StoryEditorOCM
ForumNEMIR U KLUPAMA

Burno u Saboru uoči sutrašnje prisege Ivana Turudića: ‘Plenković se nečega panično boji‘

Piše Hina
12. ožujka 2024. - 18:40

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš optužila je u utorak premijera Andreja Plenkovića da "nasilno" organizira prisegu glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ustvrdivši kako se nečega panično boji.

Svečana prisega Ivana Turudića, kojeg je Hrvatski sabor imenovao glavnim državnim odvjetnikom RH planirana je za srijedu u saborskoj dvorani "Ante Starčević".

"Kao što je nasilno, van svih demokratskih principa, imenovao novog državnog odvjetnika, tako sada jednako nasilno organizira njegovu prisegu, dva i pol mjeseca prije nego sadašnjoj državnoj odvjetnici ističe mandat", kazala je Mrak Taritaš u slobodnom govoru.

image

Anka Mrak Taritaš: Naš se premijer nečeg panično boji, to nam je dosad već svima jasno. Jedino što nije jasno kako i gdje će nakon izbora završiti

Damir Krajač/Cropix

Čemu to opet sliči, hoćemo li imati dva državna odvjetnika odjednom, koji je važeći do 27. svibnja i što time premijer poručuje Zlati Hrvoj Šipek, upitala je Mrak Taritaš.

Jasno je što joj poručuje, dodala je, da joj je vrijeme da ode i da nema što čekati jer "njegov dečko" mora zasjesti u stolac što prije.

HDZ-ov ispravak netočnog navoda

"Naš se premijer nečeg panično boji, to nam je dosad već svima jasno. Jedino što nije jasno kako i gdje će nakon izbora završiti, možda na kartanju sa Sanaderom, a možda ga njegova stranka samo baci kroz prozor kao sve bivše predsjednike. Malo je vjerojatno da može u Europu pobjeći više", rekla je Mrak Taritaš.

Ne branim lik i djelo Turudića, ali ako je bila procedura, javni natječaj i ako je izabran u Saboru, onda to ne može biti nasilno, reagirao je Rade Šimičević (HDZ).

image

‘Čemu to opet sliči, hoćemo li imati dva državna odvjetnika odjednom, koji je važeći do 27. svibnja i što time premijer poručuje Zlati Hrvoj Šipek?, upitala je Anka Mrak Taritaš

Damjan Tadić/Cropix

Na najavljenu prisegu Turudića osvrnula se i Urša Raukar Gamulin (Možemo!). "U intimnoj atmosferi zaokružit će se ta farsa koja se hrvatskom pravosuđu nije smjela dogoditi, najsramotnija epizoda hrvatskog pravosuđa", kazala je.

Riječ je o "HDZ-ovom dečku", prijatelju kriminalaca, čovjeku koji je svjesno lagao, koji nije prošao sigurnosnu provjeru, kojeg se dovodi da se HDZ zaštiti od istraga zbog korupcijskih afera, dodala je.

zatvaranje pravosudnog kruga

Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković, optužila je u utorak HDZ za ‘sunovrat pravosudnih institucija‘ te pozvala građane da na skorašnjim parlamentarnim izborima poklone povjerenje lijevoj opoziciji kako bi im vratili otetu državu.

"Plenkovićev HDZ u proteklih je osam godina sustavno provodio razaranje nezavisnih institucija. Svoj projekt potpune destrukcije vladavine prava je proveo do kraja i zbog toga smatram da je Plenkovićev HDZ, ovakav kakav je danas, puno opasniji od svih mračnih razdoblja koja su Hrvatsku poharala do sada", poručila je u Saboru Orešković sumirajući vladavinu HDZ-a uoči izbora.

"Sutra će pred predsjednikom Sabora Ivan Turudić, podoban HDZ-ov dečko i radost Josipe Rimac, položiti prisegu iako aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek još uvijek nije istekao mandat. A jasno je da će mu jedna od glavnih preokupacija biti preotimanje predmeta Nine Obuljen Koržinek iz nadležnosti EPPO-a", ustvrdila je Orešković. Istaknula je kako će HDZ-ova većina u četvrtak izglasati i "famozni ‘lex AP‘ s kojim se želi spriječiti daljnje curenje informacija iz istraga i njihovo objavljivanje u medijima, čime je krug u potpunosti zatvoren".

image

Dalija Orešković: Plenkovićev HDZ svoj projekt potpune destrukcije vladavine prava je proveo do kraja

Tomislav Krišto/Cropix
27. travanj 2024 07:58