stdClass Object ( [id] => 1018017 [title] => DETALJNE PREPORUKE HZJZ-a O NAČINU RADA TRGOVINA - Prvi put na jednom mjestu: Osoblje treba nositi masku, prije odlaska na posao izmjeriti temperaturu [alias] => detaljne-preporuke-hzjz-a-o-nacinu-rada-trgovina-prvi-put-na-jednom-mjestu-osoblje-treba-nositi-masku-prije-odlaska-na-posao-izmjeriti-temperaturu [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) obavio je nove preporuke za sprečavanje širenja zaraze koronavirusa u trgovinama u sklopu mjera ublažavanja epidemioloških restrikcija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na pressici Nacionalnog stožera govorio o popuštanju mjera  koje je jučer predstavio premijer Andrej Plenković, pa je tako otkrio da se radno vrijeme trgovina vraća na vrijeme otprije pandemije, ali će oni dućani koji imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena za čišćenje.

Radi sprečavanja širenja infekcije u trgovinama, potrebno je osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika trgovine, ističe HZJZ.

Dezinfekcija ruku mora se kupcima omogućiti na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.

Kakva će biti pravila ponašanja u trgovinama za kupce i djelatnike i što sve vlasnici dućana moraju napraviti kako bi udovoljili zahtjevima koji omogućuju sprečavanje širenja infekcije pročitajte u detaljnim preporukama HZJZ-a.

Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je:

1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini.

15 kupaca na 100 m² neto. Maksimalni broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u trgovini ovisi o neto površini trgovine (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). Najveći broj kupaca koji može istovremeno boraviti u trgovini je neto površina u četvornim metrima podijeljena sa 7. Ako je teško odrediti neto površinu, može se najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini izračunati da se bruto površina podijeli s 10.

Ograničenje broja kupaca. Nakon što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe, tj. na jednog koji izađe, jedan može ući.

Posebna pravila za trgovine tekstila. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Ograničen broj košarica i kolica. U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

2. Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima

Maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. To se odnosi na blagajnike, poslužitelje, osoblje koje objašnjava karakteristike proizvoda i slično. Osoblje treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Ako je moguće ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati bezkontaktno plaćanje kreditnim karticama.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

3. Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama

Dvosmjenski rad. Ako je moguće, organizirati rad dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. Površine se dezinficiraju prebrisavanjem dezinficijensom na bazi alkohola.

4. Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju

Dezinfekcija prostora. Na ulazu u trgovinu treba kupcima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvata i rubove vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola.

5.  Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

---

HZJZ: Nove preporuke za starije osobe i kronične bolesnike

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite uz COVID-19 pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa.

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost", stiče se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Potrebno je često prati ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili h protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

"Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline".

Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti.

"Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje", preporuke su HZJZ-a.

---

---
Preporuke HZJZ-a za autobuse i tramvaje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Higijena kabine vozača i njegova radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. 

Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Potrebno je redovito održavanje higijene ruku i kada god je moguće ruke oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koriste se dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola.

Ruke treba oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa).

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Potrebno je rukama ne dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo, a također treba izbjegavati blisku kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima te održavati razmak od jednog do dva metra u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima.

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta.

U autobusima je broj i raspored putnika u sjedalima takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosu zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom - kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Stoga je potrebno održavati i higijenu nosa - prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Redovno čišćenje i prozračivanje prijevoznog sredstva

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate.

Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje.

Preporučuje se da se tijekom vožnje otvore prozori, ako to vremenske prilike i temperatura dozvoljavaju.

Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama.

Također, u autobusima se preporučuje postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, neka ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.

HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza.

Najnovije preporuke mogu se naći na web stranici HZJZ-a, a u preporukama za prijevoz putnika u autobusima i tramvajima, nalaze se i upute za korištenje dezinficijensa za ruke.

---

---

image
Srdjan Vrancic/Cropix
---

---

HZJZ izdao preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) kojima je dopustio posudbu knjiga bez korištenja čitaonice, te naložio mjere držanja razmaka i dezinfekcije djelatnika, stranaka i posuđenih knjiga.

