StoryEditor
ForumGRAĐANI ZATRPALI POLICIJU S POZIVIMA O SUMNJIVIM PORUKAMA

Ako dobijete ovakvu poruku, ne odgovarajte i hitno promijenite lozinku

Piše JL
24. travnja 2019. - 15:25
Lozinka kompjutor e-mail

Policiji se u posljednjih nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte, objavila je policija na svojim službenim stranicama.

Kako kažu, građani su rekli da ih u tima porukama nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Policija je građanima dala kratki set uputa kako postupati u tom slučaju, a koji prenosimo u cijelosti.

 - Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti.

Također, građani kontinuirano dobivaju poruke elektroničke pošte s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

Ukoliko je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, pomoć možete potražiti nainternetskoj poveznici na kojoj se nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke. To će nam omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te, ukoliko postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti vašim podacima - rekli su iz policije.

 

item - id = 600280
related id = 0 -> 1157446
related id = 1 -> 1157432
16. siječanj 2022 10:54