Ante Kotromanović komentirao je u N1 Studiju uživo ovogodišnju proslavu obljetnice Oluje u Kninu. Bivši ministar kaže da ne zna je li dobio pozivnicu, ali da ga je zvao predsjednik Republike Zoran Milanović i da će u Knin, barem nakratko, doći, izvještava portal N1.
“Bila je moja ideja da napravimo prijem zapovjednika na taj dan kad smo krenuli u akciju, četvrtog”, govori Kotromanović. “Ne znam što se ove godine dogodilo, mislim da bi trebalo napraviti standardni operativni postupak da se točno zna što se radi i kako se radi”, rekao je Kotromanović dodajući kako iskreno misli da to već postoji i da bi samo trebalo raditi onako kako se radilo i prije.
“Postoji popis svih zapovjednika. Imamo i popis svih branitelja, to je lako organizirati. Ne znam na koji se način želi organizirati ta obljetnica u Kninu”, govori. Kaže i da je moguće da se želi napraviti veću proslavu na okrugle obljetnice pa se možda i zbog toga smanjuje broj uzvanika u drugim godinama.
“Ne vidim razlog zašto netko neće doći ako je pozvan i ima vremena. Ne kužim ljude koji javno govore da ne žele ići iz ovih ili onih razloga. To nije dobra poruka i dijeli branitelje. Treba zaboraviti bilo kakve podjele na dan oslobađanja Hrvatske. Mi smo se borili rame uz rame i bili braća po oružju. Sitne politike treba baciti u drugi red i biti častan i ponosan i respektirati i predsjednika Republike i ministra obrane, jednostavno, ljudi su izabrani i treba ih respektirati”, govori Kotromanović.
“MORH uvijek ima dobre namjere i ne vjerujem da današnje vodstvo, znam ovog ministra, ima loše namjere. Je li došlo do šuma u komunikaciji, ne znam”, kaže.
O izjavi Ljube Ćesića Rojsa da se radi o bojkotu, Kotromanović kaže: “Znamo svi, neće nitko plakati što Đakić neće doći. Više zapovjednika je reklo da, ako dođe on, oni neće doći. Predsjednik korektno radi svoj posao, a što se tiče braniteljske populacije i danas, kao i kad je bio premijer, odaje im počast i cijeni njihovu ulogu u Domovinskom ratu. Meni ovaj dan nitko neće pokvariti pa ni Josip Đakić ni nitko drugi.”
“Nema šanse da mi ovaj dan itko pokvari, to se odbija od mene kao o santu leda”, ponavlja Kotromanović.
Kotromanović kaže da one koji su činili zločine treba kazniti, ali da su postrojbe HVO-a koje je predsjednik odlikovao prošle godine “dobri dečki s kojima se borio rame uz rame”, piše N1.