U prostorijama knjižnica i antikvarijata potrebno je osigurati fizički razmak među osobama, smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama, te omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt, kaže se u preporukama.

Knjige nakon povratka, prije odlaganja na policu treba prebrisati dezinficijensom, a one koje bi se time mogle oštetiti, poželjno je omotati u plastiku. Kod razgledavanja antikviteta stranku treba uputi da što manje dodiruje izložene predmete.

Također, zbog smanjenja fizičkog kontakta potrebno je broj ograničiti maksimalno na 15 stranaka koje istovremeno borave u objektu na 100 metara četvornih neto, a potom omogućiti ulaske tek kad jedna od stranaka iziđe.

Zbog maksimalne zaštite posjetitelja i djelatnika potrebno je osigurati zaštitne maske koja prekrivaju usta i nos te fizičku distancu za svo osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama. Ako je moguće osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i stranke, potrebno je ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije te poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

HZJZ također preporuča osiguranje dezinfekcijskog sredstva za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, kao i osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva, ili ako se osoba osjeća bolesno, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, preporuka je HZJZ-a.

---

---

Preporuke HZJZ-a za željeznički i trajektno-putnički promet

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak najnovije upute vezane za korištenje željezničkog i trajektno-putničkog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa.

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, a koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta.

Ponovljeno je da je imperativna higijena ruku i prekrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja te izbjegavanje dodirivanja lica. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporuča se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporuča se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim raspored sjedenja koje omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona.

Kod naplate karata preporuča se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.

Osoblje je upozoreno da ako razviju simptome, ili netko u njihovoj obitelji, koji upućuju na COVID-19, moraju odmah obavijestiti svojeg poslodavca te ne ići na posao.

Brzobrodske linije i trajekti za prijevoz putnika

Mjere zaštite putnika i posade prilikom prijevoza brzobrodskim i trajektnim prijevozom navode da bi se tim linijama trebali služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje, jer se za sada turistička putovanja ne preporučuju.

Kao i kod željezničkog prijevoza, preporuča se redovito održavanje higijene ruku, a pri ulasku u putnički dio trajekta putnicima i posadi se treba ustupiti dezinfekcijsko sredstvo te da u toaletima uvijek bude sapuna i papiranih ubrusa za brisanje ruku. Treba se odražvati fizičko distanciranje te izbjegavanje dodirivanja lica.

U radu brzobrodskih linija preporuča se ograničavanja broja putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta da bi se održao propisani razmak te da nema stajaćih mjesta.

Članovi posade moraju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te održavati razmak od dva metra. Također se preporuča redovito čišćenje i prozračivanje putničkog prostora prije i nakon vožnje.

Preporuča se izoliranje kapetanskog mjesta i fizičke barijere između kapetana i putnika. Ako to nije moguće, prvi red putničkih sjedala trebao bi biti prazan.

Putnicima koji koriste trajekte preporuča se da ne napuštaju svoja vozila, i da ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se pridržavati propisanog razmaka u prostoru za putnike, a prostor može biti popunjen do 25 posto sjedećih mjesta.

