StoryEditorOCM
ForumBIO JE OTET I MUČEN?

Firić optužen za ubojstvo na Klisu: pucao mu u zatiljak zbog duga od dvije tisuće eura? Majka žrtve i dalje tvrdi da je umiješan netko iz policije

Piše Vladimir Urukalo
26. lipnja 2021. - 18:34

Nešto više od dva mjeseca nakon što je Branko Mijatović, zvani Naranča, 32-godišnjak iz Splita, tog ponedjeljka 12. travnja, oko 22.30, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za njegovo ubojstvo optužilo je 29-godišnjeg Sandra Firića iz Splita. Prijeti mu od pet do 20 godina zatvora.

Tijekom istrage je, stoji u optužnici, utvrđeno da je Firić te večeri, tijekom prepirke oko navodnog novčanog duga (navodno oko dvije do tri tisuće eura, po tvrdnjama majke pokojnog – op.a.) koji je Mijatović imao prema njemu, na Mijatovićevu glavu, odnosno u njegov zatiljak, prislonio poluautomatski pištolj marke Crvena zastava, kalibar 7,65 mm Browning, te je ispalio jedan hitac.

– Žrtva je zadobila ustrijelnu ranu glave lijevog zatiljnog područja s ozljedom mozga i s prijelomom kostiju baze lubanje, koja je ozljeda osobito teška i opasna po život. Zbog te je ozljede, unatoč poduzetom liječenju, preminuo 15. travnja 2021. godine, u 21.30, u KBC-u Split – navedeno je, među ostalim, u optužnici, u kojoj se predlaže i da se Firiću produlji istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo.

Navode da je ranije osuđivan, da je utvrđeno da je ovisnik o drogama te da je ubojstvo za koje ga se tereti počinio dok je izbjegavao odlazak na izdržavanje osmomjesečne pravomoćne kazne, zbog čega je za njim bila raspisana i tjeralica.

Jedan ili dva hica?

Mijatovićeva majka Elena i dalje tvrdi, kao što je to rekla i u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju odmah poslije tragičnog događaja, da je njezin sin bio otet i mučen, odnosno brutalno premlaćivan na raznim lokacijama u Konjskom, Kaštelima, Klisu...

– Imam dokaze za ovo što govorim, a posjedujem i određene fotografije i videosnimke na kojima se vidi to što govorim. Moja su saznanja da je u ovome sudjelovalo najmanje desetak osoba i želim ih sve razotkriti, želim da istina izađe do kraja na vidjelo.

I da, kako su Firića optužili da je mog sina ubio samo s jednim hicem u zatiljak, a na operacijskom listu iz bolnice vidi se da su liječnici utvrdili da je Branko imao dvije ustrijelne rane veličine oko jedan i pol centimetar koje su međusobno udaljene dva i pol centimetra? Kako sad to? – pita se uznemirena majka, ponavljajući još jednom svoje sumnje da je u nekim od premlaćivanja i mučenja sudjelovao i netko iz policije te da se sve pokušavalo zataškati jer je Firić "radio pod njihovim pokroviteljstvom".

– Znan šta će svit govoriti i briga me jer moj sin nije zaslužija ničim da ga se ovako pretuče. On je do 23. godine bija super momak, bez ijedne mrlje, radija je u AKD-u ka zaštitar, proša je MUP-ove provjere, a onda je upa u kocku, napravija je veliki dug i došli su svi ti problemi – kazala nam je žrtvina majka prije dva mjeseca.

Dodaje kako je njezin sin ubijen jer je "pukao" i vjerojatno više nije mogao šutjeti o svemu što je znao, a to su krivci shvatili.

I danas, nakon podizanja optužnice, ostaje pri tome da je i jedan solinski policajac sudjelovao u premlaćivanju njezina sina u garaži na Klisu, o čemu postoji i videosnimka.

No, u jednom dokumentu koji nam je dala na uvid, a u kojem zamjenica ŽDO-a piše Ravnateljstvu policije i USKOK-u o Eleninim sumnjama u umiješanost nekih policajaca u cijelu priču, stoji da je potrebno sve navode detaljno istražiti te da nitko od svjedoka koje je ona navela nije potvrdio njezinu priču niti su išta znali o tom policajcu iz Solina.

Do nekih svjedoka bilo je vrlo teško doći, neki se nisu javljali na pozive, neki su se odselili, neke je bilo nemoguće pronaći jer je žrtvina majka znala samo njihovo ime.

Preplašeni svjedoci

Majka žrtve, pak, tvrdi da su se svjedoci preplašili i da to "ništa nije čudno s obzirom na to tko je sve umiješan u priču".

U tom se dokumentu, među ostalim, navodi i da je Jerko Mijatović, žrtvin otac, tijekom istrage inzistirao da se u zapisnik o njegovu svjedočenju unese da mu je sin jedne prigode ispričao da su neki policijski inspektori, kojima nije znao imena, od njega tražili da za njih prodaje drogu te su ga tukli, no on na to nije pristao.

Ustvrdio je i da je policija sto posto znala gdje su i Firić i njegov sin jer su obojica trebala biti na izdržavanju kazni zatvora te da su ih mogli uhititi da su htjeli. A da su to napravili, smatraju roditelji žrtve, njihov sin bi danas bio u zatvoru, ali bio bi živ.

Također, ŽDO je dao nalog ODO-u Split da provede istragu protiv ostale tri osobe koje su te večeri bile u automobilu s Firićem i Mijatovićem, a radi se o Melindi B., Hrvoju N. i Josipu K., za koje postoji sumnja da su pomagali Firiću nakon ubojstva.

Također, ODO će istražiti postoje li osnove sumnje da je Mijatović zaista bio otet i mučen nanošenjem teških tjelesnih ozljeda te još neke sumnje koje se odnose na moguće počinjenje kaznenih djela prijetnje, trgovine drogama i poticanja na sprječavanje dokazivanja.

03. svibanj 2024 15:36