima zgrade je ostavio dugove za neplaćenu pričuvu.

- Činio nam se prilično simpa kad je prije neke četiri godine otprilike kupio stan u našoj zgradi. Ima malog sina koji mu je povremeno dolazio u posjetu, a njegovi roditelji žive već godinama u Sloveniji i također su mu znali svratiti. Veseo je kao osoba, a nekad i pretjerano veseo i simpatičan da nam je to čak i godilo. Nije imao svoju dnevnu rutinu poput odlaska na posao. Imao je firmu preko koje je prodavao informatičke komponente, znam da se jedan susjed požalio da mu robu nije isporučio - rekao nam je bivši susjed Borisa Š. dodavši da mu je često dolazio u posjet jedan čovjek s taksi vozilom koji se stalno osvrtao oko sebe.

Druga susjeda kaže da je rado ulazio u dijalog sa starijim osobama te ih savjetovao i nudio im pomoć.

- Znali smo mu reći da su ga pojedini muškarci tražili te se raspitivali o njemu na ulici jesmo li ga vidjeli, no on je na to odmahivao rukom i čudio se tvrdeći da je njegov posao maltene tihi obrt u četiri zida. Pa ako je doista istina da je kroz virutalni svijet iznuđivao virtualni novac, onda ta njegova tvrdnja o tihom obrtu ne odstupa od istine - ironično dodaje druga susjeda.

Što se tiče poduzetničkih voda vidljivih iz sudskog registra, vodio je šest tvrtki od kojih su četiri otišle u stečaj. Neke je poslao u stečaj krajem prošle i početkom ove godine, da bi u veljači osnovao zadnju tvrtku sa sjedištem na gajničkoj adresi s kojom više nema doticaja. A riječ je o običnom j.d.o.o.-u registriranom za sve i svašta, a glavna joj je djelatnost oglašavanje.

Upućeni u problematiku kažu da je zapao u dugove, a na društvenim mrežama naznačio je da mu je poslodavac Balkan Cryptotrade. Je li doista mislio iznuđivanjem samozatajne šefice Klinike za infektologiju pokrpati svoje dugove i još pritom proći lišo, može se samo nagađati.

20. travanj 2024 04:58