---

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBUHVAĆENE SVE: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => OBUHVAĆENE SVE: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-24 16:22:55 [created_by] => 3248 [created_by_alias] => Jutarnji.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-24 16:38:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-04-24 16:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13526020.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13344434.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13509702.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13418010.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Srdjan Vrancic\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Od sada se moramo prilagoditi \u201dnovom normalnom\u201d","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"780x462","k_13526020_1280.jpg":"1280x1280","k_13526020_1024.jpg":"1024x1024","k_13526020_640.jpg":"640x640","k_13526020_480.jpg":"480x480","k_13526020_340.jpg":"340x340","k_13526020_220.jpg":"220x220","o_13526020_1280.jpg":"1280x758","o_13526020_1024.jpg":"1024x606","o_13526020_640.jpg":"640x379","o_13526020_480.jpg":"480x284","o_13526020_340.jpg":"340x201","o_13526020_220.jpg":"220x130","h_13526020_1280.jpg":"1280x854","h_13526020_1024.jpg":"1024x683","h_13526020_640.jpg":"640x427","h_13526020_480.jpg":"480x320","h_13526020_340.jpg":"340x227","h_13526020_220.jpg":"220x147","pp_13526020_1280.jpg":"1006x1280","pp_13526020_1024.jpg":"805x1024","pp_13526020_640.jpg":"503x640","pp_13526020_480.jpg":"377x480","pp_13526020_340.jpg":"267x340","pp_13526020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","k_13344434_1280.jpg":"1280x1280","k_13344434_1024.jpg":"1024x1024","k_13344434_640.jpg":"640x640","k_13344434_480.jpg":"480x480","k_13344434_340.jpg":"340x340","k_13344434_220.jpg":"220x220","o_13344434_1280.jpg":"1280x816","o_13344434_1024.jpg":"1024x653","o_13344434_640.jpg":"640x408","o_13344434_480.jpg":"480x306","o_13344434_340.jpg":"340x216","o_13344434_220.jpg":"220x140","h_13344434_1280.jpg":"1280x854","h_13344434_1024.jpg":"1024x683","h_13344434_640.jpg":"640x427","h_13344434_480.jpg":"480x320","h_13344434_340.jpg":"340x227","h_13344434_220.jpg":"220x147","pp_13344434_1280.jpg":"1006x1280","pp_13344434_1024.jpg":"805x1024","pp_13344434_640.jpg":"503x640","pp_13344434_480.jpg":"377x480","pp_13344434_340.jpg":"267x340","pp_13344434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_13509702_1280.jpg":"1280x1280","k_13509702_1024.jpg":"1024x1024","k_13509702_640.jpg":"640x640","k_13509702_480.jpg":"480x480","k_13509702_340.jpg":"340x340","k_13509702_220.jpg":"220x220","o_13509702_1280.jpg":"1280x854","o_13509702_1024.jpg":"1024x683","o_13509702_640.jpg":"640x427","o_13509702_480.jpg":"480x320","o_13509702_340.jpg":"340x226","o_13509702_220.jpg":"220x146","h_13509702_1280.jpg":"1280x854","h_13509702_1024.jpg":"1024x683","h_13509702_640.jpg":"640x427","h_13509702_480.jpg":"480x320","h_13509702_340.jpg":"340x227","h_13509702_220.jpg":"220x147","pp_13509702_1280.jpg":"1006x1280","pp_13509702_1024.jpg":"805x1024","pp_13509702_640.jpg":"503x640","pp_13509702_480.jpg":"377x480","pp_13509702_340.jpg":"267x340","pp_13509702_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1303","k_13418010_1280.jpg":"1280x1280","k_13418010_1024.jpg":"1024x1024","k_13418010_640.jpg":"640x640","k_13418010_480.jpg":"480x480","k_13418010_340.jpg":"340x340","k_13418010_220.jpg":"220x220","o_13418010_1280.jpg":"1280x868","o_13418010_1024.jpg":"1024x694","o_13418010_640.jpg":"640x434","o_13418010_480.jpg":"480x325","o_13418010_340.jpg":"340x230","o_13418010_220.jpg":"220x149","h_13418010_1280.jpg":"1280x854","h_13418010_1024.jpg":"1024x683","h_13418010_640.jpg":"640x427","h_13418010_480.jpg":"480x320","h_13418010_340.jpg":"340x227","h_13418010_220.jpg":"220x147","pp_13418010_1280.jpg":"1006x1280","pp_13418010_1024.jpg":"805x1024","pp_13418010_640.jpg":"503x640","pp_13418010_480.jpg":"377x480","pp_13418010_340.jpg":"267x340","pp_13418010_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8054513 Threads: 2 Questions: 1668942906 Slow queries: 4966933 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112206175 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/detaljne-preporuke-hzjz-a-o-nacinu-rada-trgovina-prvi-put-na-jednom-mjestu-osoblje-treba-nositi-masku-prije-odlaska-na-posao-izmjeriti-temperaturu-1018017 [printLink] => /zadar/forum/detaljne-preporuke-hzjz-a-o-nacinu-rada-trgovina-prvi-put-na-jednom-mjestu-osoblje-treba-nositi-masku-prije-odlaska-na-posao-izmjeriti-temperaturu-1018017?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606896 [name] => novo normalno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-24 18:38:21 [main_article_id] => 0 [alias] => novo-normalno [link] => /tag/novo-normalno ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417316 [name] => korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona [link] => /tag/korona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 606037 [name] => popuštanje mjera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-12 17:15:00 [main_article_id] => 0 [alias] => popustanje-mjera [link] => /tag/popustanje-mjera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBUHVAĆENE SVE: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DETALJNE PREPORUKE HZJZ-a O NAČINU RADA TRGOVINA - Prvi put na jednom mjestu: Osoblje treba nositi masku, prije odlaska na posao izmjeriti temperaturu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3248 [name] => Zadarski.hr [username] => zadarski.hr [email] => zadarski@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$36uy4yzompLPEagNTGzbae6yQyBTk0CZlsiPhkvDr5I/HVqLQ8XUm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-02-11 11:35:22 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zadarskihr-3248 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/53247558a49b43f6589aa99909e8be96?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13526020.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => Od sada se moramo prilagoditi ”novom normalnom” [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13526020.jpg [title] => CropixOd sada se moramo prilagoditi ”novom normalnom” ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13344434.jpg [title] => Srdjan Vrancic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13509702.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13418010.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) obavio je nove preporuke za sprečavanje širenja zaraze koronavirusa u trgovinama u sklopu mjera ublažavanja epidemioloških restrikcija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na pressici Nacionalnog stožera govorio o popuštanju mjera  koje je jučer predstavio premijer Andrej Plenković, pa je tako otkrio da se radno vrijeme trgovina vraća na vrijeme otprije pandemije, ali će oni dućani koji imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena za čišćenje.

