StoryEditorOCM
ForumROBA IZ EKVADORA

Kad ti propadne posao ‘težak‘ 56 kilograma kokaina: Umjesto obećanih 10 tisuća eura, nakon zapljene u Pločama zaradio pet godina zatvora

Piše Vladimir Urukalo
2. veljače 2022. - 16:03

Što se tiče kaznenog djela za koje vas se teretilo, tu ništa nije sporno jer ste praktično priznali sve osim da ste dio zločinačke organizacije. Vaša priča da niste znali gdje idete i po što idete vam, reklo bi se narodski, ne drži vodu.

Pa tko ide negdje za 10 tisuća eura naknade koliko ste rekli da ste trebali dobiti, a da ne zna zašto i gdje ide? Vrlo ste dobro znali po što idete i zašto ste trebali dobiti novac - kazao je, uz ostalo, Dinko Mešin, sudac splitskog Županijskog suda nakon što je u utorak "odrezao" nepravomoćnu petogodišnju zatvrosku kaznu Goranu Bebiću iz Metkovića zbog sudjelovanja u organizaciji i krijumčarenju 56 kilograma kokaina iz Južne Amerike u luku Ploče.

Ostali se nagodili

Bebiću se jedinom iz tročlane skupine sudilo dok su se preostala dvojica nagodila s USKOK-om. Napravili su to zagrebački poduzetnik Oliver Čokara koji je priznanjem krivice dobio šest i pol godina zatvora, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od milijun i pol kuna te Anđelko Oršulić koji je s Bebićem te večeri u ožujku prošle godine, oko 23 sata, ušao u kontejner tvrtke "Frigo Bonsai" po torbe napunjene kokainom izrazito visoke čistoće od 80 posto koji je stigao iz Ekvadora. Oršulić je nagodbom dobio pet godina i četiri mjeseca zatvora te 400 tisuća kuna novčane kazne.

image
Iz sudnice
 

Bebić se izvukao bez novčane kazne, osim što mora platiti 16 tisuća kuna sudskih troškova.

Na suđenju se branio tvrdeći da nije bio član nikakve zločinačke organizacije.

- Oršulića sam znao s posla, pitao me je dan prije hoću li mu pomoći oko nečeg, pristao sam i nisam znao o čemu se radi. Tog je dana rekao da idemo u Opuzen, u autu je cijelo vrijeme bio pri mobitelu, a onda mi je rekao da trebamo uzeti neki paket. No, tek kad smo ušli u kontejner vidio sam da se radi o kokainu – kazao je u svojoj obrani Bebić.

No, Sudsko vijeće na čelu sa sucem Mešinom nije mu povjerovalo. I dalje ostaje u istražnom zatvoru. 

09. svibanj 2024 01:32