StoryEditorOCM
ForumMETEO FENOMEN

I Europu čeka pakao: sve je vjerojatnije da će ove godine doći do El Niña, zagrijavanja tropskog dijela Tihog oceana

Piše PSD
1. srpnja 2023. - 21:15

Sve je vjerojatnije da će ove godine doći do El Niña, zagrijavanja tropskog dijela Tihog oceana, objavila je Svjetska meteorološka organizacija a prenosi National Geographic.

Kako ovaj klimatski fenomen ima mnogo širi odjek, moguće je da će El Niño pridonijeti rekordnim temperaturama diljem svijeta.

Pojava El Niña usko je vezana i uz takozvano južno kolebanje (engl. ENSO – El Niño Southern Oscillation), što obuhvaća i hlađenje oceanskih voda i pojačanje istočnih pasatnih vjetrova, nazvano La Niña, a cijeli ciklus toga kolebanja traje 3 do 6 godina.

La Niña, hladna faza, završila je nakon tri godine, a tropski Tihi ocean trenutno je u neutralnoj fazi. No, kako piše na stranici Climate 101, uskoro bi ga mogla zamijeniti topla faza, El Niño.

Kako je navedeno, postoji 60 posto vjerojatnosti da će se prijelaz dogoditi u razdoblju od svibnja do srpnja. Prema trenutnim prognozama meteorologa, vjerojatnost se povećava na 80 posto u razdoblju od srpnja do rujna.

Zasad nema naznaka koliko će El Niño trajati niti koliko će biti intenzivan, no ovaj bi fenomen mogao produbiti rizike s kojima se Zemlja suočava zbog klimatskih promjena.

- Doživjeli smo osam najtoplijih godina u povijesti mjerenja, bez obzira na zahlađenje prouzročeno La Niñom u posljednje tri godine, koje je djelovalo kao privremena kočnica u porastu temperature", rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, Jukka Petteri Taalas.

-Razvoj El Niña najvjerojatnije će dovesti do još jednog skoka globalnog zatopljenja i povećati mogućnost rušenja temperaturnih rekorda.

Prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije, 2016. je bila najtoplija godina u povijesti zbog "dvostrukog udarca" snažnog naleta El Niña i zagrijavanja izazvanog djelovanjem čovjeka kroz ispuštanje stakleničkih plinova.

Utjecaj tople ENSO faze najviše se primjećuje u godini nakon njenog nastanka, pa se očekuje da će posljedice biti očitije tijekom 2024. godine.

Moramo se pripremiti za razvoj El Niña, koji se često povezuje s povećanjem vrućine, suše i padalina u različitim dijelovima svijeta", upozorio je Taalas.

Tijekom El Niña dolazi do povećanja oborina na jugu Južne Amerike i u južnim područjima Sjedinjenih Američkih Država, kao i na Rogu Afrike i u središnjoj Aziji.

Nasuprot tome, ozbiljne suše moguće su u Australiji, Indoneziji i Južnoj Aziji, a u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana El Niño može potaknuti nastanak uragana.

01. lipanj 2024 05:54