Radi sprečavanja širenja infekcije u trgovinama, potrebno je osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika trgovine, ističe HZJZ.

Dezinfekcija ruku mora se kupcima omogućiti na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.

Kakva će biti pravila ponašanja u trgovinama za kupce i djelatnike i što sve vlasnici dućana moraju napraviti kako bi udovoljili zahtjevima koji omogućuju sprečavanje širenja infekcije pročitajte u detaljnim preporukama HZJZ-a.

Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je:

1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini.

15 kupaca na 100 m² neto. Maksimalni broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u trgovini ovisi o neto površini trgovine (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). Najveći broj kupaca koji može istovremeno boraviti u trgovini je neto površina u četvornim metrima podijeljena sa 7. Ako je teško odrediti neto površinu, može se najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini izračunati da se bruto površina podijeli s 10.

Ograničenje broja kupaca. Nakon što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe, tj. na jednog koji izađe, jedan može ući.

Posebna pravila za trgovine tekstila. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Ograničen broj košarica i kolica. U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

2. Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima

Maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. To se odnosi na blagajnike, poslužitelje, osoblje koje objašnjava karakteristike proizvoda i slično. Osoblje treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Ako je moguće ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati bezkontaktno plaćanje kreditnim karticama.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

3. Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama

Dvosmjenski rad. Ako je moguće, organizirati rad dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. Površine se dezinficiraju prebrisavanjem dezinficijensom na bazi alkohola.

4. Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju

Dezinfekcija prostora. Na ulazu u trgovinu treba kupcima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvata i rubove vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola.

5.  Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

---

HZJZ: Nove preporuke za starije osobe i kronične bolesnike

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite uz COVID-19 pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa.

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost", stiče se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Potrebno je često prati ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili h protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

"Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline".

Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti.

"Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje", preporuke su HZJZ-a.

---

---
Preporuke HZJZ-a za autobuse i tramvaje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Higijena kabine vozača i njegova radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. 

Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Potrebno je redovito održavanje higijene ruku i kada god je moguće ruke oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koriste se dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola.

Ruke treba oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa).

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Potrebno je rukama ne dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo, a također treba izbjegavati blisku kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima te održavati razmak od jednog do dva metra u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima.

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta.

