StoryEditorOCM
ForumKAZNENA ODGOVORNOST

Bivši član Parnog valjka mora na tri godine iza rešetaka: ‘Vaša obrana je neživotna i neistinita!‘

Piše Piše Jutarnji List
27. studenog 2023. - 17:58
Zagreb, 111218. Opcinski kazneni sud, Ilica. Sudjenje muzicaru Drazenu Scholzu za prometnu nesrecu sa smrtnom posljedicom. Na fotogrfiji: Drazen Scholz.Marko Todorov/Cropix

Bivši bubnjar Parnog valjka Dražen Scholz (62), nakon ponovljenog suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu, ponovno je proglašen krivim zbog prometne nesreće iz 2017., kada je smrtno stradao pješak Vjeran Dasović. No, budući da je na ponovljenom suđenju utvrđeno da nije vozio pod utjecajem alkohola i kokaina, kazna mu je znatno manja - piše Marin Dešković za Jutarnji list.

Naime, na prvom suđenju, koje je vođeno pred zagrebačkim Općinskim sudom, Scholz je bio osuđen na četiri godine zatvora, ali za prouzrokovanje nesreće pod utjecajem alkohola i droge. Sada, nakon što su te kvalifikacije otpale, osuđen je pak na tri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja te nepružanja pomoći žrtvi nakon nesreće.

"Ovaj sud vas je našao krivim za ova dva kaznena djela", rekla je predsjednica sudskoga vijeća koje je osudilo Scholza u ponovljenom postupku, sutkinja Daniela Kustec, obrazlažući presudu.

Scholz je u ponedjeljak došao na objavu presude koju je mirno saslušao pognute glave ne rekavši niti jednu riječ.

Do izmjene optužbi protiv Scholza došlo je nakon što je provedeno dopunsko vještačenje koje sa sigurnošću nije moglo potvrditi ranije navode optužbe, prema kojima je Scholz u trenutku nesreće u krvi imao kokain i alkohol, te je nakon toga državno odvjetništvo prekvalificiralo optužnicu na blaži oblik - nehaj.

Naime, Scholz je uhićen tek osam sati nakon nesreće, stoga nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi je li drogu i alkohol, čiji su tragovi nađeni u njegovoj mokraći, konzumirao prije ili posije nesreće.

Međutim, Scholzova obrana, prema kojoj nije vidio da je autom udario čovjeka, već je samo čuo udarac, odbačena je. "Vaša obrana ocijenjena je kao neživotna, neuvjerljiva, neistinita i namijenjena otklanjanju kaznene odgovornosti", rekla je sutkinja Scholzu - piše Jutarnji list.

27. travanj 2024 09:27