U autobusima je broj i raspored putnika u sjedalima takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosu zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom - kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Stoga je potrebno održavati i higijenu nosa - prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Redovno čišćenje i prozračivanje prijevoznog sredstva

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate.

Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje.

Preporučuje se da se tijekom vožnje otvore prozori, ako to vremenske prilike i temperatura dozvoljavaju.

Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama.

Također, u autobusima se preporučuje postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, neka ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.

HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza.

Najnovije preporuke mogu se naći na web stranici HZJZ-a, a u preporukama za prijevoz putnika u autobusima i tramvajima, nalaze se i upute za korištenje dezinficijensa za ruke.

---

---

image
Srdjan Vrancic/Cropix
---

---

HZJZ izdao preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) kojima je dopustio posudbu knjiga bez korištenja čitaonice, te naložio mjere držanja razmaka i dezinfekcije djelatnika, stranaka i posuđenih knjiga.

U prostorijama knjižnica i antikvarijata potrebno je osigurati fizički razmak među osobama, smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama, te omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt, kaže se u preporukama.

Knjige nakon povratka, prije odlaganja na policu treba prebrisati dezinficijensom, a one koje bi se time mogle oštetiti, poželjno je omotati u plastiku. Kod razgledavanja antikviteta stranku treba uputi da što manje dodiruje izložene predmete.

Također, zbog smanjenja fizičkog kontakta potrebno je broj ograničiti maksimalno na 15 stranaka koje istovremeno borave u objektu na 100 metara četvornih neto, a potom omogućiti ulaske tek kad jedna od stranaka iziđe.

Zbog maksimalne zaštite posjetitelja i djelatnika potrebno je osigurati zaštitne maske koja prekrivaju usta i nos te fizičku distancu za svo osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama. Ako je moguće osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i stranke, potrebno je ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije te poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

HZJZ također preporuča osiguranje dezinfekcijskog sredstva za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, kao i osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva, ili ako se osoba osjeća bolesno, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, preporuka je HZJZ-a.

---

---

Preporuke HZJZ-a za željeznički i trajektno-putnički promet

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak najnovije upute vezane za korištenje željezničkog i trajektno-putničkog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa.

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, a koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta.

Ponovljeno je da je imperativna higijena ruku i prekrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja te izbjegavanje dodirivanja lica. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporuča se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporuča se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim raspored sjedenja koje omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona.

Kod naplate karata preporuča se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.

Osoblje je upozoreno da ako razviju simptome, ili netko u njihovoj obitelji, koji upućuju na COVID-19, moraju odmah obavijestiti svojeg poslodavca te ne ići na posao.

Brzobrodske linije i trajekti za prijevoz putnika

Mjere zaštite putnika i posade prilikom prijevoza brzobrodskim i trajektnim prijevozom navode da bi se tim linijama trebali služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje, jer se za sada turistička putovanja ne preporučuju.

Kao i kod željezničkog prijevoza, preporuča se redovito održavanje higijene ruku, a pri ulasku u putnički dio trajekta putnicima i posadi se treba ustupiti dezinfekcijsko sredstvo te da u toaletima uvijek bude sapuna i papiranih ubrusa za brisanje ruku. Treba se odražvati fizičko distanciranje te izbjegavanje dodirivanja lica.

U radu brzobrodskih linija preporuča se ograničavanja broja putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta da bi se održao propisani razmak te da nema stajaćih mjesta.

Članovi posade moraju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te održavati razmak od dva metra. Također se preporuča redovito čišćenje i prozračivanje putničkog prostora prije i nakon vožnje.

Preporuča se izoliranje kapetanskog mjesta i fizičke barijere između kapetana i putnika. Ako to nije moguće, prvi red putničkih sjedala trebao bi biti prazan.

Putnicima koji koriste trajekte preporuča se da ne napuštaju svoja vozila, i da ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se pridržavati propisanog razmaka u prostoru za putnike, a prostor može biti popunjen do 25 posto sjedećih mjesta.

---

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Srdjan Vrancic/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Cropix
Od sada se moramo prilagoditi ”novom normalnom”
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/detaljne-preporuke-hzjz-a-o-nacinu-rada-trgovina-prvi-put-na-jednom-mjestu-osoblje-treba-nositi-masku-prije-odlaska-na-posao-izmjeriti-temperaturu-1018017 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3a36da9dd13100dbf2c0f69b929f2650dd11733 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DETALJNE+PREPORUKE+HZJZ-a+O+NA%C4%8CINU+RADA+TRGOVINA+-+Prvi+put+na+jednom+mjestu%3A+Osoblje+treba+nositi+masku%2C+prije+odlaska+na+posao+izmjeriti+temperaturu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fdetaljne-preporuke-hzjz-a-o-nacinu-rada-trgovina-prvi-put-na-jednom-mjestu-osoblje-treba-nositi-masku-prije-odlaska-na-posao-izmjeriti-temperaturu-1018017 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fdetaljne-preporuke-hzjz-a-o-nacinu-rada-trgovina-prvi-put-na-jednom-mjestu-osoblje-treba-nositi-masku-prije-odlaska-na-posao-izmjeriti-temperaturu-1018017 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBUHVAĆENE SVE: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
ForumOBUHVAĆENE SVE:

DETALJNE PREPORUKE HZJZ-a O NAČINU RADA TRGOVINA - Prvi put na jednom mjestu: Osoblje treba nositi masku, prije odlaska na posao izmjeriti temperaturu

Piše Jutarnji.hr
24. travnja 2020. - 18:31

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) obavio je nove preporuke za sprečavanje širenja zaraze koronavirusa u trgovinama u sklopu mjera ublažavanja epidemioloških restrikcija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na pressici Nacionalnog stožera govorio o popuštanju mjera  koje je jučer predstavio premijer Andrej Plenković, pa je tako otkrio da se radno vrijeme trgovina vraća na vrijeme otprije pandemije, ali će oni dućani koji imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena za čišćenje.

Radi sprečavanja širenja infekcije u trgovinama, potrebno je osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika trgovine, ističe HZJZ.

Dezinfekcija ruku mora se kupcima omogućiti na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.

Kakva će biti pravila ponašanja u trgovinama za kupce i djelatnike i što sve vlasnici dućana moraju napraviti kako bi udovoljili zahtjevima koji omogućuju sprečavanje širenja infekcije pročitajte u detaljnim preporukama HZJZ-a.

Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je:

1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini.

15 kupaca na 100 m² neto. Maksimalni broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u trgovini ovisi o neto površini trgovine (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). Najveći broj kupaca koji može istovremeno boraviti u trgovini je neto površina u četvornim metrima podijeljena sa 7. Ako je teško odrediti neto površinu, može se najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini izračunati da se bruto površina podijeli s 10.

Ograničenje broja kupaca. Nakon što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, daljnji ulasci su mogući tek kad netko od kupaca izađe, tj. na jednog koji izađe, jedan može ući.

Posebna pravila za trgovine tekstila. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Ograničen broj košarica i kolica. U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

2. Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima

Maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. To se odnosi na blagajnike, poslužitelje, osoblje koje objašnjava karakteristike proizvoda i slično. Osoblje treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Ako je moguće ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati bezkontaktno plaćanje kreditnim karticama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

3. Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama

Dvosmjenski rad. Ako je moguće, organizirati rad dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. Površine se dezinficiraju prebrisavanjem dezinficijensom na bazi alkohola.

4. Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju

Dezinfekcija prostora. Na ulazu u trgovinu treba kupcima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvata i rubove vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola.

5.  Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

HZJZ: Nove preporuke za starije osobe i kronične bolesnike

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite uz COVID-19 pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa.

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost", stiče se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Potrebno je često prati ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili h protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

"Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline".

Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti.

"Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje", preporuke su HZJZ-a.



Preporuke HZJZ-a za autobuse i tramvaje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Higijena kabine vozača i njegova radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja. 

Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Potrebno je redovito održavanje higijene ruku i kada god je moguće ruke oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koriste se dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola.

Ruke treba oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa).

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Potrebno je rukama ne dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo, a također treba izbjegavati blisku kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima te održavati razmak od jednog do dva metra u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima.

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta.

U autobusima je broj i raspored putnika u sjedalima takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosu zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom - kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Stoga je potrebno održavati i higijenu nosa - prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Redovno čišćenje i prozračivanje prijevoznog sredstva

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate.

Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje.

Preporučuje se da se tijekom vožnje otvore prozori, ako to vremenske prilike i temperatura dozvoljavaju.

Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama.

Također, u autobusima se preporučuje postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, neka ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.

HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza.

Najnovije preporuke mogu se naći na web stranici HZJZ-a, a u preporukama za prijevoz putnika u autobusima i tramvajima, nalaze se i upute za korištenje dezinficijensa za ruke.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
HZJZ izdao preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) kojima je dopustio posudbu knjiga bez korištenja čitaonice, te naložio mjere držanja razmaka i dezinfekcije djelatnika, stranaka i posuđenih knjiga.

U prostorijama knjižnica i antikvarijata potrebno je osigurati fizički razmak među osobama, smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama, te omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt, kaže se u preporukama.

Knjige nakon povratka, prije odlaganja na policu treba prebrisati dezinficijensom, a one koje bi se time mogle oštetiti, poželjno je omotati u plastiku. Kod razgledavanja antikviteta stranku treba uputi da što manje dodiruje izložene predmete.

Također, zbog smanjenja fizičkog kontakta potrebno je broj ograničiti maksimalno na 15 stranaka koje istovremeno borave u objektu na 100 metara četvornih neto, a potom omogućiti ulaske tek kad jedna od stranaka iziđe.

Zbog maksimalne zaštite posjetitelja i djelatnika potrebno je osigurati zaštitne maske koja prekrivaju usta i nos te fizičku distancu za svo osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama. Ako je moguće osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i stranke, potrebno je ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije te poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

HZJZ također preporuča osiguranje dezinfekcijskog sredstva za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, kao i osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva, ili ako se osoba osjeća bolesno, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, preporuka je HZJZ-a.

Preporuke HZJZ-a za željeznički i trajektno-putnički promet

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak najnovije upute vezane za korištenje željezničkog i trajektno-putničkog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa.

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, a koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta.

Ponovljeno je da je imperativna higijena ruku i prekrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja te izbjegavanje dodirivanja lica. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporuča se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporuča se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim raspored sjedenja koje omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona.

Kod naplate karata preporuča se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.

Osoblje je upozoreno da ako razviju simptome, ili netko u njihovoj obitelji, koji upućuju na COVID-19, moraju odmah obavijestiti svojeg poslodavca te ne ići na posao.

Brzobrodske linije i trajekti za prijevoz putnika

Mjere zaštite putnika i posade prilikom prijevoza brzobrodskim i trajektnim prijevozom navode da bi se tim linijama trebali služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje, jer se za sada turistička putovanja ne preporučuju.

Kao i kod željezničkog prijevoza, preporuča se redovito održavanje higijene ruku, a pri ulasku u putnički dio trajekta putnicima i posadi se treba ustupiti dezinfekcijsko sredstvo te da u toaletima uvijek bude sapuna i papiranih ubrusa za brisanje ruku. Treba se odražvati fizičko distanciranje te izbjegavanje dodirivanja lica.

U radu brzobrodskih linija preporuča se ograničavanja broja putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta da bi se održao propisani razmak te da nema stajaćih mjesta.

Članovi posade moraju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te održavati razmak od dva metra. Također se preporuča redovito čišćenje i prozračivanje putničkog prostora prije i nakon vožnje.

Preporuča se izoliranje kapetanskog mjesta i fizičke barijere između kapetana i putnika. Ako to nije moguće, prvi red putničkih sjedala trebao bi biti prazan.

Putnicima koji koriste trajekte preporuča se da ne napuštaju svoja vozila, i da ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se pridržavati propisanog razmaka u prostoru za putnike, a prostor može biti popunjen do 25 posto sjedećih mjesta.

image
Tom Dubravec/Cropix
18. svibanj 2024 15:12